Po kalbų apie priemones mažinti eiles pas gydytojus – reakcija: tai nesprendžia esminių dalykų!

  • Teksto dydis:

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) sugalvojo naują būdą, kaip mažinti eiles pas gydytojus, praneša LNK.

Klaipėdiečiai pasidalijo, kad eilės pas kardiologus laukia ir pusmetį – nuo vasaros. Pažymi, kad širdininkams neturi būti jokių eilių.

Milžiniškomis gyvomis eilėmis pas kardiologus pagarsėjęs Klaipėdos universiteto ligoninės Jūrininkų filialas pakeitė registracijos tvarką, o nuo kovo ambulatorijoje įdarbina du naujus kardiologus.

„Manau, sumažės bent mėnesiu. Bus apie pusantro mėnesio planinės apžiūros kardiologų eilės, o skubios konsultacijos bus tą pačią dieną“, – pažymėjo laikinasis Klaipėdos universiteto ligoninės vadovas Jonas Sąlyga.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Kad kardiologai tokie populiarūs, – nestebina.

„Širdies ir kraujagyslių ligos Lietuvoje užima pirmą vietą. Ir ne vien sergamumas, bet ir mirtingumas. Tai prioritetinė sritis, nieko nepadarysi“, – sakė J. Sąlyga.

Surinkusi duomenis apie eiles, SAM išskyrė prioritetinių specialybių gydytojų konsultacijas, tarp tokių – kardiologai, neurologai, endokrinologai, hematologai, onkologai-radioterapeutai ir onkologai-chemoterapeutai. Vizitų pas juos tenka laukti apie du mėnesius.

Kad eilės trumpėtų, koreguojama paslaugų apmokėjimo tvarka.

„Mes prašysime gydymo įstaigų, kad jos padarytų viską, ką gali, ir daugiau suteiktų šių konsultacijų, kurių labiausiai trūksta ir didžiausios eilės. Mes už tai skiriame lėšų joms apmokėti ir suteikiame joms sutartyse papildomą prioritetą“, – pabrėžė Valstybinės ligonių kasos direktorius Gintaras Kacevičius.

„Mes suteikiame prioritetą šioms paslaugoms. Vadinasi, jei jų bus daugiau nei sutartyje, jos visos bus apmokėtos. Tai labai svarbi žinutė gydymo įstaigoms. Nukreipti savo pajėgas, kad skatintų suteikti daugiau būtent tų paslaugų“, – komentavo sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Prioritetinėms konsultacijoms numatyta atskira suma gydymo įstaigų ir teritorinių ligonių kasų sutartyse. Tačiau žadama apmokėti ir už viršytas konsultacijas. Jei gydymo įstaiga neišnaudos pinigų, jie atiteks toms, kurios viršys prioritetines paslaugas. Lėšos tarp gydymo įstaigų bus perskirstomos du kartus per metus.

„Norime atkreipti dėmesį, kad būtent prioritetinis finansavimas atima pinigus iš kitų medikų. Tai, kad prioritetinio finansavimo negalima panaudoti įstaigai, o reikia dalytis su kitais prioritetinio finansavimo kitos įstaigos medikais, manome, neteisinga pozicija“, – nuogąstavo Medikų sąjūdžio vadovė Auristida Gerliakienė.

Pasak Medikų sąjūdžio vadovės, tai nesprendžia esminių dalykų. Tad ji abejoja, kad eilės mažės.

„Kad būtų daugiau konsultacijų, reikia daugiau medikų. Ar šiek tiek padidintas, ar prioritetinis finansavimas padidins kardiologų, endokrinologų, onkologų-chemoterapeutų arba radioterapeutų skaičių? Manau, ne“, – savo nuomonę akcentavo A. Gerliakienė.

Medikų trūksta daugelyje ligoninių, ypač regionuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Alma

Alma portretas
Deja ne vien talonėlių laukimas ilgas... Visada buvo idealus spaudimas.Prieš 5-4m. buvau stentuota.Jau 3 m. spaudimas pasidarė labai žemas, medikai neišsiaiškina.Atvykusi pas kardiologą gerai žinomoje įstaigoje, buvo atliktas 1 tyrimas, paaiškinta, kad rodo širdies permušimus, sekantis tyrimas paskirtas po 3 mėnesių. Po 2 savaičių dėl krūtinės anginos priepuolio, važiavau su greitaja i ligoninę, po poros tradicinių tyrimų, buvau paleiista namo, įrašius išraše : nepakako duomenų...(kad paguldyti į ligoninę ir išsiaiškinti...) ir nurodė toliau tirtis ambulatoriskai... Šeimos gydytoja vėl rašė siuntimą pas kardiologą, talonėlis po 3 mėn.Po paskutinio greitosios vizito jau buvo du priepuoliai, nekviečiau, nes jiems vėl nepakaks duomenų.... Ne vien eilės, gydymas vyksta greitai, kai jau vėloka .Kol stovi ant savo kojų, pacientas gali minti medicinos įstaigų slenksčius 0,5m ir daugiau. Medikai kalba per TV, kad pacientai per vėlai kreipiasi...

Ai baikit

Ai baikit portretas
Pas gydytoją Kauno klinikose talonas po 6 mėn., pas tą patį 3-4 privačiose įstaigose- ryt. Vat ir viskas, ką reikia žinoti.

Jolanta

Jolanta portretas
Uzdaryti nors puse privaciu medicinos istaigu.Atsirastu daktaru daugiau nei reikia.Pasibaigtu ir tos eiles.Subegtu i valdiskas medicinos istaigas is ten daktarai.Dabar ant kiekvieno kampo po privacia med.istaiga.Kazkaip reikia regulioti ju kieki pagal gyventoju skaiciu ar dar kazkaip.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių