PSO: pasaulyje rūkančių vyrų skaičius pirmą kartą mažėja

  • Teksto dydis:

Pasaulyje rūkančių vyrų skaičius pirmą kartą mažėja, ketvirtadienį paskelbė Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).

Tabako gaminius vartojančių moterų ir merginų skaičius daugelį metų nuolat mažėjo, bet rūkančių vyrų, sudarančių didžiąją daugumą visų rūkalių, skaičius iki šiol tik didėjo. Naujoje ataskaitoje PSO pažymi, kad rūkančių vyrų skaičiaus mažėjimas rodo, jog kovos su rūkymu kampanijos visame pasaulyje pradėjo duoti rezultatų.

„Mažėjantis tabako produktų vartojimas tarp vyrų reiškia lemiamą persilaužimo momentą kovoje su tabako vartojimu“, – teigė PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

Pastaruosius du dešimtmečius tabako vartojimas pasaulyje lėtai mažėjo. 2000 metais jį vartojančių asmenų skaičius siekė apie 1,397 mlrd., o 2018 metais –1,337 mlrd. Tai reiškia, kad tabako produktus vartojo maždaug 60 mln. mažiau žmonių, net išaugus pasaulio gyventojų skaičiui. 2018-aisiais 80 proc. visų rūkančiųjų sudarė vyrai. Tačiau tą sumažėjimą lėmė mažėjantis rūkančių moterų ir merginų skaičius. Nuo 2000 iki 2018 metų rūkančių moterų ir merginų skaičius sumažėjo nuo 346 mln. iki 244 mln. Tuo pačiu laikotarpiu rūkančių vyrų skaičius išaugo apie 40 mln.

PSO duomenimis, 2000-aisiais maždaug trečdalis visų 15 metų amžiaus ir vyresnių pasaulio gyventojų reguliariai vartojo tabaką – cigaretes, cigarus, pypkes, vandens pypkes, kramtomąjį tabaką ir panašius produktus, išskyrus elektronines cigaretes.

PSO pažymi, kad galiausiai ir vyrai pradėjo atsisakyti šio žalingo įpročio. Ataskaitoje nurodoma, kad iki 2020 metų tabako produktus vartojančių vyrų skaičius bus sumažėjęs 2 mln., lyginant su 2018 metais. O iki 2025 metų, prognozuojama, rūkančių vyrų skaičius bus 6 mln. mažesnis nei 2018-aisiais.

Organizacija taip pat pažymi, kad nuo 2010 metų tabako vartojimas mažėjo apie 60 proc. šalių.

PSO duomenimis, kasmet dėl rūkymo ir tabako vartojimo miršta daugiau kaip 8 mln. žmonių. Daugiau kaip 7 mln. žmonių miršta dėl tiesioginio tabako vartojimo, o maždaug 1,2 mln. – nuo pasyvaus rūkymo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

bnn

bnn portretas
Taigi jie ismirsta del to mazeja

ALGIS

ALGIS portretas
URMO BAZĖS PRIEIGOSE NEMATYSI NEI VIENO RŪKANČIO VYRO - V I E N B O B O S
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių