Pritarė: Lietuva pirks COVID-19 vakcinos ir iš kompanijos „Moderna“

Kadenciją baigianti Vyriausybė trečiadienį pritarė vakcinų įsigijimui iš kompanijos „Moderna“.

Lietuva pagal išankstinę sutartį koordinuojant pirkimus Europos Komisijai iš šios Jungtinių Valstijų biotechnologijų kompanijos pirks 496 tūkst. vakcinos dozių, atsisakydama teisės įsigyti dar tiek pat dozių papildomai. Iš viso Europos Sąjungos valstybės bendrai įsigys 80 mln. dozių šios vakcinos.

Sveikatos apsaugos ministerija pažymi, kad vakcinos specifinis komponentas yra informacinė RNR (mRNR), t.y. ji kuriama pagal tą pačią platformą, kaip ir kitos, iš kompanijų „Pfizer ir BioNTech” bei „CureVac“ Lietuvos įsigyjamos vakcinos.

Pasak SAM, tarpiniai vakcinos 3-iosios fazės klinikiniai tyrimai rodo, kad kompanijos „Moderna“ vakcinos efektyvumas yra beveik 95 procentai. Skiepijimui bus reikalingos dvi vakcinos dozės, antroji dozė suleidžiama po keturių savaičių.

Pažymima, kad vakcina neturi rimtų pašalinių reiškinių, tačiau tai – naujo tipo vakcina, iki šiol nenaudota medicinoje ar veterinarijoje, taip pat kol kas yra mažai duomenų apie jos efektyvumą vyresnio amžiaus asmenų grupėje. Taip pat nurodoma, kad kol kas nežinomas galimas ilgalaikis mRNR poveikis uždegiminiams, autoimuniniams procesams, o šios, kaip ir kitų kuriamų vakcinų, efektyvumas gali sumažėti dėl naujojo koronaviruso mutacijų. 

Ten jau ir grupės išvardintos: koks prioritetas, kiek vakcinų gavus, kas ir kiek skiepijama.

Tai – jau šeštoji Lietuvos sutartis dėl vakcinų. Šalis jau yra nusprendusi pirkti vakcinas iš penkių kompanijų – „AstraZeneca“, „Janssen Pharmaceutica NV“, „Sanofi ir GSK“, „BioNTech ir Pfizer“ bei „CureVac“.

Planuojama pirkti tiek vakcinų, kad jų pakaktų paskiepyti 70 proc. šalies gyventojų, tačiau dėl galiojančių susitarimų ir siekio sumažinti rizikas, jų bus perkama gerokai daugiau, nei reikėtų visiems gyventojams. Nepanaudotas vakcinas bus galima parduoti arba dovanoti trečiosioms šalims.

Europos vaistų reguliavimo tarnyba antradienį pranešė, kad sprendimą dėl „Moderna“ vakcinos naudojimo turėtų priimti sausio viduryje, tuo metu vėliausiai gruodžio pabaigoje laukiama sprendimų dėl „BioNTech ir Pfizer“ sukurto preparato naudojimo.

A. Veryga: vakcinas priimti ruošiamasi

Laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus sako, kad vakcinų priėmimui jau ruošiamasi – perkama speciali įranga, šaldytuvai, logistikos paslaugos, rūpinamasi švirkštais. Pirmiausia planuojama skiepyti medikus, tačiau, anot jo, baigiamas rengti ir sprendimas dėl tikslinių ir prioritetinių gyventojų grupių skiepijimo.

„Jis praktiškai parengtas ir rytoj turėtų būti paskelbtas jau viešam derinimui. Ten jau ir grupės išvardintos: koks prioritetas, kiek vakcinų gavus, kas ir kiek skiepijama“, – teigė A. Veryga.

„Informaciją, kurią turime šiandien iš ES, tai kad Europos vaistų agentūra galės bent dvi vakcinas registruoti, duoti leidimus gruodžio pabaigoje. Kalbame apie gruodžio pabaigą“, – pridūrė ministras.

Laikinasis finansų ministras Vilius Šapoka pabrėžė, kad  kol kas nėra aišku, ar perkant vakcinas lėšų poreikis sudarys „keletą ar keliasdešimt milijonų eurų“, todėl numatyta, kad vakcinų įsigijimas bus vykdomas iš skolintų valstybės lėšų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių