Profesorius – apie tyrimus, kurie gali padėti išsiaiškinti, kaip išplito COVID-19

  • Teksto dydis:

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) vadovas Saulius Čaplinskas sako, kad serologiniai tyrimai gali realiai pakeisti padėtį aiškinantis, kaip virusas išplito ir kas juo užsikrėtė.

„Sprendimas pagaliau leisti naudoti 2 mėnesių nenaudojamus COVID-19 serologinius antikūnų (AK) testus „gali iš esmės pakeisti padėtį“, ypač sveikatos priežiūros įstaigose. Jau gerai žinoma, kad 9-14 dieną po COVID-19 simptomų atsiradimo ir vėliau AK tyrimai gali tiksliau už PGR testus nustatyti SARS-CoV-2 infekciją“, – akcentuoja S. Čaplinskas.

Profesorius sako, kad būtina žinoti, ar turintys antikūnų vis dar gali, ir jei taip, tai kiek laiko vis dar gali perduoti virusą. „Jau esu rašęs, kad, derinami su PGR tyrimais, serologiniai tyrimai pagerina COVID-19 diagnostikos tikslumą visose ligos stadijose. Tačiau, vis dar nežinome, ar antikūnų buvimas yra ženklas, kad žmogus turi imunitetą, ir jei taip, kurį laiką jis išlieka? Taip pat būtina žinoti, ar turintys antikūnų vis dar gali, ir jei taip, tai kiek laiko vis dar gali perduoti virusą? Serologiniai tyrimai gali realiai pakeisti padėtį aiškinantis, kaip virusas išplito ir kas juo užsikrėtė. Labai svarbu, kad kiekvienas žmogus, ir ypač medikas, turėtų galimybę nekliudomai pasitikrinti“, – teigia profesorius.

„Ar toks pat ilgas kelias Lietuvos laukia ir leidimo naudoti jau prieinamus antigenų nustatymo testus bei greituosius PGR tyrimus?“ – retoriškai klausia S. Čaplinskas.

Lietuvoje praėjusią parą, antradienį, dėl įtariamo koronaviruso ištyrus 6174 ėminius, nustatyti 8 nauji užsikrėtimo COVID-19 atvejai.

Šiuo metu Lietuvoje iš viso patvirtinti 1647 ligos atvejai.

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSC) trečiadienio duomenimis, koronaviruso infekcijos sukelta liga mūsų šalyje šiuo metu serga 389 žmonės. Nuo jos mirė 66 žmonės, o pasveiko – 1184. Izoliacijoje šiuo metu yra 550 asmenų.

Aštuoni žmonės, užsikrėtusieji koronavirusu, mirė dėl kitų priežasčių, skelbia NVSC.

Iki šiol bendras ištirtų ėminių skaičius siekia 281 232.

Žmogus laikomas pasveikusiu, kai du iš eilės atlikti pakartotiniai testai dėl koronaviruso infekcijos, esant ne mažesniam nei paros intervalui, bus neigiami. Arba praėjus 37 dienoms nuo diagnozuoto užsikrėtimo, jei dėl tam tikrų priežasčių vėlesni tepinėliai dėl viruso nebus ištirti. Jei atlikus pakartotinį tyrimą bus gautas teigiamas atsakymas, šeimos gydytojas tęs paciento stebėseną bei gydymą ir siųs pakartoti tyrimą ne anksčiau kaip po 14 dienų.

Karantinas mūsų šalyje paskelbtas kovo 16-ąją ir galioja iki gegužės 31 dienos.


Šiame straipsnyje: Saulius ČaplinskasKoronavirusas LietuvojeCOVID-19 saviizoliacijaserologiniai tyrimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Protingas

Protingas portretas
Čeplinskas tikras specas...kelia pasitikėjimą

Tyrimai

Tyrimai portretas
Tikrai ne 8-i žmonės mirė dėl kitų priežasčių, o žymiai daugiau, visi senoliai mirė nuo turimų susirgimų ir dar turėjo užkratą, nes buvo užkrėsti. Įvyko ir stebuklų Klaipėdos hospise, kur senoliai stebuklingai pasveiko per stebuklingai trumpą laikotarpį, nors jų amžiaus vidurkus buvo 78,5 metų. Dar vienas stebuklas įvyko hospise , kai po patikrinimo, pažeidimų nerado. O pats didžiausias stebuklas, kada 1-oje lovoje, kuri turi sanitarijos pasą guli 35 senoliai... Ne hospisas, bet stebuklų laukas, bet mokslininkams čia susidomėjimo nėra...

.

. portretas
Čaplinskas labiau patikimas, nes nebėga su banda, o mąsto.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių