Profesorius R. Kėvalas: vaikai nėra pirminis COVID-19 šaltinis

  • Teksto dydis:

Vaikus auginančiose šeimose ir mokyklų bendruomenėse pastaruoju metu kyla nemažai diskusijų dėl mokymosi būdo koronaviruso pandemijos metu.

Pasidalinta į dvi stovyklas: vieni džiaugiasi, kad vaikai vėl eina į mokyklas ir mokosi įprastu būdu, o kiti mano, kad tai yra netinkamas sprendimas, nes sergančiųjų daugėja, o vaikai vienas kitą užkrės ir dar parneš užkratą namo, tad nori, kad mokyklos toliau tęstų nuotolinį mokymą. 

Žurnalistas Dainoras Lukas feisbuke pasidalijo Kauno klinikų Vaikų ligų klinikos vadovo profesoriaus Rimanto Kėvalo pateiktais naujausiais moksliniais su vaikais susijusiais duomenimis iš ESPID (Europian Society for Pediatric Infectious Disease) 38 – ojo kongreso dėl COVID-19.

Keletas esminių minčių dėl COVID-19 situacijos ir vaikų Europoje:

1. Absoliuti dauguma vaikų COVID-19 serga besimptome arba lengva forma ir tik labai pavieniai atvejai – pakankamai sunkūs ir komplikuoti. Tai stebima ir Lietuvoje.

2. Vaikai, kaip pirminis infekcijos užkrato šaltinis, būna retai, t.y. apie  2-3 proc. atvejų. Vaikus užkrečia suaugusieji (Bostono, Vienos studijos). Kitaip sakant, vaikai nėra pirminis infekcijos šaltinis, kaip buvo galvojama pavasarį.

3. Sumažėjus vakcinacijos apimtims (kalbama apie įprastinius kūdikių ir mažų vaikų skiepus), bijoma vakcinomis valdomų ligų protrūkio. Ypatingai bijoma tymų protrūkio, kas buvo visai neseniai ir Lietuvoje. Tai gana realus pavojus.

4. Šį  sezoną  tikrai būtina skiepytis nuo gripo.

5. Mokyklų uždarymas (ypač iki 10-12 metų amžiaus mokinių) yra perteklinis ir neracionalus epidemiologiškai reikalavimas.

Esminė žinutė yra ta, kad COVID-19 tiesiogiai nėra vaikų problema, tačiau vaikams turi šalutinį neigiamą poveikį per vakcinomis valdomų ligų protrūkio pavojų, sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumo sutrikimą. Svarbiausia vaikų problema yra įprastinio mokymosi proceso nutraukimas (ypač iki 10-12 m.  amžiaus mokinių).



NAUJAUSI KOMENTARAI

mama

mama portretas
Jus turite nedidelį vaika su kuriuo nenori mama namie sedet, va todel ir rasot, kad ne pirminis užsikretimo šaltinis

Kevalai

Kevalai portretas
Smagu skaityt surašytą pagal nurodymus. Tikriausiai žmogiškumo taip niekada jau ir nebus, vargšai ateinančios kartos.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių