PSO atstovė Lietuvoje primena: sveikam žmogui kaukės nepadės

  • Teksto dydis:

Vertindama tai, kad lietuviai dėl koronaviruso plitimo Europoje iš parduotuvių ir vaistinių išpirko bene visas medicinines kaukes, Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) atstovė Lietuvoje Ingrida Zurlytė primena, kad sveikam žmogui kaukės nereikalingos, nes nuo viruso neapsaugo.

Jos teigimu, kaukės rekomenduojamos tik jau turintiems ligos simptomų asmenims, o visiems kitiems I. Zurlytė primena laikytis higienos bei elgesio rekomendacijų.

„Sveikam žmogui PSO išvis nerekomenduoja jų dėvėti, ypatingai žinant, kad tos kaukės neapsaugo – virusas praeina pro tą kaukę. Jas svarbu dėvėti žmonėms, kurie serga, turi simptomus – kosėja, čiaudi, nes tos kaukės vis dėlto sulaiko tų lašelių, kurie išsiskiria kosint, čiaudint, pasklidimą aplinkoje. Jos svarbu sergantiems žmonėms, jas svarbu turėti žmonėms, kurie rūpinasi sergančiais žmonėmis iš dalies namuose, bet taip pat reikia turėti omeny, kad tai yra laikina priemonė ir geriau tada turėti respiratorius, kur geriau sulaiko bet kokią išorinę taršą“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ sakė I. Zurlytė, pridūrusi, kad svarbiausia, jog medicinos darbuotojai turėtų visas būtinas priemones.

PSO atstovė Lietuvoje patikino, kad organizacija yra aktyvavusi pasaulinę ekstremalių situacijų programą, ekspertai vyksta į tas vietas, kuriose yra sudėtinga situacija ir nuolat teikia informaciją, rekomendacijas bei konsultuoja visuomenę, koordinuoja valstybes kartu su kitomis institucijomis.

„Kol kas kelionės vyksta pagal planą, ir kadangi yra ekstremali situacija, yra papildomos kelionės į tas vietas, kur yra sudėtinga situacija, nes organizacija tam ir yra, kad padėtų šalims“, – patikino I. Zurlytė.

Koronavirusas, PSO atstovės teigimu, yra tos stadijos, kai jį vis dar galima sustabdyti, tačiau žmonėms, anot I. Zurlytės, reikia laikytis rekomendacijų.

„Sveikam žmogui ar kol jis jaučiasi sveikas vis dėlto (reikėtų – ELTA) laikytis atstumo, jeigu mato, kad kažkam ne taip gerai. Gal tai neatrodo socialiai labai empatiškai, bet visgi visi supranta ir galų gale galima dar susišnekėti. Taigi, reikia laikytis to atstumo, bent jau metrą, bet geriau netgi daugiau (...). Taip pat plauti rankas dažnai arba jas dezinfekuoti“, – kalbėjo I. Zurlytė.

„Iš principo mes – PSO – sakome, kad infekcija yra tos stadijos, kai ją vis dar galima suvaldyti – kad nebus toks nevaldomas jos plitimas bendruomenėse“, – pridūrė PSO atstovė Lietuvoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

H

H portretas
Užteks dezinformuot, ffp3 lygio kaukes padeda. Ir bet kokie rasperatoriai bei pirštines su akiniais

Kaunietė

Kaunietė portretas
Na va, o Tailando Sveikatos apsaugos ministras siūlo išvaryti turistus iš šalies, nedėvinčius kaukių, tai gal mūsų speciastai jį galėtų pakonsultuoti

Klaustukas

Klaustukas portretas
Kažkaip nesugebu "suvirškinti" pasakymo- kaukės sveikam nepadės, o sergančiam padės? Jeigu virusas praeina pro kaukę, tai jis pro kaukę iš sergančiojo pateks į aplinką, tai kam tuomet Vyriausybė atseit sukaupė rezervą? Ar kartais" iš didelio rašto neišeinam į kraštą"
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių