SAM atstovė: sveikatos, medicinos studijose atsiras psichologinis raštingumas

Visuomenės sveikatos, medicinos studijose atsiras psichologinio raštingumo, atsparumo temos, pranešė sveikatos apsaugos ministro patarėja Simona Bieliūnė.

„Šiuo metu švietimo mokslo ir sporto ministrės įsakymas dėl visuomenės sveikatos studijų krypčių aprašų jau pasirašytas, o medicinos studijų yra dienų klausimas kada bus pasirašytas“, – ketvirtadienį per spaudos konferenciją Kaune teigė ji.

Kalbėdama apie darbuotojų psichologinės gerovės užtikrinimo asmens sveikatos priežiūros sistemoje veiksmų 2021–2024 metų veiksmų planą, ministro patarėja teigė, kad bus didindamos medikų kompetencijos psichologinės gerovės srityje.

„Mes bandome atnešti tuos formatus, kurie jau yra pasiteisinę kitose šalyse arba taikomi kitose sistemose (...) nauji būdai, kurie iš tiesų gali padėti ligoninėms tobulinti organizacinę kultūrą“, – sakė ji.

T. Biliūno / BNS nuotr.

Taip pat bus keliamos vadovų kompetencijos vykdant mokymus, įvedant stebėsenos rodiklius.

Anot S. Bieliūnės, taikydama veiksmų planą ministerija 2021 metais iniciavo projektą, siekdama išsiaiškinti, kaip galėtų veikti pranešimų apie smurtą sveikatos įstaigose sistema.

Ministro įsakymo projektas šiuo metu derinimas su suinteresuotomis institucijomis. Jis būtų privalomas Sveikatos apsaugos ministerijos pavaldžioms įstaigoms.

„Tikimės, kad čia yra mėnesio klausimas, kada mes tokį aprašą turėsime“, – sakė ji.

Pasak Kauno klinikų generalinio direktoriaus Renaldo Jurkevičiaus, anoniminių apklausų sistema dėl mobingo veikia.

Jo teigimu, pradėjus taikyti šias apklausas klinikose registruoti septyni pranešimai, pusė jų pasitvirtino.

„Iš mano žinomų atvejų dalis išsisprendė po pokalbių ir grįžtamasis ryšys po tų pokalbių teigimas“, – kalbėdamas apie atvejus nurodė direktorius.

Seimas birželio mėnesį priėmė Darbo kodekso pataisas, jomis uždraustas bet koks smurtas ir priekabiavimas darbe. Tuomet dalis parlamentarų teigė, kad tokios pataisos turėtų padėti kovoti su mobingu darbe.

Pernai pranešta, kad dėl mobingo darbe galėjo nusižudyto Respublikinės Šiaulių ligoninės medikė.

Valstybinė darbo inspekcija iki 2022 metų kovo 15 dienos gavo 23 skundus dėl psichologinio smurto darbo aplinkoje, iš jų pasitvirtino arba iš dalies pasitvirtino trys. Pernai inspekcija gavo 73 tokius skundus, iš jų pasitvirtino arba iš dalies pasitvirtino – 27, per 2020 metus gavo 12 skundų, pasitvirtino – keturi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių