SAM: didės šeimos gydytojų komandos vaidmuo, bus perskirstomi krūviai

  • Teksto dydis:

Šiemet bus didinamas šeimos gydytojo komandos vaidmuo teikiant paslaugas, perskirstomas jiems tenkantis darbo krūvis.

Kaip antradienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija, tai numatyta ministro pasirašytame įsakymo projekte, kuriuo patvirtinta nauja Šeimos medicinos plėtros iki 2025 metų veiksmų plano redakcija.

„Labai gaila, kad pastaraisiais dešimtmečiais šeimos medicinos komandos plėtra buvo per lėta, o medikams biurokratinė našta vis didinama. Pandemija tik dar labiau apnuogino šias problemas, kurias mums tenka spręsti nedelsiant“, – pranešime spaudai sakė viceministrė Danguolė Jankauskienė.

Ne tik sumažinsime ir perskirstysime šeimos gydytojų darbų apimtis, bet ir sudarysime galimybę dirbti su visa komanda

„Ne tik sumažinsime ir perskirstysime šeimos gydytojų darbų apimtis, bet ir sudarysime galimybę dirbti su visa komanda“, – teigė ji.

Anot viceministrės, šeimos gydytojas operatyviai galės paskirti paslaugas, kurios šiuo metu žmonėms teikiamos epizodiškai ar pavėluotai, pavyzdžiui, kineziterapeuto.

Kaip pranešė ministerija, šeimos medicinos plėtros plane numatyta atlikti medikų krūvių perskirstymo, organizacinius ir finansavimo pokyčius, tarp jų bus išplėstos ir perskirstytos šeimos gydytojo komandos narių savarankiškai teikiamos paslaugos ir kita.

„Kasdien dirbdami su pacientais matome, kiek galimybių neišnaudojama dėl esamo reglamentavimo, darbų paskirstymo bei apmokėjimo. Dėl didelių biurokratinio darbo krūvių šeimos gydytojams labiausiai pritrūksta laiko darbui su pacientu. Atsižvelgdami į šeimos gydytojų ir pacientų atsiliepimus, kai kuriuos pokyčius savo įstaigoje jau padarėme“, –  sako Kauno miesto poliklinikos direktoriaus pavaduotoja kokybės valdymui Loreta Marmienė.

Anot jos, dalį krūvio perima slaugytojos, medicinos registratorės. Bandoma taikyti atvejo vadybą.

Pasak ministerijos, iki šiol šeimos gydytojai, nors ir turėdami plačias kompetencijas, dėl didelių darbo krūvių pritrūkdavo laiko išsamioms konsultacijoms. Tai pasikeis jiems pradėjus dirbti su komandos nariais: slaugytoju, akušeriu, kineziterapeutu, gyvensenos medicinos specialistu, socialiniu darbuotoju, atvejo vadybininku ir apylinkės administratoriumi.

Iki 2030 metų visi šeimos gydytojai turės dirbti su pilnai suformuota komanda.

Slaugytojoms ir akušerėms bus suteikta daugiau savarankiškų funkcijų, pavyzdžiui, jos galės pratęsti receptus kai kuriems medicininiams preparatams bei išduoti siuntimus į prevencines programas. Dabar tai gali atlikti tik šeimos gydytojai.

Pacientų taip pat laukia pokyčiai. Prisirašant prie šeimos gydytojo, įtakos turės dvi aplinkybės: šeimos gydytojo pacientų skaičius ir gyvenamoji vieta. Šiuo metu nei viena, nei kita nėra reglamentuota, ir dėl to kyla kliūčių.

Anot ministerijos, pirminę sveikatos priežiūrą organizuojančios įstaigos finansiškai bus skatinamos įdarbinti šeimos gydytojo komandos narius. Šie pokyčiai padės užtikrinti reikiamą specialistų skaičių kiekvieno šeimos gydytojo komandoje, kokybiškesnes konsultacijas, geresnį šeimos gydytojo komandos narių krūvių paskirstymą ir sklandų paciento sveikatos priežiūros procesą.

Šeimos medicinos paslaugų efektyvumo gerinimas inicijuotas atsižvelgiant į prastus gyventojų sveikatos rodiklius. Šeimos medicinos plėtros 2016–2025 metų planą kas dvejus metus peržiūri ir atnaujina šeimos medicinos politikos formavimo grupė, kurią sudaro skirtingų sričių atstovai. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

tam 222

tam 222 portretas
jos gali būti ir buvusios kasininkės ir vadybininkės ir kas tik nori.Degraduoja medicinos sitema

manau

manau portretas
vietoj tos visos komandos pasodintu dar po viena sesute,kuri padetu greitai ir efektyviai pacientams ir gydytojams

Vanda

Vanda portretas
Pagaliau grįžta prie senos teritorinės sistemos - taip lengviau organizuoti darbą, patronažus namuose, gal pagaliau grįš prie to, kad bent kūdikius ir gulinčius ligonius lankys namuose. Be to svarbu, kad apylinkės gydytojas turėtų normalų pacientų skaičių. o tai prisirašo daug, bet darbo valandų nedidina, iš to eilės susidaro..
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių