PSO rekomendavo plačiajam naudojimui pirmąją vakciną nuo maliarijos

  • Teksto dydis:

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) trečiadienį rekomendavo vaikams skirtą vakciną nuo maliarijos RTS,S/AS01 – pirmuosius skiepus nuo uodų pernešamos ligos, kuri per metus pražudo daugiau nei 400 tūkst. žmonių.

Sprendimas priimtas įvertinus nuo 2019 metų Ganoje, Kenijoje ir Malavyje vykdomos bandomosios programos rezultatus; jos metu buvo suleista daugiau kaip 2 mln. vakcinos, kurią 1987 metais pirmą kartą pagamino farmacijos bendrovė GSK, dozių.

Įvertinusi šiose valstybėse surinktus įrodymus, PSO „rekomenduoja plačiajam naudojimui pirmąją pasaulyje vakciną nuo maliarijos“, sakė agentūros generalinis direktorius Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas (Tedrosas Adhanomas Gebrejesusas).

PSO pareiškime nurodoma, kad ji rekomenduoja vakciną plačiai taikyti vaikams Afrikos Užsacharyje ir kituose regionuose, kur maliarija plinta vidutinišku arba greitu tempu.

Egzistuoja daug vakcinų nuo virusų ir bakterijų, tačiau tai yra pirmas kartas, kai PSO rekomenduoja plačiai naudoti vakciną nuo žmogaus parazito.

„Moksliniu požiūriu tai didžiulis proveržis“, – pabrėžė PSO Pasaulinės maliarijos programos direktorius Pedro Alonso (Pedras Alonsas).

Vakcina veikia prieš plasmodium falciparum – vieną iš penkių parazitų rūšių, kuri sukelia maliariją ir nusineša daugiausiai gyvybių.

Maliarijos simptomai yra karščiavimas, galvos ir raumenų skausmas, vėlesnėje stadijoje – šaltkrėtis, karščiavimas ir prakaitavimas.

PSO duomenimis, nuo šios ligos kas dvi minutes miršta vaikas.

Kad naujai rekomenduojama vakcina pasiektų Afrikos vaikus, būtina pasirūpinti ir finansavimu.

„Tai bus kitas svarbus žingsnis... Tada mes būsime pasirengę didinti dozių gamybą ir spręsti, kur vakcina bus naudingiausia ir kaip ji bus naudojama“, – nurodė PSO Imunizacijos, vakcinų ir biologinių preparatų departamento direktorė Kate O'Brien (Keit O'Brajen).

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė



NAUJAUSI KOMENTARAI

By. Rka paklojęs

By. Rka  paklojęs  portretas
Y šykna tas jusu vakcinas..... Dar nepaspringote murzinais pinigais ??? Prieš DIEVA atsakysite už kiekviena nužudyta zmogu nuo jusu nuodyngu skiepu ! PSO =Savanaudziai, gogle ieskokite, spekuliantu fyrma su KAZKOKIU atseit CEO:-)))))
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių