SAM: gydymo įstaigos raginamos greičiau atverti duris pacientams

  • Teksto dydis:

Praėjus beveik mėnesiui, kai, švelninant karantino sąlygas, šalies gydymo įstaigoms leista vėl atverti duris, tik maždaug pusė iš jų yra tai padariusios ir priima pacientus bei teikia jiems reikiamas paslaugas, sakoma Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) pranešime.

Kai kurios dar rengia planus, kaip atnaujinti veiklą, ir derina juos su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru (NVSC) ir tik planuoja atnaujinti savo veiklą.

Tad Sveikatos apsaugos ministerija kviečia gydymo įstaigas – ligonines, šeimos centrus, poliklinikas ir kitas sveikatos priežiūros paslaugas teikiančias įstaigas – greičiau atnaujinti veiklą ir priimti pacientus, kurie laukia paslaugų.

Sveikatos apsaugos ministro, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo Aurelijaus Verygos teigimu, karantino švelninimas vyksta laipsniškai atlaisvinant įvairias sritis, medicina – ne išimtis.

„Kai kurios gydymo įstaigos spėjo greičiau tinkamai pasiruošti ir jau gali priimti pacientus, kai kurioms reikia kiek daugiau laiko. Šis pasirengimas – labai svarbus, nes būtina užtikrinti maksimalią apsaugą pacientams ir juos priimantiems medikams, siekiant iki minimumo sumažinti galimybes užsikrėsti koronavirusu. Tad labai prašome gyventojų būti kantresniais ir supratingesniais. Paslaugos ir vėl bus teikiamos, kai likusios gydymo įstaigos jas atnaujins“, – sako ministras A. Veryga.

Anot ministro, šiuo metu daugiausiai paslaugų atnaujinimo planų yra pateikę odontologai, tačiau kol kas ir jie ne visi šiuo metu gali priimti pacientus.

„Mes pirmą kartą susidūrėme su tokiu milžinišku iššūkiu sveikatos sistemai. Koronaviruso iššūkis mus privertė ieškoti kitų būdų padėti pacientui. Gydymo įstaigos turi lanksčiai prisitaikyti prie pokyčių ir rasti sprendimą, kaip kokybiškai organizuoti savo darbą. Štai labai žymiai išaugo nuotoliniu būdu teikiamų paslaugų skaičius. Tai rodo, kad žmonės tampa sąmoningesni ir išvengia nebūtinų apsilankymų įstaigose“, – sako ministras A. Veryga.

Valstybinės ligonių kasos (VLK) duomenimis, šiemet balandį, palyginti su 2019 m. tuo pačiu laikotarpiu, nuotolinių konsultacijų pirminės sveikatos priežiūros įstaigose padaugėjo beveik 68 kartus – nuo 11 tūkst. iki 758 tūkst. Dažniausiai žmonės naudojosi šeimos gydytojo, vaikų ligų gydytojo ir vidaus ligų gydytojo nuotolinėmis paslaugomis, taip pat nuotoliniu būdu konsultavosi su šeimos gydytoju.

Be to, nuotoliniu būdu galima teikti ne tik šeimos gydytojo, gydytojo specialisto, slaugytojo konsultacijas, bet ir išduoti elektroninius nedarbingumo pažymėjimus, skirti būtinuosius tyrimus.

Karantino laikotarpiu kiekviena gydymo įstaiga pati nusprendžia, nuo kada ir kokių paslaugų teikimas bus atnaujintas, kaip jos bus teikiamos pacientams – nuotoliniu būdu ar gyvai priimant pacientus, kaip bus valdomi pacientų srautai. Kiekviena iš jų turi organizuoti savo darbą pagal pasirengtą ir su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru (NVSC) suderintą paslaugų atnaujinimo ir teikimo planą, kad būtų užtikrinta tinkama infekcijų kontrolė, pacientų ir medikų saugumas.

NVSC duomenimis, šiuo metu apie 53 proc. ambulatorines paslaugas teikiančių įstaigų ir apie 56 proc. stacionarines paslaugas teikiančių įstaigų yra pateikusios paslaugų atnaujinimo planus etapais.


Šiame straipsnyje: Sveikatos apsaugos ministerijagydymo įstaigoskarantinas LietuvojeCOVID-19 saviizoliacija

NAUJAUSI KOMENTARAI

jo

jo portretas
toks jausmas ,kad medikai nebenori zmoniu matyti ,Dabar be jokios itampos dirba ,niekas uz duru nebestovi

Manau

Manau portretas
Gali manyti,kad norima daugelio atsikratyti.Nebereikės gydyti,nebereikės pensijų mokėti.Juk su kaukę ir dezinfekcinėmis priemonėmis įeinanti poliklinika nusivalai kojas ,rankas ,su kaukė.Kas nutiks.? Kiek žmonių praras sveikatą.Reikėjo ištraukti dantį ir karantinas,kai dabar patekau jau žandikaulio iždegimas.Tai ar ne kalti Veryga ir kiti tokius įstatymus leidžiantis.Kiek žmonių serga įvairiomis ligomis ir negauna pagalbos.Gydytojai nedirbą.Tai nusikaltimas visiems mums tokie sprendimai.Ir teismo priteistas baudas nukentėjusiems tegu moka Veryga su savo klanu.

?

?  portretas
Tai jau VISĄ MĖNESĮ leido dirbti ? Ką veikia tos gydymo įstaigos , kad nesugeba priimti pacientų ? Kaip supratau GYDYMO ĮSTAIGOS PAČIOS GALI PRIIMTI SPRENDIMĄ KADA PRADĖS DIRBTI , o " kaltina " ministrą Verygą ? Nieko sau .....
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių