R. Lingienė situaciją dėl omikron palygino su krepšiniu: įvardijo, kaip elgtis yra prabanga

  • Teksto dydis:

„Ar galėjome Lietuvoje išvengti omikron atmainos? Kaip visuomet sakau, realybei reikia žiūrėti tiesiai į akis – tebuvo laiko klausimas, kada. Čia kaip tos situacijos krepšinyje, kai, nors gynyba, atrodytų, ir blizga, žinai, kad nuo visų metimų vis tiek neapsisaugosi, ypač, jei žaidi prieš stiprią komandą. Taip buvo ir su visomis atmainomis, ir su pačia COVID-19 liga tą 2020-ųjų žiemą, kuomet patvirtinome pirmąjį atvejį“, – sako Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus regiono vadovė Rolanda Lingienė.

Trečiadienį buvo paskelbta, kad Lietuvoje nustatyti pirmieji du koronaviruso omikron atmainos atvejai. Abu jie yra Vilniaus apskrityje. Jie yra susiję su kelionėmis užsienyje. Įtariama, kad šios atmainos atvejų yra ir daugiau.

„Laimei, šios atmainos plitimo visuomenėje šiandien dar nestebime. Bet tai tik laiko klausimas“, – feisbuke rašė R. Lingienė

Anot jos, kadangi atmaina jau aptikta, tad saugotis turime dar labiau nei anksčiau. Anot specialistės, apklausos rodo, kad vis rečiau žmonės dezinfekuoja rankas, laikosi atstumų.

„Sakyčiau, tai yra prabanga, kurios leisti sau jokiu būdu negalime“, – atkreipė dėmesį NVSC atstovė.

Izoliacija be galimybės susitrumpinti buvo paskirta daugiau nei 70-čiai žmonių, turėjusių sąlytį su užsikrėtusiaisiais. „Šimtai skambučių, ilgos valandos pokalbių, siekiant užsitikrinti, kad jokia, net menkiausia detalė, neprasprūstų“, – apie savaitgalį nuveiktus darbus pasakojo R. Lingienė.

Kuo ši atmaina ypatinga? Anot specialistės, kol kas labiausiai dėl to, kad apie ją neturima pakankamai duomenų. „Juk sakoma, kad pavojingiausios tos situacijos, iš kurių nežinai, ko tikėtis. Nors gauname viską, ką pavyksta mokslui išsiaiškinti, tačiau dalis svarbių klausimų dar lieka neatsakyti, informacijos apie šią atmainą visas pasaulis dar turi gerokai per mažai“, – rašė specialistė.

Nepamirškime, kad ši atmaina kovoja už išlikimą labiau nei delta. Tad tikrai turime naują iššūkį. Jis mūsų visų.

Ankstyvieji duomenys rodo, kad:

omikron plinta keletą kartų greičiau nei delta;

šia atmaina pakartotinai užsikrečiama dažniau;

omikron sumažina vakcinos teikiamos apsaugos nuo užsikrėtimo koronavirusu ir jo perdavimo veiksmingumą, tačiau išlieka pagrindine ir esmine apsaugos priemone;

sustiprinančioji vakcinos dozė apsaugo efektyviai;

dauguma užsikrėtusių serga lengvai arba simptomų nejaučia, tačiau klinikiniam vaizdui susidaryti duomenų dar nepakanka.

R. Lingienė įvardijo, ką galime padaryti kiekvienas:

Skiepykitės stiprinančiąja vakcinos doze, nelaukime.

Nepamirškite viso komplekso prevencijos priemonių, kurias jau tikrai žinome – jos neabejotinai padeda.

Stebėkite savo ir artimųjų sveikatą – jausdami net ir menkiausius peršalimo simptomus, likite namuose, jokiu būdu nenumokite į juos ranka ir nemarširuokite po miestus, barus ar kavines.

Jeigu keliaujate, prieš grįždami į Lietuvą, nepamirškite užpildyti keliautojams skirtos NVSC anketos. Jos duomenys – aukso vertės tokiu atveju, jei lėktuve, autobuse, traukinyje ar automobilyje būtų užsikrėtęs žmogus.

Jei sužinote, jog turėjote sąlytį su užsikrėtusiuoju omikron atmaina, būtinai atlikite epidemiologų primygtinai rekomenduojamus PGR tyrimus.

Sąžiningai laikykitės izoliacijos.

Pasibaigus izoliacijai, dar bent savaitę apribokite kontaktus.

„Nepamirškime, kad ši atmaina kovoja už išlikimą labiau nei delta. Tad tikrai turime naują iššūkį. Jis mūsų visų“, – rašė specialistė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių