Persirgo ir atsisakė antros skiepo dozės: ar jų COVID pažymėjimai galioja?

Nustatyta, kad persirgusiems COVID-19 užtenka vienos "Pfizer-BioNTech" ir "Moderna" vakcinų dozės. Tačiau šiems asmenims, atsisakantiems antros skiepo dozės, kyla nepatogumų. Ne visur skaitmeninis pirmojo skiepo pažymėjimas pripažįstamas kaip galiojantis ES skaitmeninis COVID pažymėjimas.

Nelėkė kaip akis išdegusi

Birželio 15 d. Vyriausybės nutarimu įsigaliojo nuostata, kad asmenims, persirgusiems COVID-19, užtenka vienos "Pfizer-BioNTech" ir "Moderna" vakcinų dozės. Tačiau praėjus dviem savaitėms po šio sprendimo, apie jį žino ne visi.

Kaunietė Daiva (vardas pakeistas) pasakojo COVID-19 persirgusi lapkritį. Sirgusi ir koronaviruso sukeltu plaučių uždegimu, todėl teko gydytis ligoninėje. "Dar kartą sirgti nenorėčiau, todėl net neabejojau, ar verta skiepytis. Gegužės pradžioje, kaip tik praėjus pusmečiui nuo diagnozės, atsirado galimybė tai padaryti – tuo metu pradėjo registruoti skiepyti mano bendraamžius. Tačiau aš nenorėjau lėkti į vakcinacijos kabinetą tarsi akis išdegusi", – prisiminė Daiva.

Moteris pasiskambino savo šeimos gydytojai – ji patarė pirmiausia atlikti antikūnų tyrimą. Atlikus mokamą tyrimą, už kurį kaunietė sumokėjo 17 eurų, paaiškėjo, kad moteris turi dvylika antikūnų. "Taigi, turėjau imunitetą šiai ligai. Todėl gydytoja patarė neskubėti – registruotis skiepytis po mėnesio. Birželio pradžioje dar sukirbėjo mintis, kad galbūt reikėtų pakartoti antikūnų tyrimą, bet nebenorėjau mėtyti tam pinigų, todėl iš karto užsiregistravau skiepytis", – pasakojo Daiva.

Ji sakė žinojusi, kad persirgusiems COVID-19 organizmo reakcija į skiepą gali būti audringesnė, todėl rinkosi "Pfizer-BioNTech" vakciną "Comirnaty". Moteris vylėsi, kad ši vakcina sukels mažiausią reakciją.

"Birželio 2 d. buvau paskiepyta pirmąja skiepo doze. Per parą nuo skiepijimo momento patyriau daugelį vakcinos informaciniame lapelyje aprašytų šalutinių poveikių. Iš pradžių kankino nemiga, atsikėlus ryte labai stipriai skaudėjo galvą, akis, raumenis ir bene stipriausiai – sąnarius. Iki 38,2 pakilo temperatūra, sutriko virškinimas. Išgėriau iburpofeno tabletę – skausmą numalšino, temperatūra sumažėjo, apėmė savotiška euforija. Tačiau vakare išbėrė – kūną išmušė tokiais raudonais lopais. Antialerginiai vaistai nepadėjo – naudojant specialų tepalą su hormonais, raudonis visiškai išnyko maždaug tik po savaitės", – nemalonią patirtį prisiminė pašnekovė.

Kam švaistyti valstybės lėšas antrajai vakcinos dozei, jei aš jau po pirmosios turiu maksimalų antikūnų skaičių? Juk aš ir kitas toks pat žmogus galime sutaupyti dvi reikalingas vakcinos dozes COVID-19 nepersirgusiam asmeniui.

Gydytoja nebuvo girdėjusi

Praėjus dviem savaitėms, kai Daiva pirmąkart pasiskiepijo, Vyriausybė priėmė karantino pakeitimus ir minėtą sprendimą, kad COVID-19 persirgusiems asmenims užtenka vienos "Pfizer-BioNTech" ir "Moderna" vakcinų dozės. Nuo birželio 15 d. šie asmenys buvo pradėti registruoti skiepytis tik viena minėtų bendrovių vakcinų doze. Tuo metu persirgusiųjų vakcinavimo tvarka kitomis dviem Europos vaistų agentūros registruotomis vakcinomis nepasikeitė: jie ir toliau vakcinuojami abiem "AstraZeneca" dozėmis ir vienintele "Johnson & Johnson" doze.

Sužinojusi apie pakeitimus, Daiva ėmė domėtis, ar jai tikrai galios ES skaitmeninis COVID pažymėjimas, jei ji atšauks skiepijimąsi antra skiepo doze. "Artėjo birželio 23 d., kai buvau registruota pasiskiepyti antra, man visiškai nebūtina skiepo doze. Nenorėjau vakcinuotis be reikalo. Juolab kad bijojau dar stipresnės alerginės reakcijos nei po pirmojo skiepo. Pasiskambinau į savo polikliniką. Manęs iš pradžių net nenorėjo sujungti su gydytoja – atsiliepusi administratorė klausinėjo, kodėl aš nenorinti skiepytis antrąja doze. Paskui patarė pasiieškoti informacijos apie panašius atvejus internete. Kai nenurimau ir po keleto dienų vėl paskambinau, mane vis dėlto sujungė su budinčia šeimos gydytoja. Ji taip pat klausinėjo, kodėl nenoriu tęsti vakcinacijos. Buvo praėjusi savaitė nuo tokio Vyriausybės sprendimo, tačiau gydytoja pasakė apie tai nieko negirdėjusi", – stebėjosi Daiva.

Vis dėlto gydytoja pažadėjo pasidomėti galiojančia tvarka ir kitą dieną moteriai perskambino. Ji patikino, kad, remiantis galiojančia tvarka, vienos "Pfizer-BioNTech" vakcinos dozės Daivai užteks. Tuomet kaunietė iš karto atšaukė skiepijimąsi antrąja doze. Tačiau jos rūpesčiai tuo nesibaigė. "Taip ir likau nesupratusi, ar, atšaukus antrąjį skiepą, mano ES skaitmeninis COVID pažymėjimas galioja. Esveikata.lt savo paskyroje matau atsiųstą pažymėjimą, kad esu pasiskiepijusi viena iš dviejų priklausančių vakcinos dozių. Be to, pažymėjime neparašyta nei nuo kada, nei iki kada jis galioja. Taigi, nežinau, ar jis tikrai galioja. O su persirgimo COVID-19 faktu susijęs mano pažymėjimas jau nebegalioja", – pasakojo moteris.

Neaiškumas: tiek persirgusieji COVID-19, į savo paskyrą esveikata.lt gaunantys tokius pažymėjimus, kuriuose įrašyta, kad asmuo paskiepytas viena vakcinos doze iš numatytų dviejų, tiek šiuos pažymėjimus tikrinantys asmenys neretai nesupranta, ar šie pažymėjimai galioja.

Stebėjosi, kad atšaukia

Kita kaunietė Virginija (vardas pakeistas) COVID-19 taip pat persirgo rudenį. Beveik po pusės metų, kovo mėnesį, ji savo darbovietėje paskiepyta pirmąja "Pfizer-BioNTech" vakcinos doze. "Intensyviai domėjausi skiepais, skaičiau – tuo metu jau buvo nemažai virusologų, imunologų straipsnių apie tai, kad persirgusiems koronavirusu užtenka vienos vakcinos dozės. Išsiaiškinau, kad, pasiskiepijus pirmąja doze, antikūnų maksimumas susiformuoja praėjus dviem savaitėms po pirmojo skiepo. Išlaukusi šį laiką, pasidariau antikūnų tyrimą. Paaiškėjo, kad jų turiu maksimalų skaičių – daugiau nei 200. Tuomet atšaukiau skiepijimąsi antrąja vakcinacijos doze. Prisimenu aplinkinių reakciją: tuo metu kone kiekvienas stebėjosi, kodėl taip darau, kodėl atšaukiu ir dar esą tokia gera vakcina – "Pfizer-BioNTech". Tačiau kam švaistyti valstybės lėšas ir skiepytis antrąja vakcinos doze, jei aš jau po pirmosios turiu maksimalų antikūnų skaičių? Juk aš ir kitas toks pat žmogus galime sutaupyti dvi reikalingas vakcinos dozes COVID-19 nepersirgusiam asmeniui", – apie atsakingą požiūrį naudojant vakcinas užsiminė Virginija.

Ji taip pat gavo ES skaitmeninį COVID pažymėjimą, kuriame parašyta, kad yra pasiskiepijusi viena iš dviejų vakcinos nuo koronaviruso dozių. Moteris tikino taip pat tiksliai nežinanti, ar jos pažymėjimas galioja. Pastebėjau, kad to nesupranta ir kai kurie asmenys, sprendžiantys, leisti man naudotis pažymėjimo turėtojo teisėmis, ar ne", – pasakojo Virginija, nusprendusi kavinėse išbandyti, ar šis pažymėjimas galioja.

Pašnekovės žodžiais, sąlygos atlikti tokį tyrimą susiklostė natūraliai: buvo labai karšta, tad ji su kolegomis nusprendė pietauti kavinės viduje, kur oras kondicionuojamas. "Kolegos po dviejų vakcinacijos dozių turėjo galiojančius skaitmeninius COVID pažymėjimus, jie lengvai įėjo. O mano vienos vakcinacijos dozės pažymėjimas padavėjai sukėlė įtarimų, ji nuėjo aiškintis pas administratorę. Galų gale jos abi mūsų kompanijai pasiūlė rinktis staliuką lauke. Tačiau kitą dieną kitoje kavinėje mano vienos dozės pažymėjimas jau tiko – buvome įleisti pietauti viduje."

Po tokių skirtingų šio pažymėjimo interpretacijų Virginija prisipažino nerimaujanti, kaip jis bus traktuojamas kitose ES šalyse. "Rugpjūtį su šeima planavome kelionę į Kroatiją. Jau abejoju, ar važiuoti – o jei kroatams tokio pažymėjimo neužteks? Teks apsisukti ir važiuoti atgal?" – svarstė pašnekovė. Ji teigė dar ieškosianti informacijos apie tai, ar vienos vakcinacijos dozės persirgusiems asmenims užtenka keliaujant per skirtingas ES valstybes.

Netrukus gaus naujus

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Spaudos tarnybos vyriausiojo specialisto Julijano Gališanskio teigimu, žmogus, persirgęs COVID-19 ir užsiregistravęs skiepytis dviem "Pfizer-BioNTech" ir "Moderna" vakcinų dozėmis, gali pasiskiepyti antrą kartą ir gauti ES skaitmeninį COVID pažymėjimą, patvirtinantį visą vakcinaciją. Jis pripažino, kad jei žmogus skiepijimąsi antrąja doze atšaukia, pažymėjime kol kas nurodama viena iš dviejų dozių. Tačiau, J.Gališanskio teigimu, netrukus šie žmonės gaus kitokius pažymėjimus. "Registrų centras šiuo metu atlieka reikiamus programavimo darbus, kitą savaitę juos ketina užbaigti, ir maždaug nuo antros liepos savaitės persirgusiems ir viena doze paskiepytiems asmenims ES skaitmeninis COVID pažymėjimas rodys visą vakcinaciją. Kol nėra pakeitimų, persirgę ir viena "Comirnaty" ("Pfizer-BioNTech" – red.past.) arba "Moderna" vakcinos doze paskiepyti gyventojai gali naudotis dviem pažymomis: persirgimo ir vakcinacijos viena doze", – tvirtino J.Gališanskis.

Registrų centras šiuo metu atlieka reikiamus programavimo darbus, kitą savaitę juos ketina užbaigti ir maždaug nuo antros liepos savaitės persirgusiems ir viena doze paskiepytiems asmenims ES skaitmeninis COVID pažymėjimas rodys visą vakcinaciją.

Ministerijos atstovų teigimu, net kai persirgimo koronavirusu pažyma nebegalioja, šios abi pažymos kartu rodo, kad asmuo yra visiškai vakcinuotas ir gali naudotis ES skaitmeninio COVID pažymėjimo teikiamomis galimybėmis. J.Gališanskis priminė, kad šias pažymas galima rasti prisijungus prie savo paskyros portale esveikata.lt, ir patikslino, kad koronavirusu persirgę asmenys neregistruojami skiepytis, kol nepraėjo 180 dienų nuo ligos diagnozės.

Dėl ES skaitmeninio COVID pažymėjimo galiojimo asmenims, persirgusiems koronavirusu ir pasiskiepijusiems viena "Pfizer-BioNTech" arba "Moderna" vakcinų doze Registrų centro atstovas spaudai Mindaugas Samkus informavo: "Minimu atveju net ir po pirmos vakcinos dozės asmeniui jo e.sveikatos paciento paskyroje yra sugeneruojamas ES skaitmeninis COVID pažymėjimas, kuriame pateikiama informacija apie paskiepijimą konkrečia doze, nurodoma skiepijimo data, gamintojas ir kt. Jeigu toks asmuo savo paskyroje nemato jam sugeneruoto ES skaitmeninio COVID pažymėjimo, jis turėtų parašyti Registrų centrui adresu e.sveikata@registrucentras.lt ir nurodyti savo aplinkybes bei asmeninę informaciją (vardą, pavardę, asmens kodą), kad būtų galima identifikuoti konkretų atvejį."

Pasak M.Samkaus, neretai pasitaiko sveikatos priežiūros įstaigų paliktų duomenų suvedimo į sistemą klaidų, kurios neleidžia asmenims sugeneruoti ES skaitmeninių COVID pažymėjimų. "Todėl labai svarbu kiekvienu konkrečiu atveju tas klaidas identifikuoti, o jas padariusioms įstaigoms – ištaisyti", – teigė Registrų centro atstovas.

Jis priminė, kad pagal tarp ES valstybių sutartas ir SAM patvirtintas taisykles, ES skaitmeninis COVID pažymėjimas pateikia faktinę informaciją apie asmenį, t.y. vakciną, kuria jis paskiepytas, persirgimo faktą ar atlikto tyrimo rezultatą. Šio pažymėjimo galiojimas ar negaliojimas, galiojimo trukmė priklauso nuo kiekvienos ES šalies nacionalinių taisyklių.


Prieš keliaujant ragina atnaujinti COVID pažymėjimus

Registrų centras, Sveikatos apsaugos ministerijos pavedimu diegdamas ES Skaitmeninį COVID pažymėjimą, ragina visus, keliaujančius į svečias šalis, prieš kelionę atsinaujinti savo COVID Skaitmeninius pažymėjimus.

„Siekiant išvengti nesklandumų užsienyje, keliaujantieji turi ne tik susipažinti su svečios šalies, į kurią vyksta, taisyklėmis, bet ir prieš kelionę atsinaujinti ES Skaitmeninį pažymėjimą dėl skiepų – diegimo procese pastarosiomis dienomis buvo atlikti techniniai pakeitimai, dėl kurių iki birželio 22 d. išsaugoti ES Skaitmeniniai pažymėjimai dėl skiepijimosi gali būti negaliojantys, – sako Registrų centro Paslaugų departamento direktorė Diana Vilytė. – Jei ES Skaitmeninį COVID pažymėjimą dėl skiepų išsisaugojote savo išmaniajame įrenginyje ar atsispausdinote iki birželio 22 d. imtinai, juos prieš keliaujant yra būtina atnaujinti. Tikimės, kad tai užtikrins saugų keliavimą ir atsiprašome už nesklandumus. ES Skaitmeninių COVID pažymėjimų dėl persirgtos ligos ir tyrimų atnaujinti nereikia.“

Norint išsiimti ar atsinaujinti savo ES Skaitmeninį COVID pažymėjimą, reikia prisijungti prie savo asmeninės paskyros E. sveikatos sistemoje (www.esveikata.lt).

ES Skaitmeninis pažymėjimas yra faktinės informacijos apie asmenį išrašas, kuris patvirtina vakcinacijos nuo COVID-19 ligos, persirgimo šia liga ar neigiamo tyrimo rezultato faktus. Europos Sąjungos šalyse išduodami trys ES Skaitmeniniai COVID pažymėjimai – dėl skiepijimosi, persirgtos COVID ligos ir tyrimų rezultatų. Visi jie generuojami, remiantis E. sveikatos sistemos duomenimis, ir atnaujinami kaskart prisijungus prie savo asmeninės paskyros E. sveikatoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

uztenka

uztenka portretas
ir 1 brudo kad butum pajungtas amziams i sia setono /karusele/?;;;;;;

Anonimas

Anonimas portretas
Be klaustuku nestraipsnis.. abejotojai

Povilas

Povilas portretas
Vakar Kauno ledo arenoje pasiskiepinau antra "Zenekos" doze. Jokių simptomų nebuvo, ne taip , kaip pirmą kartą. Logiška, juk po pirmo karto , kai organizmas pasipriešino, susidarė dalis antikūnių.... Pirmą kartą po skiepo praėjus apie 10 val buvo pakilusi temperatūra [ naktį jutau karštį, bet ne "iki vaistų", nesunkiai pernešti buvo galima...], o ryte kokias 2-3 val krėtė drebuliukas ...Taigi, per du skiepus , "kentėjau" [ tikrai nekentėjau...] tik po pirmo skiepo ir nestipriai. Ačiū , jog išklausėte.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių