Populiariausias sveikatos maršrutas – Latvija

  • Teksto dydis:

Kasmet vis daugiau privalomuoju sveikatos draudimu draustų Lietuvos gyventojų apsisprendžia gydytis užsienyje. Naujausia statistika rodo, kad populiariausias sveikatos maršrutas veda į kaimyninę Latviją.

Iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto Lietuvos piliečių gydymosi paslaugoms užsienyje apmokėti pernai buvo skirta per 113 tūkst. eurų. Prašymus kompensuoti tarpvalstybinės sveikatos priežiūros išlaidas ligonių kasoms pateikė 157 gyventojai.

2018-aisiais kompensacijų už užsienyje gautas medicinos paslaugas prašė 129 asmenys, jiems buvo išmokėta per 114 tūkst. eurų.

Populiariausi gydymosi maršrutai jau ne vienerius metus veda į Latviją, Lenkiją ir Vokietiją.

Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) duomenimis, praėjusiais metais Lietuvos gyventojai gydytis dažniausiai vyko į Latviją – gauti 67 prašymai kompensuoti toje šalyje patirtas išlaidas.

Dėl medicinos paslaugų aktyviai keliauta į Lenkiją (27 prašymai), Vokietiją (26), Slovakiją (13). Kiek rečiau šalies gyventojai kreipėsi į Estijos medikus – gauti 8 prašymai atlyginti išlaidas, Švedijos – 4, Jungtinės Karalystės - 3.

Ligonių kasos taip pat gavo po 2 prašymus kompensuoti gydymosi išlaidas Austrijoje, Ispanijoje, Prancūzijoje, po 1 – Čekijoje, Liuksemburge ir Belgijoje.

"Visose pacientų teisių į tarpvalstybines sveikatos priežiūros paslaugas direktyvą vykdančiose šalyse pastebimos labai panašios tendencijos – medicinos paslaugų žmonės dažniausiai važiuoja pas artimiausius kaimynus. Ne išimtis ir Lietuva. Populiariausi gydymosi maršrutai jau ne vienerius metus veda į Latviją, Lenkiją ir Vokietiją", – sako VLK Tarptautinių reikalų skyriaus vyriausioji specialistė Inga Ježerkauskaitė.

Dažniausiai (54 atvejai) Lietuvos gyventojai pernai prašė kompensuoti stacionarines sveikatos priežiūros paslaugas.

Tautiečiai taip pat norėjo atgauti pinigus už suteiktas užsienio specialistų radiologo, urologo, oftalmologo, akušerio ginekologo, neurologo, onkologo, ortopedo traumatologo ir kitų konsultacijas, medicinos reabilitacijos paslaugas Lenkijoje, Slovakijoje ir Vokietijoje.

Prašyta kompensuoti brangiųjų tyrimų, vaistų, medicinos priemonių įsigijimo išlaidas. Didžiausia iš PSDF biudžeto pernai išmokėta kompensacija siekė 4400 eurų, mažiausia – 12 eurų.

Per penkerius metus (2015-2019 m.) Ligonių kasos iš viso gavo kiek daugiau nei pusę tūkstančio prašymų kompensuoti tarpvalstybinės sveikatos priežiūros išlaidas, joms kompensuoti iš PSDF biudžeto išleista 437 tūkst. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių