PSO: demencija pasaulyje nesulaukia tinkamo dėmesio

Demencija, atimanti iš žmonių „prisiminimus, nepriklausomybę ir orumą“, pasaulyje vis labiau plinta, tačiau nedaug valstybių yra pasirengusios su ja kovoti, ketvirtadienį perspėjo Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).

PSO ataskaitoje sakoma, kad demencija, kurią sukelia įvairios ligos ir traumos, pažeidžiančios smegenis, pavyzdžiui, Alzheimerio liga ar insultas, serga daugiau nei 55 mln. žmonių ir tai tampa „pasauline visuomenės sveikatos problema“.

Šis skaičius iki 2030 metų gali išaugti iki 78 mln., o iki 2050 metų – pasiekti 139 mln., kadangi visuomenė sensta.

Tačiau tik ketvirtadalis pasaulio šalių turi nacionalinę strategiją, skirtą demencija sergantiems žmonėms ir jų šeimoms remti, nurodė PSO.

Pusė šių šalių yra Europoje, o likusi dalis – įvairiuose kituose pasaulio regionuose.

Demencija dažniausiai suserga 65 metų ir vyresni žmonės, tačiau ji gali paliesti ir jaunesnius, 30–40 metų žmones.

Šiai ligai gydymo nėra, tačiau tyrimai rodo, kad maždaug 40 proc. atvejų būtų galima išvengti arba nutolinti praktikuojant sveiką gyvenseną.

Rizikos veiksniai yra depresija, žemas išsilavinimas, socialinė izoliacija ir pažintinės stimuliacijos stoka.

PSO psichikos sveikatos ir įvairių medžiagų vartojimo skyriaus atstovė Katrin Seeher žurnalistams sakė, kad daugiau nei 60 proc. žmonių, sergančių demencija, gyvena mažų ir vidutinių pajamų šalyse.

„Mums ypač reikia sumažinti atotrūkį tarp didelių ir mažų bei vidutinių pajamų valstybių, taip pat tarp miesto ir kaimo vietovių“, – sakė ji.

Daug žmonių – tarp jų daugiausia moterų – turi atsisakyti kitos veiklos ir užsiimti „neoficialia priežiūra“, t. y. rūpintis savo artimaisiais, kenčiančiais nuo demencijos, nesulaukdami jokios profesionalios pagalbos.

„Turi būti sukurtos ir finansuojamos globos programos ir paslaugos, kad būtų sumažinta našta neoficialiems slaugytojams ir kitiems pagalbininkams“, – sakė K. Seeher.

Savo ataskaitoje PSO teigė, kad 2019 metais su demencija susijusios išlaidos siekė 1,3 trln. JAV dolerių.

„Prognozuojama, kad išlaidos iki 2030 metų pasieks 1,7 trln. JAV dolerių arba 2,8 trln., jei atsižvelgsime į augančias išlaidas priežiūrai“, – teigiama ataskaitoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių