Pasikeitė migdomųjų ir raminamųjų vaistų išrašymo tvarka: ką svarbu žinoti?

  • Teksto dydis:

Nuo liepos 1 d. migdomieji ir raminamieji vaistai išrašomi elektroniniuose receptuose arba specialiame popierinio recepto blanke – rožiniame recepte.  Kaip praneša Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), jų skyrimo ir išrašymo tvarka iš esmės nesikeičia. Gyventojai gaus jiems reikalingus vaistus, gydytojai, kaip ir iki šiol, išimtiniais atvejais galės išduoti ir popierinius – rožinius receptus.

Anot ministerijos, benzodiazepinų neracionalus vartojimas Lietuvoje yra didelė problema. Vienas iš keturių šalies gyventojų bent kartą gyvenime vartojo raminamuosius ir migdomuosius vaistus. Apklausos rodo, kad vidutinė tokių vaistų vartojimo trukmė – net 86 mėnesiai, o beveik pusė apklaustųjų nurodo juos geriantys kasdien. Lietuvoje benzodiazepinus vartoja apie 4 proc. gyventojų, kas mėnesį parduodama apie 200 tūkst. šių vaistų pakuočių, vartojimas 2–3 kartus lenkia Šiaurės regiono šalių vidurkį. Įprasta, bet liūdna praktika Lietuvoje – depresijos ir nerimo simptomus ilgus metus slopinti raminamaisiais ir migdomaisiais, ligai progresuojant toliau, užuot realiai ir veiksmingai gydant ją ankstyvame etape.

Skatindama racionalesnį benzodiazepinų vartojimą, SAM praėjusiais metais parengė šių preparatų skyrimo ir vartojimo mažinimo ar nutraukimo metodines rekomendacijas, organizuoja mokymus gydytojams. Šeimos gydytojai nuolat informuojami apie pokyčius išrašant benzodiazepinų grupės vaistinius preparatus, atsakoma į jų keliamus klausimus, jie skatinami tinkamai informuoti pacientus apie raminamųjų ir migdomųjų vaistų keliamą riziką ir nemedikamentinio gydymo galimybes.

Nuo 2021 m. rugpjūčio mėn. pirminiams Psichikos sveikatos centrams bus skirta papildomai 2,5 mln. eurų, kurie leis sukurti 118 papildomų medicinos psichologų etatų visoje šalyje. Tai reiškia, kad šių specialistų skaičius Lietuvoje padidės daugiau kaip 60 proc. Tai padės šeimos gydytojams ir gydytojams psichiatrams pacientui pasiūlyti prieinamą ir saugią nemedikamentinio gydymo alternatyvą tais atvejais, kai benzodiazepinų grupės vaistai vartojami siekiant slopinti nerimo, depresijos ar nemigos simptomus.

SAM siekia užtikrinti, kad dėl lengvų nerimo, nemigos ar depresijos simptomų, dėl kurių dažnai skiriami benzodiazepinai, gyventojams nebūtų ribojamos jiems svarbios galimybės ir teisės – vairuoti, dirbti darbą (verstis asmens sveikatos priežiūros praktika, dirbti teisingumo srities profesijose (teisėjais, prokurorais, advokatais, anstoliais, notarais), statutinėje tarnyboje ir kt.), laikyti ginklą ir kt. Daugiau informacijos galima rasti Pagalbasau.lt.

Iki šiol išimtinais atvejais psichotropiniams vaistams išrašyti buvo naudoti paprastieji popieriniai receptų blankai, kurie nėra apskaitomi, pasitaikydavo jų padirbinėjimo bei piktnaudžiavimo jais atvejų. Pagal iki šiol galiojusią tvarką visi vaistai, įskaitant ir psichotropinius vaistus, turėjo būti išrašomi elektroniniuose  receptuose, o tik išimtinais atvejais (pvz. lankant pacientą namuose, laikinai neveikiant e. sveikatai ir kt.) jie galėjo būti išrašomi ant paprastųjų popierinių recepto blankų. Pagal naująją tvarką, specialieji rožiniai receptų blankai išimčių atvejais, kai neįmanoma išrašyti elektroninio recepto, leis užtikrinti receptų apskaitą, minimizuoti padirbinėjimo galimybes, taip pat padės spręsti perteklinį benzodiazepinų (raminamųjų ir migdomųjų vaistų) vartojimą.

SAM pabrėžia, kad psichotropinių vaistų išrašymas elektroniniuose receptuose ar išimčių atvejais specialiuosiuose receptų blankuose, nesukels papildomų rūpesčių pacientams ir jų vykdomai veiklai. Anot ministerijos, informacija apie asmens sveikatą yra griežtai saugoma, o pacientui išrašyti elektroniniai receptai matomi tik pačiam pacientui, sveikatos priežiūros ir farmacijos specialistui apsilankymo asmens sveikatos priežiūros įstaigoje ar vaistinėje metu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Dar papildomi nervai kol išmetamųjų kad gydytojas parašytų receptą
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių