Po galvos smegenų traumos išgelbėtas vyras: tai mano naujas gyvenimo etapas

  • Teksto dydis:

Vilius savo 25-ąjį gimtadienį sutiko Neurochirurgijos intensyviosios terapijos skyriuje. „Tai mano antras gimtadienis ir naujas gyvenimo etapas“, – džiaugiasi jaunas vyras, kuris dar rugsėjo viduryje patyrė sunkią galvos smegenų traumą ir paniro į komą.

Panaudojant naują ir modernią galvos smegenų audinio mikrodializės parametrų ir deguonies kiekio nustatymo įrangą, Kauno klinikų Neurochirurgijos intensyviosios terapijos skyriuje jam buvo išgelbėta gyvybė. Naujoji įranga ir inovatyvus gydymo metodas Lietuvoje ir Baltijos šalyse buvo taikytas pirmą kartą.

„Sutelktas Neurochirurgijos klinikos specialistų darbas, patirtis ir naujų pažangių metodikų diegimas yra klinikos siekis, kad galėtumėme ir toliau būti regiono lyderiais gydydami sunkius galvos smegenų pažeidimus bei galėdami gelbėti ne tik mūsų pacientų gyvybes, bet ir grąžinti juos į pilnavertį gyvenimą“, – pabrėžė Neurochirurgijos klinikos vadovas prof. Arimantas Tamašauskas.

Rugsėjo 15 dienos rytą Vilius prisimena kaip per miglą. „Pamenu, kad vykome į vestuves pasveikinti artimų draugų, tačiau šventės metu nukritau nuo laiptų. Reanimacijoje atsibudau tik po 2 savaičių“, – kalbėjo vyras.

Artimieji pasakojo, kad į nelaimės vietą skubiai atvyko greitoji medicinos pagalba ir jis buvo atvežtas į Kauno klinikų Skubios pagalbos skyrių. Sunkią galvos smegenų traumą patyrusio Viliaus sveikatos būklė buvo sunki, sąmonės būklė nuolatos blogėjo, greitai ištiko koma, o gyvybinės funkcijos buvo palaikomos tik medicinine aparatūra.

Pagal galvos smegenų traumos išeičių prognozavimo skaičiuokles – paciento mirtingumo tikimybė siekė daugiau nei 30%, o sunkios negalios tikimybė, jei pacientas išgyvens, – 60%. Vilius buvo skubos tvarka operuotas ir pervežtas į Kauno klinikų Neurochirurgijos intensyviosios terapijos skyrių – didžiausią specializuotą neurochirurginio profilio intensyviosios terapijos skyrių Lietuvoje ir Baltijos šalyse.

Pasak šio skyriaus vadovo dr. Tomo Tamošuičio, tokių pacientų gydymas yra sudėtingas, daug kompetencijos ir lėšų reikalaujantis procesas, o geriausi rezultatai pasiekiami specializuotuose centruose, kuriuose gydoma daug pacientų, naudojama moderniausia įranga ir dirba profesionalai.

„Artimieji man pasakojo, kad tuo metu nė kiek nedvejojo Kauno klinikų medikų profesionalumu ir priimamais sprendimais dėl mano gyvybės gelbėjimo ir naujo taikomo gydymo – džiaugiuosi, kad mane patikėjo į jų rankas“, – teigė pacientas.

Viliaus sveikatos būklė gerėjo ne tik dėl profesionalių gydytojų pastangų. Šiais metais Neurochirurgijos klinikos Neurochirurgijos intensyviosios terapijos skyrius buvo aprūpintas pačia moderniausia medicinine įranga, kurios dėka gaunama dar daugiau duomenų apie paciento smegenų metabolizmą, aprūpinimą deguonimi – tai galvos smegenų audinio mikrodializės parametrų ir deguonies kiekio nustatymo įranga.

Kaip aiškina gydytojas anesteziologas-reanimatologas dr. T. Tamošuitis, šie parametrai stebimi implantavus daviklius tiesiai į galvos smegenis. Pasaulinėje praktikoje jie vertinami kaip auksinis standartas, nes matavimai atliekami tiesiogiai, o ne iš išvestinių dydžių. Taikant išplėstinį galvos smegenų metabolizmo vertinimą, gydytojai anesteziologai-reanimatologai gauna tikslesnę ir ankstyvesnę informaciją apie patologinius galvos smegų procesus, nei tai būtų galima pastebėti taikant tik standartinę stebėjimo įrangą. Taip galima anksčiau pradėti reaguoti ir keisti paciento gydymo taktiką.

Kauno klinikų nuotr.

„Taikydami naująją paciento stebėjimo ir gydymo metodiką, mes tarsi iš naujo pažvelgiame į sudėtingą galvos smegenų pažeidimo procesą bei galime jį daug geriau kontroliuoti ir užtikrinti patį geriausią įmanomą gydymo rezultatą savo pacientams. Vaizdžiai tariant, tai tarsi po vaikščiojimo tamsiame kambaryje su daugybe baldų uždegti šviesą“, – sako Neurochirurgijos intensyviosios terapijos skyriaus vadovas dr. T. Tamošuitis.

Po intensyvaus gydymo paciento būklė pagerėjo,  jis atgavo sąmonę, o buvęs kairės pusės galūnių paralyžius išnyko ir po 2 savaičių Neurochirurgijos intensyviosios terapijos skyriuje Vilius buvo perkeltas į Neurochirurgijos klinikos Galvos smegenų traumų skyrių, kuriame toliau sėkmingai stiprėja ir tęsia ankstyvą reabilitaciją.  Praėjus daugiau laiko po traumos ir reabilitacijos, tikimasi visiško paciento pasveikimo.

„Aš ir mano šeima norime nuoširdžiai padėkoti greitosios medicinos pagalbos darbuotojams už operatyvų pirmosios pagalbos suteikimą, ačiū Skubios pagalbos skyriaus ir ypatingai Neurochirugijos intensyvios terapijos skyriaus personalui, kurie ne tik išgelbėjo mano gyvybę, bet ir teikė visą reikalingą informaciją mano artimiesiems, kurie tuo metu budėdami šalia manęs nerimavo.“

Neurochirurgijos klinikos gydytojos anesteziologės-reanimatologės Diana Damanskytė ir Akvilina Trilikauskienė dalyvavo stažuotėje Švedijos Karolinskos universitetinėje ligoninėje, kur sėmėsi patirties iš šių metodikų atradėjų ir diegėjų. Klinikos gydytojas neurochirurgas Šarūnas Tamašauskas pirmą kartą neurochirurginėje praktikoje Lietuvoje sėkmingai implantavo net keletą skirtingos paskirties daviklių į paciento galvos smegenis.

Nauja įranga įsigyta įgyvendinant projektą „Kauno klinikose teikiamų skubios pagalbos paslaugų kokybės bei prieinamumo užtikrinimas“, kuris finansuojamas 2014-2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos lėšomis.

Neurochirurgijos intensyvios terapijos skyriuje dirbantys gydytojai jau kurį laiką sunkias galvos traumas patyrusiems pacientams gydyti naudoja modernius daugiarūšės (muldimodalinės) diagnostikos ir gydymo principus. Tradiciškai, gydant sunkias galvos smegenų traumas patyrusius pacientus, vadovaujamasi tarptautinėmis rekomendacijomis, kurios nurodo pagrindinius gyvybinius ir smegenų veiklos parametrus, kurių privaloma siekti. Tačiau, kaip teigia gydytojas reanimatologas, šiame intensyviosios terapijos skyriuje taikomas individualizuotas požiūris į pacientą, o gyvybiniai ir smegenų veiklos parametrai nustatomi konkrečiam pacientui ir tik tada koreguojami atsižvelgiant į individualius poreikius ir situaciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių