PSO: Europos laukia šeši sunkūs pandemijos mėnesiai

Europos, kuri vėl tapo koronaviruso pandemijos epicentru, laukia sunkus pusmetis, įspėjo Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), apie tai praneša BBC.

PSO Europos biuro direktorius Hansas Klugė teigė, kad Europos žemynas praėjusią savaitę užfiksavo daugiau kaip 29 tūkst. naujų mirčių nuo koronaviruso infekcijos (COVID-19). Tačiau, daugumai šalių įvedus apribojimus, naujų užsikrėtimo atvejų mažėja.

„Europa vėl yra pandemijos epicentras, kartu su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis“, – per spaudos konferenciją Kopenhagoje sakė K. Klugė, pridurdamas, kad Europoje kas 17 sekundžių nuo koronaviruso miršta žmogus.

„Tunelio gale matyti šviesa, bet tai bus sunkūs šeši mėnesiai“, – teigė jis.

Spalį antrajai pandemijos bangai įgavus pagreitį, dauguma Europos šalių vėl įvedė griežtus apribojimus, kad pažabotų viruso plitimą. Kuriamos vakcinos suteikia vilties, kad pandemija bus sukontroliuota.

Iki šios dienos Europa yra patvirtinusi per 15,7 mln. koronaviruso atvejų ir 354 154 mirtis.

Europai tenka 28 proc. visų pasaulyje patvirtintų COVID-19 atvejų ir 26 proc. visų mirčių.

Didelė dalis Europoje patvirtintų atvejų ir mirčių tenka Jungtinei Karalystei (JK), Rusijai, Prancūzijai, Ispanijai, Italijai ir Vokietijai. Daugiausiai mirčių užregistravusi JK – 53 870, o daugiausiai ligos atvejų – 2,1 mln., yra patvirtinusi Prancūzija.

Europos Sąjungoje (ES) tvyro nerimas dėl naujos koronaviruso bangos po žiemos švenčių. „Jei norime užkirsti kelią trečiai – Kalėdų – bangai, turime susitarti dėl bendros žiemos kelionių strategijos“, - vaizdo ryšiu vykusiame susitikime su ES kolegomis sakė Belgijos vyriausybės vadovas Alexanderis De Croo.

„Turime išmokti praeities pamokas ir būti atsargūs atšaukdami ribojimus“, - pabrėžė Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkas Charlesas Michelis. Priemonės esą turi būti švelninamos laipsniškai. „Mes norime švęsti visas tas šventes metų gale, tačiau pradėkime naujus metus saugiai“, - kalbėjo EVT vadovas.

Viršūnių susitikime būta diskusijų apie tai, „kokio taško siekiame, kad vėl būtų galima sušvelninti ribojimus“, sakė Vokietijos kanclerė Angela Merkel. Tai esą ypač svarbu dėl tų priemonių, kurios galios per Kalėdas ir metų sandūroje.

Tęsiantis pandemijai, ES lyderiams susirūpinimą kelia ir plačiai paplitęs skepticizmas skiepų atžvilgiu. „Skaičius žmonių, kurie nepasitiki skiepais, auga, - sakė EVT pirmininkas Ch. Michelis. – Mes turime aiškiai komunikuoti jų svarbą“. Europos Komisija, anot A. Merkel, paprašyta parengti „argumentuotą švietimo kampaniją“ apie skiepus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių