PSO ragina skelbti papildomų vakcinos nuo COVID-19 dozių moratoriumą

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) paragino mažiausiai iki rugsėjo pabaigos skelbti papildomų vakcinos nuo COVID-19 dozių moratoriumą, kad būtų galima išspręsti drastišką vakcinų paskirstymo nelygybę tarp turtingų ir nepasiturinčių šalių.

PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas paragino šalis ir bendroves, kontroliuojančias vakcinų pasiūlą, pakeisti pavarą ir suteikti daugiau dozių neturtingoms valstybėms.

„Suprantu visų vyriausybių norą apsaugoti savo žmones nuo delta atmainos. Tačiau mes negalime pritarti tam, kai šalys, kurios jau sunaudojo didžiąją dalį pasauliui prieinamų vakcinų, naudoja jų dar daugiau, o pasaulio pažeidžiamiausieji lieka neapsaugoti“, – per spaudos konferenciją teigė T. A. Ghebreyesusas.

„Mums reikia skubiai pakeisti kursą, kad didžioji vakcinų dalis atitektų ne dideles pajamas gaunančioms šalims, o mažas pajamas gaunančioms valstybėms“, – pridūrė PSO vadovas.

Naujienų agentūros AFP skaičiavimu, visame pasaulyje iki šiol sunaudota daugiau nei 4,25 mlrd. vakcinos dozių.

Šalyse, kurias Pasaulio bankas laiko gaunančiomis dideles pajamas, 100 žmonių tenka 101 sunaudota vakcinos dozė – 100 riba buvo perkopta šią savaitę. Tačiau atitinkamas skaičius 29 mažiausias pajamas gaunančiose šalyse tesiekia 1,7.

„Tad atitinkamai PSO ragina mažiausiai iki rugsėjo pabaigos skelbti papildomų dozių moratoriumą, kad būtų galima paskiepyti mažiausiai 10 proc. kiekvienos šalies gyventojų, – teigė T. A. Ghebreyesusas. – Tam, kad galėtume tai pasiekti, mums reikia visų bendradarbiavimo, ypač tam tikrų šalių ir įmonių, kurios kontroliuoja pasaulinę vakcinų pasiūlą.“

PSO vadovas pridūrė, kad svarbų vaidmenį gali suvaidinti Didžiojo dvidešimtuko (G20) šalys, nes jos yra didžiausios COVID-19 vakcinų gamintojos, vartotojos ir donorės.

„Neperdedant galima sakyti, kad COVID-19 pandemijos eiga priklauso nuo G20,“ – teigė T. A. Ghebreyesusas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių