Paramedikas, išgelbėjęs mažamečio gyvybę: tikrai nė vienas nepasakytų „ne“

  • Teksto dydis:

Akmenės rajono greitosios medicinos pagalbos centro paramedikas Augustas turėjo laisvą dieną ir tvarkė asmeninius reikalus. Viskas žaibiškai pasikeitė, kai vyras atsiliepė į vadovo skambutį.

„Sakė springsta vaikas. Tuo metu buvau automobilyje, važiavau. Apsisukau. Atsiprašau, ko nepraleidau per pėsčiųjų perėją, ir nuskubėjau į vietą“, – pasakojo paramedikas Augustas Pralgauskas.

Prie užspringusio berniuko paramedikas atsidūrė vos per kelias minutes. Kaip pats sako, lėkė net nemirktelėjęs.

„Vaiką apvertus guldėme ant rankos ties keliu ir švelniai per nugarytę kelis kartus nubraukėme, kad viduje buvęs turinys pasišalintų iš burnos“, – eigą pasakojo paramedikas.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Po kelių minučių prie užspringusio berniuko atskubėjo dar viena greitosios medicinos pagalbos darbuotoja – paramediko Augusto žmona. Jai taip pat tądien buvo laisvadienis.

„Mes kelyje su vyru dar kalbėjome, kad jis lipa į viršų, todėl šiek tiek jau buvau rami, jog kažkas nuvyko ir pagalba teikiama. Kai užlipau į viršų, vyras jau buvo ten“, – prisiminė greitosios medicinos pagalbos specialistė Gintarė Pralgauskienė.

Mūsų kolektyvo medikai yra vieningi medicinos klausimais, tikrai nė vienas nepasakytų „ne“.

Skambučiai medicinos darbuotojams pasipylė neatsitiktinai. Greitosios medicinos pagalbos dispečerinė matė, kad artimiausia brigada pas berniuką bus tik po 11 min. Kita išvykusi dar toliau. O užspringus laikas gyvybiškai svarbus.

Į iškvietimą atvykę medikai berniuką rado jau tik išsigandusį, bet dvimetį ir jo tėvus nusprendė gabenti į Šiaulių ligoninę. Medikai ir berniuko mama baiminosi, kad berniuko kvėpavimo takuose galėjo būti dar vienas žaisliukas.

„Jis buvo labai sudirgęs, verksmingas. Priėmėme sprendimą, kad reikia transportuoti tėvelių automobiliu“, – pasakojo greitosios medicinos pagalbos specialistė Daiva Levinienė.

Į ligoninę medikė vyko su berniuku ir jo tėvais, o greitosios automobilis juos lydėjo.

„Įsėdus į automobilį vaikas apsiramino, nebebuvo simptomų, atsirado mieguistumas, aišku, buvo išblyškęs“, – tęsė D. Levinienė.

Anot vadovo, tai ne pirmas kartas, kai medikai pas pacientus skuba ne darbo metu.

„Mūsų kolektyvo medikai yra vieningi medicinos klausimais, tikrai nė vienas nepasakytų „ne“. Jei nebūtų arčiau buvusių žmonių, būčiau skambinęs kitiems, nė vienas nebūtų pasakęs „ne“ ir važiuotų visur ir keliese“, – akcentavo VšĮ Akmenės rajono GMP centro direktorius Justinas Stašys.

Tokios sėkmės istorijos nebūtų, jei užspringusiam berniukui būtų tekę laukti greitosios medicinos pagalbos automobilio.

„Jei yra visiškas užspringimas, kaip buvo šiuo atveju, – tai žmogus visą tą laiką negauna deguonies. Smegenims deguonies badas“, – sakė G. Pralgauskienė.

„Užspringimo atveju laikas yra labai svarbus, kaip ir klinikinės mirties atveju. Jeigu žmogus nustoja kvėpuoti, tuoj nustos plakti ir jo širdis. Laikas yra pats svarbiausias“, – laiko svarbą akcentavo J. Stašys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių