Rado sunkių ligų paaiškinimą: ar stiprus imuninis atsakas atneša tik naudą?

  • Teksto dydis:

Vakarų šalių biologai ir genetikai ištyrė skeletus, kuriuos prieš devynerius metus aptiko naujos Londono metro linijos statybininkai. Paaiškėjo, kad šie žmonės čia buvo laidojami XIV a. kaip tik per didžiausią maro protrūkį žmonijos istorijoje ir dar 100 metų po jo, praneša LNK.

Genetikai bandė ištirti, kokią įtaką mūsų, dabartinės planetos gyventojų, genetiniam kodui padarė toks katastrofinis įvykis. Tam jie ištyrė skeleto dantyse išlikusią DNR. Mokslininkai rėmėsi prielaida, kad marą išgyveno tik tie, kurie turėjo daugiau kovai su šia bakterine infekcija tinkamų genų.

„Galime užtikrintai pasakyti, kad žmones, kuriuos tyrėme, gyveno vieną ar dvi kartas po juodosios mirties. Taigi, pagal apibūdinimą, jie palikuonys tų, kurie išgyveno marą. Jie privalo turėti genų, kurie padėjo atlaikyti infekciją“,  – komentavo genetikos ir biologijos profesorius Luisas Barreiro.

Ištyrus kitus tų laikų skeletus iš Vokietijos ir Danijos, paaiškėjo, kad po maro akivaizdžiai padaugėjo žmonių, turinčių bent keturis specifinius genus, atsakingus už imuninį atsaką, tačiau tai nereiškia, kad jie mums iki šiol išliko naudingi.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

„Visada yra pranašumų ir trūkumų. Tas genų variantas, atrodo, buvo geras apsaugant nuo infekcijos, nes tikriausiai paskatino stipresnį imuninį atsaką, tačiau stipresnis ar per stiprus imuninis atsakas šiandien gali reikšti didesnę autoimuninių sutrikimų riziką“, – pažymėjo L.Barreiro.

Įtariama, kad per didelis imuninis atsakas gali priversti organizmą pradėti kovoti su savo audiniais ar jam naudingomis bakterijomis, pvz., žarnyne. Dėl tokios perdėtos reakcijos gali kilti reumatoidinio artrito sukeliamų sąnarių uždegimų ar įvairiems kūno audiniams kenkianti vilkligė.

Kiti genetiniai tyrimai nustatė, kad vienas iš šių genų aiškiai susijęs su Krono liga, kuri sukelia įvairių žarnyno vietų uždegimų. Kita vertus, genetikai paklausti, ar ką nors panašaus žmonėms padarys COVID-19 pandemija, linkę smarkiai abejoti.

„Juodoji mirtis nužudė nuo 30 iki 50 proc. gyventojų. Tai labai masinis įvykis, COVID-19 reikalai nebuvo puikūs, bet esame labai labai toli nuo tokios statistikos. Jis nužudė galbūt kokias septynias šimtąsias procento gyventojų. Tai visiškai kitas scenarijus“, – ramino L.Barreiro.

Tragiško masto mirtingumas nuo juodosios mirties veikia kaip neregėto stiprumo Darwino atrankos, pagal kurią išgyvena tik geriausiai prisitaikę, faktorius. Negalima atmesti, kad mes dar nežinome visų prieš 700 metų siautėjusio maro padarinių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

akivaizdu

akivaizdu portretas
PIS'o fasistinis rezimas sieke tycia apnuodyti kuo daugiau lietuviu niekieno netestuotu marmalu, nors patys demonstratyviai susileisdavo sau fiziologini tirpala, nes patys is isplatino ta covida per visokius vakarelius, pvz atostogaudami Alpese.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių