Prezidentūra: vasarį Lietuva gaus 200 tūkst. koronaviruso vakcinų

Koronaviruso vakcinų tiekimas Lietuvai artimiausiais mėnesiais augs eksponentiškai, sako prezidento patarėjas.

Anot Simono Krėpštos, jau vasarį Lietuva gaus apie 200 tūkst. koronaviruso vakcinų dozių.

Jo teigimu, tiekimas išaugs Europos medicinos agentūrai patvirtinus kompanijos „AstraZeneca“ sukurtą vakciną. Planuojama, kad sprendimas bus priimtas penktadienį.

„Tai bus jau trečiasis gamintojas, kuris tieks vakcinas į visas ES šalis. Turint galvoje jau esamą tiekimą iš „Pfizer“ kompanijos, „Moderna“, tai reiškia, kad galima tikėtis, jog Lietuva jau vasario mėnesį gaus daugiau kaip 200 tūkst. vakcinų“, – LRT radijui ketvirtadienį sakė S. Krėpšta.

„Antrąją vasario pusę jau bus toks vakcinų kiekis, kad kiekvieną dieną bus galima atlikti apie 10 tūkst. skiepų“, – pridūrė jis.

Pasak prezidento patarėjo, toliau vakcinų tiekimas Lietuvai augs eksponentiškai.

„Faktas tas, kad vakcinų gavimas į ES šalis iki vasaros augs eksponentiškai. Matome sausio mėnesio skaičius, iš viso Lietuva iš dviejų gamintojų gavo apie 110 tūkst. vakcinų. Bet vasarį, matome, augimas jau yra du kartai, ir labai tikėtina, kad ir kovą, balandį, gegužę tas augimas bus eksponentinis“, – sakė S. Krėpšta.

Antrąją vasario pusę jau bus toks vakcinų kiekis, kad kiekvieną dieną bus galima atlikti apie 10 tūkst. skiepų.

„Jeigu galima taip pasakyti – dabar mes vakcinuojame ir judame pirmu bėgiu, tai panašu, kad vasario mėnesį vakcinavimo mašina įjungs antrą bėgį ir taip toliau“, – tvirtino jis.

Prezidentas Gitanas Nausėda anksčiau yra sakęs, kad Lietuvoje iki vasaros vidurio nuo COVID-19 turėtų būti paskiepyta apie 70 proc. arba apie 2 mln. šalies gyventojų.

G. Nausėdos teigimu, šio tikslo nepakeis ir farmacijos kompanijos „AstraZeneca“ žinios apie mažesnį nei planuotą vakcinų Lietuvai tiekimą.

Praėjusį mėnesį ES gyventojai pradėti skiepyti „BioNTech“ ir „Pfizer“ vakcina, o sausio pradžioje patvirtinta „Moderna“ bendrovės vakcina.

I. Šimonytė: norėčiau tikėti, kad greituosius antigenų testus turėsime antroje vasario pusėje

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė tikisi, kad koronaviruso greitieji antigenų testai Lietuvą pasieks vasario antroje pusėje.

„Tikimės, kad pirkimai bus pabaigti, kad nebus sunkumų pasirašyti sutartis ir gauti prekes. Norėčiau tikėti, kad vasario antroje pusėje jau tikrai juos turėsime“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ sakė I. Šimonytė.

Pasak premjerės, antigenų testai būtų labai didelis palengvinimas.

„Kai testavimo apimtys buvo smarkiai padidėjusios praėjusių metų pabaigoje, nes ir atvejų skaičius buvo labai didelis, iš esmės mes rėmėmės į laboratorijų techninių pajėgumų ribas, kiek galima mėginių aptarnauti per kažkokį laiko vienetą. Antigenų testai šito apribojimo neturi ir labai palengvina gyvenimą. Jei yra apmokytas žmogus, o apmokyti tokį testą paimti galima daugelį žmonių, (...) didesniuose kolektyvuose, įmonėse, praktiškai bet kur galima testavimo procedūrą atlikti gana plačiu mastu ir per gana trumpą laiką. Tai labai didelis palengvėjimas“, – sakė I. Šimonytė.

„Žmonės, kurie tuo paprastuoju testu nustatomi kaip užsikrėtę, gali būti iš karto izoliuojami, vėliau testas pakartojamas ir tada žmonės gali grįžti į gyvenimą, kadangi testai paprasti, nes jiems nereikia laboratorijos – tai yra pagrindinis šių testų privalumas“, – nurodė premjerė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Paaiskknu

Paaiskknu portretas
Sita vakcina skieta prezidentui ir jo visai sutvei.po blatu

Nesuprantu

Nesuprantu portretas
Kokio velnio šiuo klausimu rūpinasi Nausėda???

Viskas ok

Viskas ok portretas
Tik nelabai suprantu - prie ko cia prezidentura teikia informacija, yra zinybos , vyriaysybe , ministerija , valdymo stabas . Kazkaip keista kad si institucija tiek dirbtinai isinerus i si procesa , kiekv diena vis apsisviecia . Negi tikrai nera darbu pgl kompetencijas , berniukams , prezidentui
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių