PSO ketina atnaujinti vakcinos „Sputnik V“ analizę

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ketvirtadienį sakė, kad po virtinės problemų netrukus atnaujins rusiškos vakcinos nuo COVID-19 „Sputnik V“ tvirtinimo procesą.

Rusijos valstybinio Gamalėjos instituto Maskvoje sukurta „Sputnik V“, kuriai siekiama PSO leidimo, jau naudojama 45 šalyse, rodo naujienų agentūros AFP kaupiami duomenys.

PSO per šią pandemiją jau yra suteikusi leidimus naudoti ekstremaliomis sąlygomis kelias vakcinas nuo COVID-19: „Pfizer-BioNTech“, „Janssen“, „Moderna“, „Sinopharm“, „Sinovac“ ir „AstraZeneca“.

„Sputnik V“ vertinimo procesas buvo sustabdytas, nes trūko „tam tikrų teisinių procedūrų“, sakė PSO generalinio direktoriaus pavaduotoja prieigos prie vaistų reikalams Mariangela Simao (Marianžela Simaun).

„Derybose su Rusijos vyriausybe ši problema netrukus bus sureguliuota, – spaudos konferencijoje sakė ji. – Kai tik bus užbaigtos teisinės procedūros, galėsime atnaujinti procesą.“

PSO suteikus leidimą naudoti ekstremaliomis sąlygomis, šalys, finansuotojai, pirkimo agentūros ir bendruomenės gauna patikinimą, kad vakcina atitinka tarptautinius standartus.

Toks leidimas sudaro sąlygas šalims greit patvirtinti, importuoti ir platinti vakciną, visų pirma valstybėms, neturinčioms savo pačių tarptautinio lygio priežiūros institucijų.

Nepilna dosjė

„Sputnik V“ jau patvirtinta vartoti tokiose šalyse kaip Alžyras, Argentina, Indija, Iranas, Meksika, Pakistanas, Filipinai, Šri Lanka, Jungtiniai Arabų Emyratai, Venesuela ir pati Rusija.

„Vis dar yra problemų, [nes] dosjė trūksta informacijos; pareiškėjas turi ją pateikti“, – sakė M. Simao.

„Taip pat yra problemų dėl... inspekcijų skirtingų gamintojų [objektuose] Rusijoje, bet džiaugiuosi galėdama pasakyti, kad... procesas netrukus bus atnaujintas“, – pridūrė ji.

Birželio mėnesį PSO paskelbė surengusi devynis patikrinimus „Sputnik V“ gamybos vietose ir aptikusi įvairių problemų kompanijos „Farmstandart-UfaVITA“ vitaminų gamykloje Rusijos pietiniame Ufos mieste.

Maskva tvirtina, kad visos problemos jau išspręstos.

Rusija yra tarp labiausiai pandemijos paveiktų pasaulio valstybių. Ketvirtadienį, AFP duomenimis, Rusijoje oficialus dėl COVID-19 mirusių žmonių skaičius – 213 549 – buvo penktas pasaulyje. Bendrai nuo pandemijos pradžios Rusijoje užregistruota 7 690 110 užsikrėtimo pandeminiu koronavirusu atvejų.

Kelios rusiškos vakcinos, įskaitant „Sputnik V“, prieinamos jau ne vieną mėnesį, bet pareigūnams sunku įtikinti gyventojus skiepytis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių