Profesorius – apie kone svarbiausią simptomą, iš kurio galima atpažinti koronavirusą

  • Teksto dydis:

Profesorius, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) direktorius Saulius Čaplinskas socialiniame tinkle pasidalijo, koks simptomas yra vienas svarbiausių atpažįstant koronavirusą ir kodėl šis virusas nesusargdina šikšnosparnių.

„Skonio ir kvapo praradimas yra daug svarbesnis simptomas nei karščiavimas, įtariant galimą užsikrėtimą COVID-19. Tai parodė mokslinis tyrimas: 1,5 mln. žmonių duomenų analizė rodo, kad 59 proc. sergančiųjų COVID-19 liga pasireiškė skonio ir kvapo praradimu, lyginant su 18 proc. tų, kuriems liga nebuvo diagnozuota“, – statistiką detalizavo profesorius.

„Italija pradeda plačius antikūnų tyrimus, norėdama surasti imunitetą COVID-19 ligai įgijusius žmones. Veneto regionas pirmiausia planuoja ištirti 100 000 gydytojų ir slaugytojų, o paskui plačiai tirti visuomenę“, – rašė S. Čaplinskas. 

Skonio ir kvapo praradimas yra daug svarbesnis simptomas nei karščiavimas, įtariant galimą užsikrėtimą COVID-19.

Profesorius prisiminė ir Billą Gatesą, kuris pirmadienį pareiškė nuomonę apie koronaviruso plitimą. „Billas Gatesas: Ką dėl COVID-19 galėtų padaryti mūsų lyderiai, kad galėtume išgelbėti gyvybes ir sugrąžinti šalį į darbą: 1) turime taikyti karantiną visos šalies mastu; 2) turėtume paspartinti testavimą – būtina atlikti daug daugiau tyrimų, taip pat ir savarankiškų, kai pacientas paima ėminį pats, nekontaktuodamas su mediku; 3) reikalinga moksliniais duomenimis pagrįsta strategija dėl gydymo ir vakcinos kūrimo“, – veiksmų planą komentavo profesorius.

„Koronavirusas nesusargdina šikšnosparnių dėl trijų priežasčių: 1) Remiantis evoliucijos teorija, virusui nėra naudinga sunaikinti didelę jo šeimininkų populiaciją – jo tikslas, kad šeimininkas išgyventų ir toliau platintų virusą kitiems gyvūnams. 2) Priešingai nei žmonių, šikšnosparnių imuninė sistema ne pilnu pajėgumu kovoja su infekcijomis. Tai apsaugo šikšnosparnius nuo mirtino, žmones žudančio, stipraus uždegimo (hyperinflammation). 3) Po kurio laiko virusas tampa ne toks pavojingas savo pirminiam šeimininkui – tai leidžia ateities šikšnosparnių kartoms prisitaikyti kai gali išlikti tiek pats šeimininkas (šikšnosparnis), tiek virusas, kol pastarasis susiranda naują šeimininką“, – teigė S. Čaplinskas. 

Primename, kad Lietuvoje iš viso patvirtinti 843 koronaviruso atvejai, mirė keturiolika žmonių. Ligoninėse gydomi 138 asmenys, devyniolika jų – sunkios būklės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Algis

Algis portretas
Neleiskite idiotams ir buduliams komentuoti!

rita ramanauskiene

rita ramanauskiene portretas
Profesoriau, kokia poza paskutini karta patyrete orgazma?

Vv

Vv portretas
Klauzyk profesoriau uzknisai jau su savo graudenimais gal jau dink is viesumos vistiek ministru nebūsi
VISI KOMENTARAI 43

Galerijos

Daugiau straipsnių