Profesorius apie COVID-19 nustatymą iš seilių: gal nelaukime ir imkimės iniciatyvos?

  • Teksto dydis:

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) direktorius Saulius Čaplinskas teigia, kad koronaviruso nustatymas iš seilių yra patikimesnis būdas už nosiaryklės tepinėlio tyrimą. Pasak profesoriaus, tai atveria kelius didelio masto ir saugiems koronaviruso tyrimams.

„Seilių PGR tyrimas yra perspektyvi, jautresnė ir saugesnė už nosiaryklės tepinėlio tyrimą COVID-19 diagnostikos alternatyva, rodo nauji Yelo mokslininkų tyrimo duomenys. Dabartinis COVID-19 diagnostikos standartas yra SARS-CoV-2 aptikimas PGR metodu nosiaryklės tepinėlyje. Tačiau, dėl nedidelio jautrumo (iki 30 proc. klaidingai neigiamų rezultatų) ir rizikingos sveikatos priežiūros darbuotojui tepinėlio paėmimo procedūros, reikia ieškoti saugesnių ir patogesnių alternatyvų. Seilės gali tam puikiai tikti, nes:

1) jų surinkimas yra minimali invazinė procedūra ir net gali būti savarankiškai atliekama pačio tiriamojo asmens;

2) tyrimuose su kitais kvėpavimo sistemos patogenais, įskaitant endeminius žmogaus koronavirusus, buvo įrodyta, kad PGR tyrimas iš seilių jautrumu nenusileidžia nosiaryklės tepinėlio tyrimui“, – vardija profesorius.

„Palyginę COVID-19 pacientų nosiaryklės ir seilių mėginių tyrimų rezultatus, mokslininkai nustatė, kad seilių tyrimų jautrumas buvo didesnis, o tyrimų rezultatų reikšmės pastovesnės. Be to, net ir savarankiško seilių rinkimo atveju, tyrimų iš seilių rezultatų paklaida buvo mažesnė nei tepinėlio tyrimų. O tai reiškia, kad diagnostikai galima būtų naudoti ir savarankiškai namuose žmonių paimtus seilių mėginius. Tai atveria kelius didelio masto saugiems SARS-CoV-2 tyrimams. Tai gal nelaukime Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ar dar kieno nors rekomendacijų, imkimės iniciatyvos ir patys įsitikinkime šio tyrimo metodo privalumais ir trūkumais?“ – klausia S. Čaplinskas.

Pirmadienio rytą Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad Lietuvoje nustatyta 11 naujų koronaviruso atvejų, bendras užsikrėtusiųjų skaičius išaugo iki 1449. Pasveikusiais laikomi 474 žmonės, mirė 41 žmogus.

Sekmadienį ištirti 2287 ėminiai, iš viso jau atlikta 106 775 tyrimai. Ministerija skelbia, kad pirmadienio rytą laboratorijose liko neištirti 63 ėminiai.


Šiame straipsnyje: Saulius ČaplinskasKoronavirusas LietuvojeCOVID-19 saviizoliacijaCOVID-19 karantinasPGR tyrmaikoronaviruso tyrimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Jau yra isdirbtu greitu testu ES salyse,

Jau yra isdirbtu greitu testu ES salyse, portretas
nauji testai taip yra visur kur kuriami, belieka tik paprasyti recpturu ir zinomos lietuviskos biotechnologiju imones galetu masiskai gaminti tuos testus, kas trukdo?

IR VEL TAS PATS

IR VEL TAS PATS portretas
Kaip suprantu visa situacija,tai žmogus gyveni ir mokaisi,nesvarbu ka tu baiges,ir kiek baiges.Tik nesijuokit,aš rimtai...Nuotraukoje kaip Leninas į buržuazija atrodo.

Rytis

Rytis portretas
... Dieve mano! Pas mus gyditojai yra?Ar ne tas specelistai...aiškino, kad covid-19 nėra pavojingas...(tik laidoja,kaip maro užkrėsts).Gripas pavojingesni... Paskaito ir pirmin...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių