R. Lingienė – apie izoliaciją: kokios privilegijos galioja turintiems imunitetą COVID-19?

  • Teksto dydis:

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė socialiniame tinkle pasidalijo įžvalgomis apie izoliaciją po kontakto su užsikrėtusiuoju COVID-19. Kokios taisyklės galioja vakcinuotiems ir persirgusiems asmenims?

„Pastaruoju metu ne iš vieno teko girdėti, kad sąlytį su užsikrėtusiais koronavirusine infekcija turėjusių izoliavimo taisyklės, nors apie 60 proc. žmonių jau turi imunitetą, niekuo nesikeičia ir tiems, kurie pasiskiepijo ar persirgo COVID-19, nėra jokių „privilegijų“. Ar tikrai? Žiūrint į naujausią algoritmą, kaip izoliuojame didelės rizikos sąlytį turėjusius, norisi nesutikti. Ir ne šiaip, o argumentuotai“, – socialiniame tinkle rašė R. Lingienė ir pasidalijo informacine lentele.

R. Lingienės feisbuko nuotr.

Net ir pasiskiepijus, ar persirgus, sumažinti kontaktus ir taip apsidrausti niekam tikrai nepakenks. Saugokime save ir kitus!

Summa summarum – jei esate pasiskiepiję, nepaisant kiek laiko praėjo po pilnos vakcinacijos, net ir po didelės rizikos sąlyčio jums prievolės izoliuotis nebėra. Jei esate persirgę ir nuo PGR ar antigeno testo praėjo mažiau nei 210 dienų – taip pat izoliuotis neprivalote, o jei praėjo daugiau nei 210 dienų – atliekate antikūnų testą, kurio teigiamas rezultatas galios dar 60 dienų. Jeigu COVID-19 liga jums ir nebuvo diagnozuota PGR metodu ar atlikus antigeno testą, bet turite teigiamą antikūnų tyrimo rezultatą, atliktą per pastarąsias 60 dienų, taip pat neprivalote izoliuotis. Algoritmas būtent toks“, – situaciją komentavo specialistė.

Pasak R. Lingienės, nereikėtų užmiršti, kad turime išplitusią deltą atmainą, kurios savybės – apie 60 proc. didesnis užkrečiamumas, o tai reiškia, jog virusui perduoti užtenka ir mažesnio jo kiekio, ir trumpesnio laiko.

„Tad net ir pasiskiepijus, ar persirgus, sumažinti kontaktus ir taip apsidrausti niekam tikrai nepakenks. Saugokime save ir kitus!“ – įrašą socialiniame tinkle baigė NVSC Vilniaus departamento vadovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vytautas

vytautas portretas
Kai Lingienes alga grys prie priesvirusine dydi tada ir baigsis covidai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių