PSO: COVID-19 vis dar išlieka tarptautinio masto ekstremalia sveikatos situacija

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) trečiadienį pranešė, kad dar yra per anksti panaikinti aukščiausio lygio perspėjimus dėl COVID-19 krizės, nes pandemija išlieka tarptautinio masto ekstremalia sveikatos situacija, nepaisant pastarųjų metų ligos valdymo progreso.

PSO nepaprastųjų situacijų komitetas tokią rekomendaciją paskelbė po praeitą savaitę įvykusio susirinkimo.

PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas (Tedrosas Adhanomas Gebrejesusas) trečiadienį žurnalistams teigė, kad sutinka su šiuo komiteto vertinimu.

„Komitetas pabrėžė, kad reikia stiprinti stebėjimą ir išplėsti prieigą prie tyrimų, gydymo ir vakcinų tiems, kuriems gresia didžiausias pavojus“, – teigė PSO vadovas kalbėdamas JT sveikatos agentūros būstinėje Ženevoje.

Pirmą kartą PSO paskelbė COVID-19 tarptautinio masto ekstremalia sveikatos situacija 2020 metų sausio 30 dieną, kai už Kinijos ribų buvo pranešta tik apie mažiau nei 100 atvejų ir dar nebuvo nei vienos mirties.

Nors tai yra tarptautiniu mastu sutartas atsakas į tokius protrūkius, tačiau daugelis pasaulio šalių rimtą pavojų dėl COVID-19 pajuto tik kovo mėnesį, kada Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas blogėjančią situaciją pavadino pandemiją.

Nuo COVID-19 pandemijos pradžios PSO buvo pranešta apie daugiau nei 622 mln. patvirtintų ligos atvejų ir apie daugiau nei 6,5 mln. mirčių. Manoma, kad realybėje šie skaičiai yra gerokai didesni.

Turime išlikti budrūs.

PSO statistika rodo, kad per praėjusias 24 valandas buvo nustatyti 484 358 nauji COVID-19 atvejai ir pranešta apie 1 176 naujas mirtis nuo koronaviruso.

Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas trečiadienį pripažino, kad „situacija globaliu mastu akivaizdžiai pagerėjo nuo pandemijos pradžios“, bet perspėjo, kad „virusas ir toliau keičiasi ir išlieka daug pavojingesnis bei neaiškus“.

„Pandemija mus stebino anksčiau ir gali dar kartą [nustebinti]“, – perspėjo jis.

PSO užkrečiamųjų ligų epidemiologė Maria van Kerkhove (Marija van Kerkchov) sutiko su komiteto išvadomis ir perspėjo, kad „kiekvieną savaitę vis dar pranešama apie milijonus atvejų, tačiau mūsų stebėjimų mastas sumažėjo“.

Taip pat ji pridūrė, kad dėl šios priežasties yra sunku gauti išsamias įžvalgas apie situaciją ir ypač apie tai, kaip mutuoja virusas.

PSO užkrečiamųjų ligų epidemiologė pabrėžė, kad „kuo daugiau šis virusas cirkuliuoja, tuo daugiau galimybių jis turi keistis“.

M. van Kerhove teigia, kad omikron atmainos potipiai yra užkrečiamesni ir lengviau apeina imunitetą.

„Mums tai kelia susirūpinimą, nes mes turime užtikrinti, kad pasaulyje naudojamos vakcinos išliktų efektyvios ir užkirstų kelią sunkiai ligos eigai ir mirčiai“, – sakė ji.

Epidemiologė pabrėžė, kad atsižvelgiant į plataus masto naujų omikron potipių plitimą „šalys turi turėti galimybę vykdyti priežiūrą, kad galėtų susidoroti su naujų atvejų skaičiumi ir galbūt susidoroti su augančiu hospitalizavimu“.

„Turime išlikti budrūs“, – pridūrė ji.


Šiame straipsnyje: PSOCOVID-19koronavirusas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Vardas

Vardas portretas
dar sulauksit atpildo uz melo skleidima ir zmoniu gasdinimus. verksit zurnaliugos teismuose ant keliu atsiklaupe

ateitis

ateitis portretas
jau tik nereikia kabinti makaronų, visi seniai suskiepyti, imunitetas susiformavęs,už tokius cirkus dar atsakysit panikos skleidėjai
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių