Ragina tapti donorais

  • Teksto dydis:

Nacionalinis transplantacijos biuras prie Sveikatos apsaugos ministerijos informuoja, kad Lietuvoje laukiančiųjų donorų organų eilė – vis dar gerokai ilgesnė už sąrašą tų, kuriems pavyko sulaukti transplantacijos operacijos.

Per septynis šių metų mėnesius atliktos 86 audinių ir organų transplantacijos. Norintieji pareikšti savo valią po mirties paaukoti organus donorystei gali tai padaryti interneto svetainėje www.transplantacija.lt užpildę elektroninį sutikimą donoro kortelei gauti arba užpildę popierinį sutikimą.

43 recipientams – žmonėms, laukiantiems transplantacijos – buvo persodinti inkstai, iš jų septyniems persodinti gyvo donoro inkstai. Atliktos 9 širdies, 9 – kepenų, 1 – kasos ir inksto komplekso transplantacija, 24 recipientams persodintos donorų ragenos.
Tačiau tebelaukiančiųjų donorų organų – kur kas daugiau, iš viso – 443.

Rugpjūčio 1-ąją širdies transplantacijos laukė 30 (iš jų 2 – vaikai), inksto – 187 (iš jų 1 – vaikas) , kepenų – 67 (iš jų 5 – vaikai), širdies ir plaučių komplekso – 6, kasos ir inksto komplekso – 13, plaučių – 5, ragenos – 138 recipientai (iš jų 4 – vaikai).

Užregistruoti 65 potencialūs donorai, efektyviais tapo 20.
Rugpjūčio 1-ąją Lietuvoje buvo 19 316 asmenų, sutinkančių, kad jų audiniai ir (ar) organai po jų mirties būtų panaudoti transplantacijai. Iš jų 18 509 asmenys sutinka transplantacijai dovanoti visus audinius ir organus, 807 – ne visus audinius ir organus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių