S. Skvernelis: nutarta trumpinti izoliacijos laiką grįžusiems iš užsienio

Saviizoliacijos laiką grįžusiems iš koronaviruso paveiktų šalių svarstoma trumpinti iki 10 dienų vietoje šiuo metu numatytų dviejų savaičių, informavo premjeras Saulius Skvernelis.

Anot jo, taip pat COVID-19 komitete trečiadienį taip pat aptarta galimybė numatyti koronaviruso paveiktose valstybėse „saugias salas“, iš kurių grįžus visai nereikėtų izoliuotis.

„Šiandien COVID-19 komitete nutarėme trumpinti izoliacijos laiką tiems žmonėms, kurie atvyko ar sugrįžo iš užsienio šalių, neturėjo sąlyčio su užsikrėtusiais koronavirusu, nepajuto simptomų ir praėjus bent 8 dienoms po atvykimo į Lietuvą pasidarė COVID-19 testą, kuris yra neigiamas. Tokie asmenys galės palikti izoliacijos vietą praėjus 10-čiai, o ne 14 dienų nuo atvykimo į Lietuvą“, – feisbuke pranešė S. Skvernelis.

Anot jo, tikimasi, kad tai leis greičiau grįžti į darbą ir visuomeninį gyvenimą tiems, kurie tikrai neserga koronavirusu.

Pasak premjero, galutinį sprendimą Vyriausybė priims po išsamios epidemiologų analizės.

„Tokios yra rekomendacijos ir iš specialistų, epidemiologų, kitų šalių praktika. Taigi, toks sprendimas bus priimtas, jį priims operacijų vadovas, jis bus paskelbtas. Kol kas mes iš principo Ministrų kabinete taip pat šitą klausimą neformaliai apsitarėme ir  panašu, kad ta linkme judėsime“, – spaudos konferencijoje vėliau sakė S. Skvernelis.

Tokie asmenys galės palikti izoliacijos vietą praėjus 10-čiai, o ne 14 dienų nuo atvykimo į Lietuvą.

Premjero teigimu, nauja tvarka galėtų atsirasti rugsėjo 15 dieną, tačiau pabrėžė, kad tam pirma reikia sulaukti sveikatos apsaugos ministro sprendimo, kurio šiuo metu dar nėra.

Jis taip pat teigia, kada atsižvelgiant į Europos užkrečiamųjų ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenis, COVID-19 inkubacinis periodas trunka 5-6 dienas, o rizika susirgti yra mažesnė antrąją savaitę po kontakto su sergančiu.

„Diskutavome ir apie galimybę išskirti saugias salas iš valstybių, kurios laikomos paveiktomis, jeigu imtume jų visą teritoriją. Linkstame priimti tokį sprendimą, kad palengvintume sąlygas turizmo verslui, tačiau dėl to dar turime sutarti su Baltijos burbulo partnerėmis. Galutinis sprendimas turėtų paaiškėti penktadienį“, – teigė jis.

Vyriausybės vadovas taip pat teigia, kad, Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, kol kas nė vienoje savivaldybėje nereikia imtis specialių viruso valdymo priemonių.

Palaiko saviizoliacijos reikalavimų atlaisvinimą

Lietuva palaikytų saviizoliacijos reikalavimų atvykstantiems atlaisvinimą, numatant aukštesnius rodiklius, nuo kurių ji privaloma, bet tam reikia bendros Europos Sąjungos ar bent jau Baltijos šalių pozicijos, sako premjeras S. Skvernelis.

„Dėl šalių, kurioms taikoma saviizoliacija – iš tikrųjų iš esmės nebelieka valstybių, iš kurių atvykus nereikėtų to daryti, ar trys, ar dvi šalys. Dėl to mes, aišku, tikimės bendro europinio sprendimo“, – spaudos konferencijoje trečiadienį sakė S. Skvernelis.

Pasak jo, Lietuva palaiko siūlymus gerokai padidinti atvejų, nuo kurių būtų reikalinga saviizoliacija, ribą, tačiau dėl to svarbu susitarti su kitomis valstybėmis.

Visgi turime laikytis bendrų kriterijų, jeigu norime išlaikyti bent jau tą vadinamą Baltijos šalių burbulą, tai yra labai svarbu.

Premjeras pabrėžė, kad norint išlaikyti Baltijos šalių „kelionių burbulą“ pirmiausia reikia rasti bendrą sutarimą tarp šių trijų valstybių.

„Aš kalbėjau jau ir vakar dieną su kolega Latvijos ministru pirmininku ir Estijos ministru pirmininku, estai pasiūlė taikyti ne 16, o 25 (atvejus 100 tūkst. gyventojų – BNS), iš principo pasitarę su mūsų specialistais irgi būčiau linkęs tam pritarti, latviai turi kitokią nuomonę, tačiau ministras sveikatos mus informavo, kad dar derybos vyks iki penktadienio ir penktadienį turėsime, matyt, galutinius sprendimus“, – sakė S. Skvernelis.

„Visgi turime laikytis bendrų kriterijų, jeigu norime išlaikyti bent jau tą vadinamą Baltijos šalių burbulą, tai yra labai svarbu“, – pridūrė jis.

Pasak premjero, jeigu su latviais susitarti nepavyks, bus galvojama apie kitus sprendimus, tokius kaip atskirų teritorijų valstybėse vertinimo.

Europos Komisija (EK) siūlo visose valstybėse narėse taikyti vienodus keliavimo rodiklius ir netaikyti saviizoliacijos asmenims, jei jie atvyko iš vietovių, kuriose koronaviruso sergamumo rodiklis per paskutines 14 dienų buvo iki 25 atvejų 100 tūkst. gyventojų.

EK pateiktose rekomendacijose taip pat sakoma, kad valstybės narės galėtų nuspręsti, jog reikėtų atlikti koronaviruso testą jei atvykstama iš vietovių, kuriose rodiklis siekia  25-50 atvejų 100 tūkst. gyventojų. Tuo metu jei išvykimo valstybėje rodiklis siekia daugiau nei 50 atvejų 100 tūkst. gyventojų, tuomet valstybė narė atvykusiajam galėtų taikyti karantiną arba būtų atliekamas koronaviruso testas, kuriam EK rekomenduoja teikti pirmenybę.

Užsienio reikalų ministerijos teigimu, EK Tarybos rekomendacijos projektas pateiktas pritarus ES šalims narėms.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pirmadienį sakė, kad Lietuva palaiko EK siūlymą.

Lietuvoje šiuo metu privaloma 14 dienų izoliacija taikoma asmenims, atvykusiems iš šalių, kuriose sergamumo rodiklis per paskutiniąsias 14 dienų buvo didesnis negu 16 atvejų 100 tūkst. gyventojų.


Šiame straipsnyje: koronavirusaskelionės į užsienįsaviizoliacijaSaulius SkvernelisCOVID-19 saviizoliacijaLNK1

NAUJAUSI KOMENTARAI

ww

ww portretas
kadagi pasibaiks toji nesamone,?? kiek dar maustis tuos žmones, baisu kas kas darosi. Žmonės tiki tom coronom..., kurios visai net nėra.

M

M portretas
Pinigus vel plaus kiek kainuoja testo darymas,gi neuzdyka.

Anonimas

Anonimas portretas
priesrinkiminis triukas
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių