SAM: Baltijos šalys kreipėsi į EK, prašydamos sukurti vakcinų perskirstymo mechanizmą

  • Teksto dydis:

Estijos, Latvijos ir Lietuvos sveikatos ministrai kviečia Europos Komisiją sukurti skaidrų laikiną vakcinų perskirstymo mechanizmą tarp Europos Sąjungos valstybių narių, rašoma trečiadienį Sveikatos apsaugos ministerijos išplatintame pranešime.

Ministerijos teigimu, toks raginimas išsakytas, atsižvelgiant į nepaprastą epidemiologinę situaciją ir aplinkybes, kai vakcinų perteklius gali likti nepanaudotas, pasibaigus vakcinų galiojimo laikui.

Lietuvos sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, Latvijos sveikatos ministras Danielis Pavlutas (Danielis Pavliutas) ir Estijos sveikatos ir darbo ministras Tanelis Kiikas (Tanelis Kykas) bendru laišku kreipėsi į Europos Sąjungos sveikatos reikalų komisarę Stelą Kiriakides (Stellą Kyriakides).

„Trijų ministrų kreipimesi pabrėžiamas dėkingumas Europos Komisijai ir komisarės komandai už nuolatines pastangas didinant COVID-19 vakcinų gamybą ir tiekimą iš gamintojų. Nors ir džiaugiamasi intensyviu dialogu su vakcinų gamintojais, stabilesniu, skaidresniu ir labiau nuspėjamu vakcinų pristatymu ES šalyse, pabrėžiama būtinybė įsivertinti nenumatytus atvejus, kuomet vakcinos turėtų būti skubiai perskirstomos tarp šalių“, – rašoma pranešime.

Ministrų nuomone, tokio pobūdžio sprendimus reikia pagrįsti aiškiais ir skaidriais kriterijais, tokiais kaip vakcinų prieinamumas, vakcinacijos lygis, atvejų dažnis, mirtingumas ir naujų mutacijų paplitimas.

Ministrai ragina ne tik sukurti perskirstymo mechanizmą, jei susidarytų situacija, kai nepanaudotas vakcinos perteklius kaupiasi bet kurioje valstybėje narėje, bet ir sukurti ypatingų aplinkybių mechanizmą, kuris galėtų pateisinti proporcingo paskirstymo išimtis ir laikinai paskatinti pristatymą toms valstybėms narėms, kurioms to reikia skubiausiai.

„Tai leistų ES šalims efektyviau naudoti vakcinas, pagamintas ir pristatytas ES lygiu, padidintų skiepijimo mastą visoje ES ir taip prisidėtų prie pandemijos sukeltos naštos mažinimo ir COVID-19 viruso plitimo užkardymo“, – rašoma pranešime.

Šiuo metu Europos vaistų agentūra (EVA) yra patvirtinusi trijų gamintojų vakcinas nuo COVID-19: „Pfizer“ ir „BioNTech“, „Moderna“ bei „AstraZeneca“.

Jų siuntos ES narėms skirstomos proporcingai pagal gyventojų skaičių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

PASVAJOTI DAR NEUŽDRAUSTA...

PASVAJOTI DAR NEUŽDRAUSTA... portretas
Trys Baltijos šalys užsisvajojo. Atsistojo į vieną gretą su ES senbūvėmis. Atsipeikėkite. Jus ES buvote reikalingi tik kaip pigi darbo jėga ir ES parlamente pabalsuoti už tik JIEMS NAUDINGAS pataisas ar reformas. Jus buvo te lygios tik Tarybų sąjungos sudėtyje 15 sąjunginių respublikų šeimoje. O, daugeliu atveju, turėjote net privilegijas...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių