Profesorius apie COVID-19: yra nemaža rizika, kad rudenį susirgimų skaičius išaugs

  • Teksto dydis:

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) vadovas Saulius Čaplinskas teigia, kad privalome išmokti gyventi su koronavirusu, nes, pasak profesoriaus, yra nemaža tikimybė, jog rudenį išaugs susirgimų skaičius.

„Atsižvelgiant į jau turimas žinias apie koronavirusą ir sezoniškumą, yra nemaža rizika, kad rudenį susirgimų skaičius išaugs, todėl turime išmokti gyventi su šiuo virusu – ilgainiui atverti valstybės sienas, bet kartu ir minimalizuoti užsikrėtimų riziką šalies gyventojams. Tai Lietuvai padaryti padėtų pasieniuose, ypač su Baltarusija ir Rusija įrengti modernūs patikros punktai“, – sako S. Čaplinskas.

Abejonių keliančios tyrėjų prielaidos

Profesorius teigia, kad kai kurios tyrėjų prielaidos jam kelia abejonių. „Ar viską pasako testavimo dėl COVID-19 santykio palyginimas tarp Lietuvos ir Latvijos? Rašoma, kad Latvijoje teigiamų ir neigiamų testų dėl COVID-19 santykis reikšmingai didesnis nei Lietuvoje. Paprasčiau tariant, COVID-19 teigiami testai Latvijoje yra santykinai dažnesni nei Lietuvoje. Todėl tyrėjai daro prielaidą, jog, vykdydama testavimą panašiu mastu kaip Lietuva, Latvija galimai turėtų daugiau COVID-19 atvejų milijonui gyventojų nei Lietuva. Kodėl man ši tyrėjų prielaida kelia abejonių? Pirmiausia, svarbu diagnostinius tyrimus atlikti laiku ir ten, kur infekcijos rizika yra didžiausia. Visgi, dėl COVID-19 pirmiausia tiksliniai ir labai operatyviai reikėjo tirti galinčius įvežti į šalį infekciją asmenis, o tai, kaip matyti iš grafiko, latviams pavyko geriau“, – statistiką aptaria profesorius.

Veikti ar laukti?

„Estai svarsto COVID-19 „imuninių pasų“ diegimo idėją. Į Kiprą ketinantiems skristi birželio 9–19 dienomis iš kai kurių valstybių (taip pat ir Lietuvos) atvykusieji turistai privalės pateikti pažymą apie neigiamą koronaviruso tyrimo rezultatą, kuris buvo atliktas sertifikuotoje laboratorijoje ne anksčiau kaip 72 val. prieš skrydį. Mano žiniomis, Lietuvoje yra bent keli startuoliai siūlantys elektroninių „imuninių pasų“ igyvendinimo techninius sprendimus. Manyčiau, kad nereiktų laukti estų patirties rezultatų ar Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijų, o tikslinga bendradarbiauti su estais arba sukurti savo produktą. Tik siūlyčiau ne „imuninio paso“, o „COVID-19 paso“ (sertifikato) įdėją, kuri apimtų ne tik serologinių tyrimų, bet ir PGR ar antigeno tyrimų duomenis ir, žinoma, informaciją apie skiepus, kai jie bus prieinami“, – siūlomą idėją aptaria profesorius.

Primename, kad Lietuvoje praėjusią parą, pirmadienį, dėl įtariamo koronaviruso ištyrus 5 169 ėminius, nustatyti 4 nauji užsikrėtimo COVID-19 atvejai. Šiuo metu Lietuvoje iš viso patvirtinti 1 639 ligos atvejai.

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSC) antradienio duomenimis, koronaviruso infekcijos sukelta liga mūsų šalyje šiuo metu serga 401 žmogus. Nuo jos mirė 65 žmonės, o pasveiko – 1 165. Izoliacijoje šiuo metu yra 478 asmenys. Aštuoni žmonės, užsikrėtusieji koronavirusu, mirė dėl kitų priežasčių, skelbia NVSC.

Žmogus laikomas pasveikusiu, kai du iš eilės atlikti pakartotiniai testai dėl koronaviruso infekcijos, esant ne mažesniam nei paros intervalui, bus neigiami. Arba praėjus 37 dienoms nuo diagnozuoto užsikrėtimo, jei dėl tam tikrų priežasčių vėlesni tepinėliai dėl viruso nebus ištirti. Jei atlikus pakartotinį tyrimą bus gautas teigiamas atsakymas, šeimos gydytojas tęs paciento stebėseną bei gydymą ir siųs pakartoti tyrimą ne anksčiau kaip po 14 dienų.

Karantinas mūsų šalyje paskelbtas kovo 16-ąją ir galioja iki gegužės 31 dienos.


Šiame straipsnyje: Koronavirusas LietuvojeCOVID-19 saviizoliacijaSaulius Čaplinskaskoronaviruso situacija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Morta

Morta portretas
Čiaplinski, negali atsidžiaugti, kad rudenį bus didesnis sergamumas. Ir toliau laikysite uždarytas ligonines ir poliklinikas. Bukapročiai jūs visis.

Situacija

Situacija portretas
Kiekvienais metais rugsėjo mėnesį žmonės serga virusinaiis susirgimais, ypač mokyklose, sanatorijose, ligoninėse. Sezoninis virusas.

ta ir

ta ir  portretas
vaikai zino,ponas 'profesoriau' !
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių