Raidos sutrikimų turintys vaikai specialistų paslaugas gaus ne tik Kaune ir Vilniuje

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) sudarė darbo grupę, kuri parengs raidos sutrikimų turintiems vaikams paslaugų organizavimo ir teikimo reikalavimus, leisiančius paslaugas teikti visuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Iki šiol tokios paslaugos buvo teikiamos tik Vaikų raidos centruose Vilniuje ir Kaune.

Šiai darbo grupei vadovaus sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė.

Tikimasi, jog naujoji tvarka palengvins sąlygas, norintiems panašius centrus įsteigti ir kituose didžiuosiuose miestuose, pavyzdžiui, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, svarbu užtikrinti, kad kokybiškas paslaugas raidos sutrikimus turintys vaikai galėtų gauti greičiau ir kuo arčiau namų.

„Turime suprasti, kad raidos sutrikimų turintys vaikai yra itin pažeidžiami ir jiems reikalingos nuolatinės gydymo paslaugos, o ilgos kelionės iki gydymo įstaigų jiems ir jų tėveliams yra labai sunkios. Tad svarbu užtikrinti galimybę vaikams gauti tokias pat kokybiškas paslaugas kaip Vilniuje ar Kaune, tik kuo arčiau namų“, – teigia ministras A.Veryga.

Šiuo metu sudėtingiausios paslaugos raidos sutrikimus turintiems vaikams teikiamos tik Vilniuje ir Kaune, todėl susidaro ilgos eilės pas specialistus, užtrunka diagnozės nustatymas, o dėl didelių atstumų nukenčia vaikų gydymo kokybė. Nustačius šių paslaugų organizavimo principus ir teikimo reikalavimus, kurie leis tokias pat kokybiškas paslaugas mažiesiems pacientams papildomai teikti ne tik Vilniuje ir Kaune, tikimasi, kad gerės šių paslaugų prieinamumas, o jas mažieji pacientai galės gauti greičiau ir arčiau namų, be to, lengvėtų ir gydytojams tenkanti našta.

Atnaujinta tvarka padės raidos ir autizmo spektro sutrikimų turintiems vaikams bei ankstukams, anksčiau nustatyti diagnozes, paskirti gydymo planą ir gauti greitesnį gydymą, kadangi daugiau gydymo įstaigų teiks šias paslaugas, o mažųjų pacientų kelionė į gydymo įstaiga taps trumpesnė ir paprastesnė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių