PSO: tyrimai rodo natūralią COVID-19 kilmę, bet dar neatmetama jokia teorija

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) trečiadienį sveikino naujus tyrimus, kuriais prieita prie išvados, kad COVID-19 atsirado gyvūnų turguje Kinijos Uhano mieste, bet tvirtino, kad dar per anksti atmesti visas kitas teorijas.

„Visos hipotezės dar svarstomos“, – PSO būstinėje Ženevoje reporteriams sakė šios Jungtinių Tautų agentūros ekstremaliųjų situacijų vadovas Michaelas Ryanas (Maiklas Rajanas).

Paslapties, iš kur atsirado COVID-19 sukeliantis virusas SARS-CoV-2 ir kaip jis pradėjo plisti tarp žmonių, išaiškinimas laikomas itin svarbiu dalyku siekiant užkirsti kelią būsimoms pandemijoms.

Nuo COVID-19 atsiradimo Kinijoje 2019 metų pabaigoje intensyviai aptarinėjamos dvi pagrindinės teorijos. Viena jų teigia, kad virusas natūraliai persimetė nuo šikšnosparnių kažkokiems tarpiniams gyvūnams, o tada žmogui. Pagal antrąją teoriją virusas „pabėgo“ iš laboratorijos.

Du recenzuoti tyrimai, kurių išvadas antradienį paskelbė mokslo žurnalas „Science“, paremia teoriją, kad virusas tarp žmonių pradėjo plisti natūraliai, per prekybą laukiniais gyvūnais Uhano turguje.

Pirmajame straipsnyje analizuojamas geografinis COVID-19 atvejų paplitimas pirmąjį protrūkio mėnesį – 2019 metų gruodį. Tyrimas parodė, kad pirmieji COVID-19 atvejai buvo glaudžiai susitelkę aplink Uhano Huanano jūros produktų didmeninės prekybos turgų.

Antro tyrimo metu analizuoti ankstyviausių atvejų viruso genomo duomenys, siekiant išsiaiškinti viruso ankstyvąją evoliuciją. Tyrėjai nustatė, jog mažai tikėtina, kad pandeminis koronavirusas iki 2019 metų lapkričio buvo plačiai paplitęs tarp žmonių.

M. Ryanas sveikino studijas.

„Tai besitęsiantis mokslinis detektyvas. Kiekvienas naujas informacijos fragmentas prisideda prie bendro vertinimo“, – sakė jis, bet pabrėžė, kad neatmetama nė viena hipotezė, „kol bus galima įrodyti“, kad viena jų viską paaiškina.

PSO užkrečiamųjų ligų epidemiologė Maria van Kerkhove (Marija van Kerkchov) taip pat sveikino minėtus tyrimus ir šią savaitę paskelbtą aplinkos ėminių studiją.

PSO ekspertai, pasak jos, jau anksčiau, dar prieš recenzijų pateikimą, įvertino šiuos tyrimus. „Tai geros analizės“, – sakė ji.

Vis dėlto M. van Kerkhove pabrėžė, kad galutinėms išvadoms reikia daugiau tyrimų Kinijoje ir kitur.

„Išties labai svarbu... toliau aiškintis Kinijoje, Uhane, Uhano turguose... iš kur atsirado tuose turguose pardavinėti gyvūnai, pasidomėti žmonėmis, dirbusiais tuose ūkiuose“, – sakė ji.

„Tad mums tai tikrai suteikia daugiau informacijos, kas vyko ankstyvuoju etapu, bet, deja, to nepakanka. Mums reikia daugiau tyrimų Kinijoje ir kitur, kad tikrai suprastume ankstyviausius etapus“, – pažymėjo M. van Kerkhove. Pasak jos, „vis dar yra neatsakytų klausimų“.

Tikslas „yra ne tik išsiaiškinti, kaip prasidėjo ši pandemija, bet ir sužinoti, kaip geriau pasirengti ateičiai“, pridūrė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė

Nuomonė portretas
Kinija ir tiesa – šimtmečio anekdotas!

fas fas

fas fas portretas
ka jiem ten rodo tai juanius, daugiau jiem ten niekas neidomu

:))))

:)))) portretas
Tikim,tikim mokslu
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių