Rugpjūtis viltingas laukiantiesiems donoro inksto – atliktos jau 8 inkstų transplantacijos

  • Teksto dydis:

Rugpjūčio 17 d. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninėje (LSMUL) Kauno klinikose užregistruotas 53 metų amžiaus donoras. Artimiesiems davus sutikimą transplantuoti jo organus medikai nustatė, kad persodinti tinkami vyro inkstai. Dviem jų laukusiems žmonėms suteikta viltis vėl gyventi kokybišką ir pilnavertį gyvenimą.

Kitą dieną, rugpjūčio 18-ąją, donoro inkstai Vilniaus universiteto ligoninėje (VUL) Santaros klinikose transplantuoti vyrui, kuris sveiko inksto laukė 3,5 metų, ir beveik 3 mėnesius transpalantacijos laukusiai moteriai.

„Transplantacijos atliktos sėkmingai. Dabar laukia kitas svarbus etapas – reanimacinė priežiūra ir sveikimas“, – sako VUL Santaros klinikų Urologijos centro vadovas doc. Arūnas Želvys.

Šiais metais inkstai transplantuoti 54-iems Lietuvos gyventojams. Vien rugpjūčio mėnesį jau atliktos 8 inkstų transplantacijos, iš jų 6 – VUL Santaros klinikose, 2 – LSMUL Kauno klinikose.

„Organų transplantacija – didelės medikų komandos darbas, – sako doc. A. Želvys. – Esame pasirengę bet kuriuo paros metu suburti transplantacijai reikalingą medicinos personalą. Net ir esant nuolat kintančiai pandemijos situacijai nedelsdami organizuojame transplantacijos procesui būtiną darbą: iškviečiami recipientai, Laboratorinės medicinos centro laboratorijose atliekami būtini tyrimai, darbui ruošiasi operacinės brigados.“

VUL Santaros klinikose transplantacijas koordinuoja Organų transplantacijos koordinavimo centras kartu su Nacionaliniu transplantacijos biuru (NTB) prie Sveikatos apsaugos ministerijos.

NTB primena, kad transplantacijos proceso sėkmę lemia koordinuotas ir sklandus įvairių sričių profesionalų darbas. Kiekviena transplantacija yra tarsi stebuklas, priklausantis nuo daugelio sėkmingų faktorių.

Transplantacija galima tada, kai reanimacijoje konstatuojama klinikinė smegenų mirtis (retesniais atvejais – sustojus širdžiai, tada registruojamas neplakančios širdies donoras). Konstatavus smegenų mirtį kiti organai palaikant medicinos aparatūrai ir vaistams kurį laiką dar gali funkcionuoti.

Mirusįjį registravus kaip potencialų donorą atliekami įvairūs kraujo tyrimai siekiant išsiaiškinti, kurie žmogaus organai ir audiniai gali būti tinkami transplantuoti.

Paaiškėjus, kad donoro organai ir audiniai tinkami, pagal įvairius rodiklius parenkami ir apie tai informuojami tinkamiausi donoro organų laukiantys recipientai. Jie turi skubiai apsispręsti, ar sutinka atvykti į klinikas dėl transplantacijos.

Atvykusiems potencialiems recipientams atliekami įvairūs tyrimai, vertinama, ar donoro organas jiems tikrai tinka, ar jie patys neturi infekcijų, kurios gali lemti operacijos nesėkmę.

Vis dėlto svarbiausias veiksnys, nuo kurio priklauso, ar transplantacija apskritai įvyks, yra artimiausių giminaičių sutikimas paaukoti mirusiojo organus donorystei. Po pokalbio su ligonį prižiūrėjusiais medikais tokį kilnų gyvybes gelbstintį sprendimą Lietuvoje pasirašo apie 70 proc. artimųjų.

Sielvarto akimirką mirus artimam žmogui priimti sprendimą visada yra lengviau, jei iki mirties asmuo yra išreiškęs savo valią dėl organų donorystės. Tai galima padaryti pasirašant sutikimą Donoro kortelei gauti. Tokį sutikimą yra pasirašę beveik 37 tūkst. Lietuvos gyventojų. Pasirašyti sutikimą Donoro kortelei gauti galima internetu ntb.lt, taip pat gydymo įstaigose, „Eurovaistinės“ vaistinėse. Apie savo sprendimą patratina pasikalbėti su artimiausiais žmonėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių