PSO: demencija sergančių žmonių skaičius iki 2050 metų išaugs tris kartus

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) prognozuoja, kad per ateinančius tris dešimtmečius demencija sergančių pacientų skaičius išaugs tris kartus. Todėl pirmą kartą paskelbtos gairės, kaip išvengti šios ligos.

Demencija sergančių žmonių skaičius iki 2050 metų nuo dabar 50 mln. greičiausiai išaugs iki 152 mln., sakoma ataskaitoje, kurią PSO pristatė Ženevoje.

Todėl būtina „daryti viską, ką galime, kad sumažintume savo demencijos riziką“, - įspėjo PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas. Moksliniai tyrimai, anot jo, patvirtina, „kad tai, kas gerai mūsų širdžiai, yra gerai ir mūsų smegenimis“. Tarp šių prevencinių priemonių yra sveika mityba, reguliarus judėjimas, tabako ir gausaus alkoholio vartojimo atsisakymas.

Demencijos išvengti gali padėti ir smegenų mankšta. Be to, yra ženklų, kad vyresniems žmonėms demencijos riziką didina socialinių kontaktų stoka. Vis dėlto atvirkštinei išvadai, kad daugiau socialinių kontaktų sumažina demencijos riziką, PSO duomenimis, pakankami mokslinių įrodymų nėra.

Tačiau kitiems veiksniams, pavyzdžiui, amžiui bei šeiminei istorijai, įtakos daryti neįmanoma, pabrėžiama PSO ataskaitoje. Kartu autoriai pabrėžia, kad amžius yra stipriausias žinomas rizikos faktorius susirgti demencija, tačiau demencija „nėra natūrali ar neišvengiama amžiaus pasekmė“.

Demencija arba įgyta silpnaprotystė - tai sindromas, sukeltas galvos smegenų ligos, dažniausiai lėtinės ir progresuojančios, kuria sergant pažeidžiama daugelis aukštesniųjų žievės funkcijų: atmintis, mąstymas, orientacija, suvokimas, skaičiavimo įgūdžiai, kalba, protavimas. Šiuo metu 5-8 proc. vyresnių nei 60 metų amžiaus žmonių serga Alzheimeriu ar kita demencijos forma.

Demencija didelė našta yra ne tik pacientams ir jų artimiesiems, bet ir ekonomikoms. PSO prognozuoja, kad kaštai demencija sergantiems pacientams prižiūrėti kils nuo 818 mlrd. dolerių 2015-aisiais iki 2 trln. dolerių 2030-aisiais. Didžiausio demencijos atvejų daugėjimo PSO tikisi daug gyventojų turinčiose šalyse, kuriose pajamos yra žemos arba vidutinės.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mok.

Mok. portretas
Silpnaprotystė vystosi nuo nemigo naktimis ir nuo naujų technologijų(intetneto).Visokie nauji prietaisai veikiami stiprių bangų ,signsaų ,išreguliuoja žmogaus smegenys ir visą organizmą.Žmonės sunaikins patys save, naujomis technologijomis.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių