Pavojinga infekcija neaplenkė ir Kauno apskrities: moteris susirgo tymais

  • Teksto dydis:

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento specialistai informuoja, kad 2019-01-17 registruotas pirmasis tymų atvejis apskrityje. Susirgo 44 metų amžiaus moteris.

Paskutinis tymų atvejis Kauno apskrityje registruotas 2018 m. gruodžio mėnesį. Ar atvejai galėjo būti susiję – dar aiškinamasi, atliekant židinio epidemiologinę diagnostiką. Daugiau tymų atvejų 2018 m. apskrityje registruota nebuvo. Negalutiniais duomenimis Lietuvoje per 2018 m. registruota apie 30 susirgimų, nustačius tymų protrūkio židinį Visagine.

Europoje per paskutinius 12 mėnesių registruota daugiau kaip 12 tūkstančių atvejų susirgimų tymais, iš kurių 35 baigėsi mirtimi. Daugiausia registruota Prancūzijoje, Graikijoje ir Italijoje.

Tymai – skiepais valdoma užkrečiamoji liga.

Vaikai skiepijami pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių dviem tymų, raudonukės ir epideminio parotito (MMR) vakcinos dozėmis 15-16,5 mėn. ir 6-7 m. amžiuje.

Sąlytį su tymais sergančiu asmeniu turėjusiems asmenims per 72 val. rekomenduojama viena MMR vakcinos dozė (Valstybės biudžeto lėšomis), jeigu asmuo yra imlus tymams (neskiepytas, skiepytas tik viena vakcinos doze ar nesirgęs) ir sveikatos stebėjimas iki 18 dienų po sąlyčio. Jeigu asmuo buvo paskiepytas per 72 val., sveikatos stebėjimas rekomenduojamas iki 21 d.

Tyrimai dėl tymų – svarbi epidemiologinės priežiūros dalis.

Kiekvienas tymų atvejis turėtų būti patvirtintas laboratoriniais tyrimais. Jeigu gydytojas įtaria tymus arba raudonukę, arba pacientui nustato į tymus panašų bėrimą ir karščiavimą, privalo paimti tyrimus dėl tymų diagnozės patvirtinimo arba atmetimo. Tyrimai Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje atliekami Valstybės biudžeto lėšomis.

Kiekvienu atveju rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AS manau

AS manau portretas
Juk paskiepyti nuo timu neserga.O nesiskiepije uz gydyma turi susimoketi .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių