Apie kilusį šurmulį: žmonės išsitirti dėl koronaviruso SMS žinutėmis nekviečiami

  • Teksto dydis:

Socialiniuose tinkluose daugybės internautų dėmesį patraukė plintanti žinutė apie COVID-19 tyrimus. Joje teigiama, kad moteris nenuvyko išsitirti dėl koronavirusinės infekcijos, tačiau po kelių dienų sulaukė žinutės, jog jos tyrimo dėl COVID-19 atsakymas yra neigiamas. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) teigia, kad žmonės išsitirti dėl koronavirusinės infekcijos trumposiomis SMS žinutėmis tikrai nėra kviečiami.

Socialiniuose tinkluose buvo paviešintos štai tokios žinutės, kurios neva gautos ketvirtadienį ir sekmadienį.

„Esate užregistruotas COVID-19 tyrimui. Data: 2020 05 30, laikas: 15.46. Turite atvykti adresu: automobilių stovėjimo aikštelė „Statyk ir važiuok“, V. Gerulaičio g.1, priešais verslo centrą „Technopolis“. Registracijos Nr. 6*****“, – matyti žinutėje, kuri neva buvo gauta praėjusį ketvirtadienį.

Virtualioje erdvėje internautė pasakojo, kad išsitirti ji nenuvyko, tačiau po kelių dienų sulaukė kitos žinutės. „Jūsų 2020 05 30 15.46 val. COVID-19 tyrimas, registracijos Nr. 6*****, yra neigiamas. Dėl tolimesnės saviizoliacijos kreipkitės į šeimos gydytoją“, – rašoma neva sekmadienį gautoje žinutėje. 

„Facebook“ nuotr.

Internautai šia žinute dalijosi itin gausiai, daugeliui kilo klausimas, ar Lietuvoje skelbiama COVID-19 susirgimų ir tyrimų statistika atitinka realią situaciją šalyje. Tiesa, trečiadienį ši paplitusi žinutė buvo ištrinta.

Portalui susisiekus su SAM atstovais, jie patikino, kad žmonės išsitirti dėl koronavirusinės infekcijos trumposiomis SMS žinutėmis tikrai nėra kviečiami.

Mūsų turimais duomenimis, šiuo konkrečiu atveju įvyko klaida ir žmogus, kuris registravosi tyrimui prieš planinę operaciją mobiliajame punkte, arba operatorius, registravęs jį, įvedė neteisingą telefono numerį.

„Mūsų turimais duomenimis, šiuo konkrečiu atveju įvyko klaida ir žmogus, kuris registravosi tyrimui prieš planinę operaciją mobiliajame punkte, arba operatorius, registravęs jį, įvedė neteisingą telefono numerį. Kitaip tariant, tai tikrai nėra atvejis, kai žmogus buvo kviečiamas išsitirti, nes tokios praktikos apskritai nėra, – teigiama SAM atstovų atsakyme. – Tad tai niekaip nėra ir negali būti susiję su statistika, sergamumu koronavirusino infekcija šalyje. Tai yra tiesiog žmogiška klaida, kurių tokiais atvejais gali pasitaikyti. Kadangi žmogus registravosi tyrimui prieš planinę operaciją, jis ir jį tyrimui siuntęs medikas gavo informaciją apie atsakymą e.sveikatos sistemoje.  Atkreipiame dėmesį, kad proaktyvus testavimas, kai išsitirti buvo kviečiami visi norintys, nors ir nejaučiantys infekcijai būdingų simptomų, iki šiol vykdytas vieną kartą – gegužės 1-3 dienomis. Tą ilgąjį savaitgalį dešimtyje didžiųjų miestų žmonėms buvo dalijami kvietimai atvykti išsitirti dėl koronavirusinės infekcijos, tačiau jokios trumposios SMS žinutės nebuvo siunčiamos.“

Primename, kad iš viso Lietuvoje, trečiadienio duomenimis, patvirtinti 1684 užsikrėtimo koronavirusu atvejai. Infekcine liga tebeserga 344 užsikrėtusieji, pasveiko – 1260.

Nuo COVID-19 mirė 71 asmuo, dar devyni susirgusieji mirė dėl kitų priežasčių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis  portretas
Jeigu żmogus nesirgo, kam jam turtis.Važiuok kur nori.

idomu

idomu portretas
Žmonės, jums kada nors gerai bus ar taip ir padvėsite nepatenkinti?

Saule

Saule portretas
Siaip tai as irgi gavau tokias sms,tik tikrinausi. Ir kita diena atejo sms,kad neigiamas. Taip kad...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių