Prancūzijoje listeriozė išplito per avių pieno sūrį

  • Teksto dydis:

Europos Skubaus įspėjimo ir reagavimo sistemos duomenimis, Prancūzijos Brittany regione nustatytas listeriozės protrūkis, siejamas su avių pieno sūrio, pagaminto iš nepasterizuoto pieno, vartojimu. Prancūzijos sveikatos priežiūros institucija pranešė, kad šių metų birželio – rugpjūčio mėnesiais patvirtinti keturi listeriozės atvejai, tarp susirgusiųjų dvi nėščiosios.
 
Protrūkį sukėlusiu sūriu buvo prekiaujama viename Prancūzijos regione. Nuo rugpjūčio 12 d. naujų listeriozės atvejų, siejamų su nesaugia produkcija, neregistruota, produkcija išimta iš prekybos tinklo.
 
Kaip išvengti užsikrėtimo listerioze?

Nuo listeriozės vakcinos nėra, tačiau sumažinti užsikrėtimo riziką galima vartojant tinkamai tvarkomą maistą. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistai rekomenduoja:

• vartoti tik gerai šiluma apdorotą gyvūninį maistą: jautieną, kiaulieną, paukštieną ir kt.;

• prieš vartojimą kruopščiai plauti žalias daržoves;

•žalią mėsą laikyti atskirai nuo šiluma apdoroto ar vartojimui paruošto maisto, kad išvengti kryžminio maisto užteršimo;

• vengti nepasterizuoto, nevirinto pieno ir iš jo pagamintų produktų;

•kruopščiai plauti rankas, įrankius, paviršius po sąlyčio su žalia mėsa, daržovėmis.
 
Didžiausią riziką susirgti šia infekcija turi nėščios moterys, naujagimiai, asmenys, kurių organizmo atsparumas sumažėjęs, sergantys vėžiu, diabetu, inkstų ligomis, asmenys su imunodeficitu ir vyresnio amžiaus žmonės.
 
Rekomendacijos rizikos grupės asmenims:
 
• vengti minkštų sūrių (feta, Brie, Camembert, pelėsinių ir kt.);

• vengti kulinarijos gaminių iš prekybos tinklo (dešrainių, mėsainių ir pan.);

• vengti nepasterizuoto, nevirinto pieno ir iš jo pagamintų produktų;

•prieš vartojimą gerai iškaitinti ilgiau šaldytuve laikytą paruoštą maistą;

•vengti bet kokio ilgesnį laiką šaldytuve laikyto gyvūninio maisto, ypatingai paštetų;

•vengti šaltai rūkytų jūros produktų;

•vengti šaltai rūkytų dešrų ar kitų panašių mėsos gaminių.
 
Listeriozė – gyvūnų ir žmonių užkrečiamoji liga, kurią sukelia Listeria monocytogenes bakterijos. Pastaraisiais metais ši infekcija pripažinta svarbia visuomenės sveikatos problema daugelyje pasaulio šalių. Infekcija labiausiai pavojinga nėščiosioms, naujagimiams ir suaugusiems asmenis su imunodeficitu.

Pagrindinis infekcijos šaltinis yra gyvūninis maistas, vartojamas neapdorotas arba nepakankamai apdorotas karščiu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių