Patarimai, kaip išsirinkti tarpdančių irigatorių

  • Teksto dydis:

Dantų ir dantenų būklė nėra tik estetinis klausimas, o graži ir sveika šypsena ne tik mūsų vizitinė kortelė. Jų būklė ir ligos turi įtakos bendrai sveikatai. Dėl šios priežasties jau nuo vaikystės esame mokomi rūpintis savo burnos ertmės higiena.

Pasak Varle.lt grožio ir sveikatos įrenginių specialistų, elektrinių dantų šepetėlių naudojimas jau tapo standartu, o tarpdančių irigatoriai tampa vis populiaresni. Varle.lt specialistai parengė patarimų gidą, kaip teisingai išsirinkti irigatorių.

Tarpdančių irigatorius: kas tai?

Tarpdančių irigatoriai buvo išrasti jau prieš daug metų, tačiau jų dideli matmenys lėmė, kad jie buvo naudojami tik stomatologų kabinetuose. Sumažėjus irigatorių gabaritams ir kainai, prasidėjo jų masinė prekyba, todėl šiandien kiekvienas turime galimybę įsigyti ir naudotis šiais įrenginiais. Irigatoriai yra skirti tarpdančių valymui, tačiau taip pat jie gali būti naudojami dantenų masažui. Irigatorius yra nedidelis, lengvas ir lengvai delne telpantis įrenginys.

Pagrindinis irigatoriaus konstrukcijos elementas yra mažytė pompa, kuri generuoja siaurą, aukšto slėgio veikiamą, vandens srautą. Šis srautas pulsavimo būdu efektyviai ir greitai pašalina apnašas, kurių susidarymas yra pagrindinė dantų ėduonies priežastis. Taip pat vandens srautas tiksliai pašalina maisto likučius iš sunkiai pasiekiamų vietų. Irigatorius efektyviai valo tarpdančius nuo bakterijų, kurios lemia dantenų ligas.

Kokybiškas irigatorius yra švelnus tiek dantenoms, tiek dantų emaliui. Tai jo pranašumas lyginant su tarpdančių siūlu, kurio naudojimas reikalauja kruopštumo įgūdžių. Irigatorių galima naudoti išvalius dantis dantų šepetėliu. Irigatorius nėra labai brangus įrenginys lyginat su paslaugomis stomatologų kabinetuose. Dėl šios priežasties daugelis žmonių į tarpdančių irigatoriaus įsigijimą žiūri kaip į investiciją į sveikus dantis.

Kaip naudoti tarpdančių irigatorių?

Naudotis tarpdančių irigatoriumi taip paprasta, kad su tuo puikiai susitvarkys ir vaikai. Įjungus įrenginį reikia:

    • Priartinti irigatorių prie dantų.

    • Įjungti vandens srovę ir nukreipti ją į tarpdančių sritis.

    • Tokioje padėtyje įrigatorių reikėtų laikyti keletą sekundžių ir vėliau nukreipti į kitas tarpdančių vietas.

Vertėtų pažymėti, kad irigatorius gali veikti naudojant tiek paprastą vandenį, tiek įvairius burnos skalavimo skysčius.

Kada verta įsigyti tarpdančių irigatorių?

Tarpdančių irigatorių rekomenduojama įsigyti asmenims, kurie naudoja ortodontinius aparatus, nes tokias atvejais burnos higienos palaikymas yra ypač svarbus. Maisto likučiai kaupiasi aparatų nišose, iš kurių sudėtinga juos pasiekti šepetėliu. Taip pat dantys gali būti ypatingai jautrūs pradėjus nešioti aparatą, o irigatorius užtikrina ypatingą švelnumą valymo metu.

Panašiai yra turint implantų ar protezų tiltelius, nes jie taip pat reikalauja efektyvaus ir švelnaus valymo. Taip pat irigatoriai rekomenduojami asmenims, kurie turi labai siaurus tarpdančius. Vietas, kurias sunkiai pasiekia dantų šepetėlis, be problemų pasieks siauras aukšto slėgio vandens srautas.

Kita žmonių grupė, kuriems rekomenduojama naudotis irigatoriumi, yra asmenys, kurie turi jautrias ir kraujuojančias dantenas. Šiuo atveju žemo slėgio vandens srovė masažuoja dantenas, o tai jas stiprina.

Apskritai irigatoriai rekomenduojami visiems, kurie skiria itin didelį dėmesį tinkamai savo dantų priežiūrai. Irigatoriai puikiai papildo valymą naudojantis elektriniu dantų šepetėliu. Jais tikrai labai paprasta naudotis.

Taigi apie irigatorių rekomenduojama pagalvoti asmenims, kurie turi:

    • Nuolatinius ortodontinius aparatus

    • Implantus ir protezų tiltelius

    • Siaurus tarpdančius

    • Jautrias ir kraujuojančias dantenas

Kokį irigatorių rinktis: pagrindiniai tipai

Varle.lt specialistai atkreipia dėmesį, kad irigatoriai gali būti tiek stacionarūs, tiek belaidžiai.

Stacionarus irigatorius

Paprastai stacionarus irigatorius yra brangesnis sprendimas, tačiau turi didelės talpos (dažnai daugiau nei 500 ml) konteinerį, o tai užtikrina ilgą veikimą be būtinybės papildyti įrenginį vandeniu. Vandens talpykla yra įrenginio pagrinde. Prie jo yra prijungta rankenėlė su žarna.

Belaidis irigatorius

Belaidžio irigatoriaus neriboja laidai, tačiau tokių įrenginių vandens talpyklos yra žymiai mažesnės. Turint omenyje tai, kad įrenginio viduje yra baterija, belaidžiai irigatoriai yra kiek sunkesni nei stacionarių modelių antgaliai. Svarbiausias belaidžių irigatorių privalumas – mobilumas.

Stacionarūs irigatoriai pasižymi maitinimu iš tinklo. Belaidžių sprendimų yra du būdai: integruotas akumuliatorius arba baterijos. Optimaliu pasirinkimu gali būti įrenginiai, kurie turi tiek tinklo, tiek akumuliatorinį sprendimą.

Kaip išsirinkti irigatorių: pagrindiniai parametrai

Vandens slėgis ir impulsų dažnis

Vandens slėgis yra išreiškiamas barais. Koks turėtų būtų irigatoriaus generuojamo vandens slėgis? Varle.lt specialistų teigimu, jis turėtų būti 5-7 bar, o geriausia, kad siektų 6-7 bar. Toks slėgis reiškia stiprų srautą, kuris bus pajėgus tiksliai išvalyti tarpdančius. Tačiau tai dar ne viskas. Iš esmės labai svarbus yra bendras vandens slėgio diapazonas. Kartais jis prasideda nuo labai mažų reikšmių ir yra mažesnis nei 1 bar. Svarbiausias yra 3-4,5 bar diapazonas, nes toks slėgis bus naudojamas dažniausiai masažuojant dantenas arba valant dantenų kišenes. Taip pat toks slėgis bus tinkamas žmonėms, kurie turi jautrius dantis ir dantenas, todėl rekomenduojama, kad irigatorius turėtų slėgio šiame diapazone reguliavimo funkciją.

Impulsų dažnis yra mažiau svarbus parametras, kuris reiškia, kiek per minutę yra vandens išpurškimų. Paprastai impulsų dažnis būna 1400 arba 1500, tačiau skirtumas tarp šių reikšmių yra praktiškai nepastebimas. Rekomenduojama rinktis irigatorių, kuris pasižymi maksimaliai dideliu vandens slėgiu ir kuo platesniu jo reguliavimo diapazonu.

Irigatoriaus veikimo režimai ir vandens srauto tipas

Ko gero įsivaizduojant irigatoriaus veikimą, daugeliui prieš akis iškyla plonas vandens srauto „siūlelis“. Būtent taip ir atrodo pagrindinis jų veikimo režimas. Vandens srautas yra sutelktas, pulsuojantis, tačiau tai nėra vienintelis to veikimo būdas. Taip pat irigatorius gali turėti vibruojantį režimą, kuris idealiai tinka dantenų masažui. Taip pat yra funkcijos, kurios skystį pripildo mikro burbuliukais, padidinančiais dantų ir tarpdančių valymo efektyvumą. Vandens srautas taip pat gali būti pertraukiamas ir veikti reguliarių ciklų pagrindu. Toks sprendimas taupo vandenį ir prailgina irigacijos laiką. Daugelio naudotojų manymu, ši funkcija yra paprasčiausiai nereikalinga.

Irigatoriaus vandens talpykla

Vandens talpykla gali būti integruota pačiame įrenginyje arba į doko stotelę (priklausomai nuo irigatoriaus ir maitinimo tipo). Pagrindinis vandens talpyklos parametras yra jos talpa, kuri yra glaudžiai susijusi su irigacijos proceso laiku. Stacionarūs modeliai turėtų pasižymėti 600-650 ml talpa, o akumuliatoriniai – 130-210 ml. talpa. Žinoma, kuo didesnė talpa, tuo geriau ir patogiau, nes tiesiog dantų valymo metu reikės rečiau papildyti irigatorių skysčiu.

Irigatoriaus įkrovimo ir veikimo laikas

Jeigu ieškote belaidžio irigatoriaus, būtinai atkreipkite dėmesį į jo veikimo ir įkrovimo laiką. Kai kurie irigatoriai kraunami, pavyzdžiui, keturias valandas, kiti – visą parą. Belaidės irigacijos procesas gali pasižymėti labai įvairiu laiku. Kai kurie modeliai veikia tik penkiolika minučių, kiti – daugiau nei valandą. Iš tikrųjų esminis čia niuansas yra biudžetas, kuris dažniausiai apibūdina įrenginio klasę, atsispindinčią belaidžio veikimo trukmėje. Irigatoriai ir elektriniai šepetėliai paprastai kraunami kas kelias dienas ar savaites.

Pagrindinės irigatorių funkcijos

Prekyboje yra pakankamai didelis irigatorių pasirinkimas, todėl Varle.lt specialistai rekomenduoja atkreipti dėmesį į tokias papildomas funkcijas, kurios pagerina naudojimosi efektyvumą ir patogumą.

Vandens slėgio reguliavimas

Vandens slėgio reguliavimo funkcija leis pritaikyti vandens srauto jėgą prie dantų ir dantenų jautrumo. Tai ypač svarbi funkcija renkantis irigatorių vaikams. Brangesni tarpdančių irigatorių modeliai gali turėti net 10 slėgio variantų.

Veikimo dažnių reguliavimas

Veikimo dažnių reguliavimas – dar viena funkcija, kuri leis irigatoriaus veikimą pritaikyti prie jūsų poreikių.

Mikrolašelių technologija

Mikrolašelių technologija pravers asmenims, kurie turi ypač jautrias dantenas. Irigatorius, kuris turi šią funkciją, gali jungti skystį su oru, kas padidina procedūros švelnumą ir pagerina efektyvumą.

Besisukantis antgalis

Kai kurie irigatorių modeliai yra aprūpinti besisukančiais antgaliais, kurie palengvina manevravimą ir patekimą į sunkiai prieinamas vietas. Toks antgalis gali suktis 360 laipsnių kampu.

Pulsavimo režimas

Pulsavimo režimui būdinga skirtinga vandens srauto jėga, kuri leidžia pasiekti geresnį valymo efektyvumą.

Magnetinis laikiklis

Magnetinis laikiklis – praktiškas stacionarių irigatorių sprendimas. Irigatoriaus antgalis prie pagrindo tvirtinamas magnetu, todėl neliečia jokio kito paviršiaus, o tai leidžia užtikrinti geresnę higieną.

Ar verta pirkti tarpdančių irigatorių?

Tarpdančių irigatoriai jau seniai naudojami odontologų kabinetuose, o tai tik patvirtina šio dantų apnašų valymo metodo efektyvumą. Irigatoriaus naudojimas trunka vos kelias minutes. Įrenginys neužima daug vietos, o jo kaina dabar nėra itin didelė, jei vertinsime ją atsižvelgdami į teikiamas naudas ir tas, kad naudosime kasdien. Jeigu itin rūpinatės savo burnos ertmės higiena bei reguliariai arba dažnai naudojatės dantų siūlu, be abejonės išbandykite ir tarpdančių irigatorių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...,grazi SYPSENELE labai kelianti NUOTAIKA...,

...,grazi SYPSENELE labai kelianti NUOTAIKA..., portretas
tai PIRMAS AKCENTELIS kuri SIANDIEN paTEIKIU TEKSTAMS... TASKAS
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių