Pokovidinio sindromo reabilitacijos galimybės Kauno klinikose

  • Teksto dydis:

Netikėtai užklupusi sunki COVID-19 ligos forma pareikalavo iš Antano daug jėgų. Vyras prisimena, kad pirmuosius ligos simptomus pajuto gruodžio pradžioje, kai pakilo temperatūra ir pradėjo skaudėti kūną. „Dėl plaučių uždegimo atsidūriau ligoninėje ir ten praleidau beveik mėnesį, – prisimena Antanas. – Net ir įveikus šią klastingą ligą, mano savijauta buvo prasta, nusilpau, negalėjau nuryti nei maisto, nei vandens, neprakalbėjau.“

Negalėdamas valgyti, vyras neteko beveik 40 kilogramų svorio, nebegalėjo paeiti, nes iš karto pradėdavo dusti. „Šeima paragino ieškoti pagalbos. Atvykus į Kauno klinikas, sužinojau, kad man – pokovidinis sindromas ir buvau nukreiptas į Kauno klinikų filialą Kulautuvos reabilitacijos ligoninę“, – sako pacientas.

„Atvykęs į gydymo įstaigą, pacientas vos įstengė pats pavalgyti, bandė vaikščioti palatoje ir apsirengti, tačiau jo veiksmus ribojo atsirandantis stiprus dusulys, – apie Antano būklę pasakoja fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytoja Jolita Jeremičė. – Nerimą kėlė sumažėjęs vyro apetitas ir kūno svoris, jį vargino miego sutrikimai, o po nedidelio fizinio krūvio sumažėdavo deguonies prisotinimas kraujyje.“

Raimondas Kubilius, Kauno klinikų nuotr.

Pasak Kulautuvos reabilitacijos ligoninės vadovo prof. Raimondo Kubiliaus, paciento išsakyti nusiskundimai: springimas, raumenų silpnumas, dusulys ir sumažėjęs fizinis aktyvumas yra liekamieji COVID-19 ligos reiškiniai.

Pacientas stengėsi, laikėsi visų gydytojų nurodymų ir atlikdavo jam skirtus pratimus.

Ligoninėje Antanui buvo sudaryta reabilitacijos programa, kurios tikslas – stiprinti kvėpavimo raumenis, mokyti pratimų dusuliui ir nuovargiui mažinti, stiprinti kojų bei rankų raumenis. Antano mityba papildyta virškinimo fermentais, didesniu kiekiu baltymų, kurie padeda raumenims greičiau atsistatyti. „Praėjus dviejoms savaitėms, vyro būklė reikšmingai pagerėjo, grįžo apetitas, jis ilgiau miegodavo, daugiau vaikščiodavo, – sako J. Jeremičė. – Pacientas priaugo svorio, raumenys sustiprėjo, pagerėjo pusiausvyra ir judesių koordinacija.“

Gydytoja J. Jeremičė džiaugiasi, kad reabilitacijos metu gydytojams padėjo stiprus Antano noras pasveikti. „Pacientas stengėsi, laikėsi visų gydytojų nurodymų ir atlikdavo jam skirtus pratimus. Šiuo metu Antanas ilsisi namuose, jam parengtos individualios specialistų rekomendacijos dėl treniruočių, mitybos ir medikamentinio gydymo“, – teigia fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytoja. 

Antanas atvirauja, kad dabar jaučiasi gerai ir po kelis mėnesius trukusio intensyvaus gydymo jis pagaliau grįžo į namus. „Nors ilgiau pavaikščiojęs vis dar pradedu dusti, bet žinau, kad tai laikina. Džiaugiuosi nuvykęs į Kulautuvos reabilitacijos ligoninę ir esu labai dėkingas gydytojai J. Jeremičei ir visam personalui, kuris padėjo atgauti jėgas.“

Profesorius R. Kubilius primena, kad persirgus COVID-19 liga, kas penktam išsivysto pokovidinis sindromas, atsiranda dusulys, nuovargis ir vargina bendras silpnumas. „Pacientai turėtų nedelsti ir atsiradus liekamiesiems reiškiniams, kreiptis pagalbos į specialistus. Kulautuvos reabilitacijos ligoninės ir Kauno klinikų Reabilitacijos klinikos specialistai pasiruošę padėti pacientams, persirgusiems šia klastinga liga, grįžti į visavertį gyvenimą“, –  sako prof. R. Kubilius.

Pacientai, kurie ligoninėje gydėsi COVID-19 ligą, sukėlusią komplikuotą pneumoniją su liekamaisiais ligos požymiais (varginančiu dusuliu, skausmu, nuovargiu, silpnumu) gali būti nukreipti 20 dienų stacionarinei reabilitacijai. Diagnozavus pokovidinį sindromą (angl. Post-COVID-19 Syndrome) su liekamaisiais simptomais, pacientai gali pasinaudoti 14 dienų ambulatorine reabilitacija. Šiomis reabilitacijos galimybėmis pacientai gali pasinaudoti per 3 mėnesius nuo išvykimo iš ligoninės. Kitais atvejais šeimos gydytojas gali nukreipti COVID-19 persirgusius pacientus, kuriuos vargina liekamieji ligos požymiai ar yra diagnozuotas pokovidinis sindromas, fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojo konsultacijai ir pasinaudoti Kauno klinikų ambulatorinėmis reabilitacijos paslaugomis.

Remiantis Pasaulio Sveikatos organizacijos (PSO) informacija, Kauno klinikų reabilitacijos specialistai parengė ir adaptavo reabilitacijos, persirgus COVID-19, gaires ir pateikė patarimus, kaip greičiau atsistatyti po ligos namuose. Daugiau informacijos nuorodoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių