Penkios Velykų stalo taisyklės

  • Teksto dydis:

Velykos – šventė, kai tradiciškai sėdame prie vaišėmis gausiai nukrauto stalo. Lietuvos antsvorio ir nutukimo prevencijos asociacija vadovė, gydytoja dietologė mokslų daktarė Rūta Petereit pataria, ką daryti, kad mūsų organizmui Velykos netaptų per sunkia penkiakove.

Pirma taisyklė: ragaukite

Patyrę alpinistai naujokus pažįsta iš to, kad pastarieji visas jėgas atiduoda įkopti į viršūnę, o nusileisti (tai dažniausiai dar sunkiau) jų nebelieka.

Panašiai daug žmonių elgiasi prie stalo: nors jis nukrautas įvairiausių patiekalų, o virtuvėje dar laukia desertas, manome, kad prisivalgyti turime visko – jei silkės, tai daug, jei karšto patiekalo, tai prisidedame tiek, lyg nebūtume prieš tai suvalgę visos lėkštės šaltų užkandžių, o kur dar savo eilės laukia tortas.

Vos įpusėję šventinius pusryčius ar pietus, paslapčia žmonės geria įvairias virškinimą lengvinančias tabletes ir vėl grįžta į kovą su maistu.

Be abejo, maisto papildai, vaistai, tokie, kaip būtinųjų fosfolipidų turintys preparatai, padeda mūsų kepenims, medikai juos rekomenduoja vartoti net profilaktiškai, jei turime antsvorio ar kepenys suriebėjusios. Būtinieji fosfolipidai padeda atsinaujinti kepenų ląstelėms ir reguliuoja sutrikusią lipidų apykaitą, bet  tai ne panacėja, kuri suvirškins visą kalną maisto, suverstą į save.

Įsidėdami vos po gabaliuką visko, kas puikuojasi ant stalo, suvalgysime daugiau nei įprasta vakarienė ar pietūs. O kepenys padėkos.

Ragaukime ir valgykime saikingai, kad pajustume tikrąjį patiekalų skonį. Įsidėdami vos po gabaliuką visko, kas puikuojasi ant stalo, suvalgysime daugiau nei įprasta vakarienė ar pietūs. O kepenys padėkos.

Antra taisyklė: nevalgykite per daug kiaušinių

Sveikam žmogui nieko tokio per dieną suvalgyti vieną du kiaušinius. Velykų proga galima sau leisti ir tris. Tačiau jei valgysite daugiau, tikėtina, kad virškinimo traktas, neatlaikęs tokio baltymų kiekio, sutriks.

Ypač atsargiems reikėtų būti sergantiems inkstų ligomis, nes,  įsisavinant baltymus, šis organas apkraunamas. Suklusti turėtų ir tie, kurių kraujyje daug cholesterolio, sergantys diabetu, gelta, jei turite nesveiką tulžies pūslę.

Beje, dažydami kiaušinius įvertinkite, kad suvartoti juos rekomenduojama per tris paras.

Trečia taisyklė: rinkitės sveikesnius patiekalus

Tradiciškai Velykų stalas turi būti nukrautas kuo daugiau patiekalų. Tačiau tik nuo mūsų priklauso, kokie jie bus.

Juk mėsą galime pakeisti žuvimi. Jos Lietuvos gyventojams derėtų valgyti daugiau, ypač riebiųjų jūrų žuvų, nes tai omega-3 šaltinis, o lietuviams ypač trūksta mononesočiųjų riebalų rūgščių ir omega-3 riebalų. Taip pat jų yra alyvuogių, linų sėmenų ir kanapių sėklų aliejuose.

Mėsą reikėtų rinktis liesesnę, gaminti taip, kad neatsirastų pridėtinių riebalų – troškinti, virti. Kuo mažiau vartoti perdirbtų mėsos gaminių – dešrų, dešrelių. Jei turite problemų dėl kepenų (o profilaktiškai ir neturint jų), reikėtų vengti subproduktų.

Ketvirta taisyklė: daugiau daržovių

Nuspalvinkite vaišių stalą daržovėmis: bus ne tik skanu, bet ir sveika, nes kiekvienos spalvos daržovė turi skirtingų oksidacinių, mineralinių medžiagų, vitaminų.

Sveikam žmogui nieko tokio per dieną suvalgyti vieną du kiaušinius. Velykų proga galima sau leisti ir tris.

Priklausomai nuo amžiaus, fizinio aktyvumo, žmogui per dieną rekomenduojama suvalgyti ne mažiau dviejų savo saujelių daržovių.

Kiek atsargesni turime būti mėgaudamiesi vaisiais: tai puikus desertas, labai gera alternatyva pyragaičiams, bet juose yra natūralaus cukraus, tad padauginti nederėtų. Per vieną kartą rekomenduojama suvalgyti ne daugiau kaip kumščio dydžio vaisių kiekį, tačiau priklausomai nuo amžiaus, fizinio aktyvumo galima suvartoti kelias vaisių porcijas per dieną.

Penkta taisyklė: mažiau cukraus

Venkite cukraus. Jo suvalgius, smegenyse išsiskiria laimės hormonas dopaminas ir žmogus 20–30 minučių jaučiasi laimingesnis.

Tuo pačiu metu organizme išskiriamas insulinas, kuris per maždaug 20 minučių cukraus kiekį sumažina taip, kad jo lieka mažiau nei norma. Tada žmogus gali jausti alkį (o tai tiesus kelias į persivalgymą), nuovargį, kitus simptomus.

Cukrus – mūsų dienų rykštė, nes jo yra labai daug ir kone visuose maisto gaminiuose. Pagal rekomendacijas, kasdien turėtume suvartoti apie šešis arbatinius šaukštelius cukraus, o Lietuvos gyventojai suvartoja apie 20 arbatinių šaukštelių. Cukrus – ne tik antsvorio priežastis, bet ir kelia rezistentiškumą insulinui, didina blogojo cholesterolio ir trigliceridų kiekį. Anksčiau šios bėdos kamavo 50-mečius, dabar jau 12 metų jaunuolius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Senai žinoma tiesa.Varguoliai turėtų būti sveiki,tik statistika rodo ką kita;turtingieji gyvena ilgiau...O šiaip tai su šv.Velykom ir valgykit kuo skaniau visi eiliniai žmogeliai.

Vadinasi

Vadinasi portretas
Vadinasi prisigerti galima...:)
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių