A. Veryga: 14-ika sergančiųjų koronavirusu gydomi reanimacijoje

Lietuvos ligoninėse yra 125 koronavirusu infekuoti asmenys, 14 gydomi reanimacijoje, ketvirtadienį pranešė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Turime 125 pacientus, kurie yra stacionare, keturiolika iš jų yra reanimacijoje su deguonimi, keturi – reanimacijoje su dirbtine plaučių ventiliavimo įranga“, – spaudos konferencijoje sakė ministras.

Anot jo, dar 34 pacientams prijungti deguonies aparatai, bet jie nėra reanimacijoje.

Laukiama informacijos dėl apsaugos priemonių iš Kinijos kokybės

Iš Kinijos įsigytos apsaugos priemonės medikams yra tiriamos, ketvirtadienį tikimasi sulaukti informacijos dėl jų kokybės, sako sveikatos apsaugos ministras A. Veryga.

„Gali pasigirsti pačių įvairiausių signalų, mes tą girdime ir iš pasaulio įvairiausių pavyzdžių. Tos priemonės dabar yra atiduotos tirti, kaip tik šiandien turėtume gauti tam tikrą informaciją dėl kai kurių priemonių“, – paklaustas, ar ministerija yra sulaukusi informacijos apie galimus apsaugos priemonių defektus, ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė jis.

Vis dėlto ministras pabrėžė, kad tai nebūtinai reiškia jų broką.

„Nebūtinai jos yra brokuotos, gali būti kažkokių kitokių niuansų, gali būti dydžiai netinkami, dar kažkas. Tai tikrai jeigu bus kažkokių neatitikimų, įstaigas informuosime“, – sakė A. Veryga.

Pasak ministro, tikrinamos tik Vyriausybės centralizuotai įsigytos priemonės, o savo įsigytų priemonių kokybę kontroliuoti turėtų pačios ligoninės.

Sveikatos apsaugos ministerija trečiadienio vakarą skelbė, jog medikams išdalinta jau 3,2 mln. apsaugos priemonių.

Vyriausybė skelbė, kad Kinijoje iš viso užsakyta 1,8 mln. respiratorių, 5,7 mln. veido kaukių, 1,8 mln. vienkartinių kepuraičių, 0,8 mln. apsauginių akinių, 1,8 mln. vienkartinių chalatų, per 1 mln. apsauginių kombinezonų su gobtuvu, 15 mln. vienkartinių pirštinių, 3,6 mln. antbačių.

Šioms priemonėms pirkti Vyriausybė skyrė 24 mln. eurų.

Koronaviruso tyrimų padaugės laboratorijose baigus diegti reikiamą įrangą

Koronaviruso tyrimų padaugės laboratorijose baigus diegti reikiamą įrangą, sako sveikatos apsaugos ministras A. Veryga.

Jis tvirtina, kad Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje įranga dar testuojama ir ji dar negali dirbti didesniu pajėgumu.  

„Kai ji bus paleista, per parą bus galima papildomai apie tūkstantį mėginių dar ištirti. Tikimės, kad tada tas atsilikimas ir bus išspręstas. Kol kas mes labai dideliu greičiu didiname tik ėminių apimtis. Natūralu, kad laboratorijos ne visada spėja su tuo susitvarkyti. Didelis krūvis yra patiems darbuotojams, kurie pasitelkiami ir iš kitų sektorių, kitų laboratorijų, bet tam reikia laiko“, – sakė A. Veryga.

Ta pati situacija, anot jo, yra ir Klaipėdos universitetinėje ligoninėje, kur įdiegus naują įrangą, planuojama žymiai padidinti tyrimų skaičių. 

„Reagentų netrūksta, bet yra (ribotos – BNS) įrangos, dirbančių žmonių galimybės“, – pabrėžė jis.

Kaip skelbė ministerija, per pastarąją parą atlikta 2,4 tūkst. tyrimų, dar per 2,3 tūkst. mėginių liko neištirti. Iš viso iki šiol atlikta 15,6 tūkst. tyrimų.

Beveik pusė neištirtų ėminių liko Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje: čia trečiadienį ištirti 250 ėminiai, neištirtų liko 1153.

Daugiausiai ėminių, 841, ištyrė Kauno klinikos, netirtų ėminių čia neliko. Kitose laboratorijose atlikta nuo kelių šimtų iki kelių dešimčių tyrimų.

Sveikina iniciatyvas telkti mokslininkus koronaviruso krizei analizuoti

Sveikatos apsaugos ministras sveikina gimstančias iniciatyvas telkti mokslininkus koronaviruso krizės analizei.

Taip jis reagavo į Lietuvos mokslo tarybos iniciatyvą skirti 0,7 mln. eurų moksliniams tyrimams, kurie leistų pateikti rekomendacijas valdžiai dėl COVID-19 pandemijos ir jos sukeltų padarinių.

„Labai gerai, kad toks dalykas yra padarytas, labai gerai, jei visų šių procesų analizė įsijungs mokslininkai, nes situacija yra neeilinė“, –spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė A. Veryga.

Jis pabrėžė, kad mokslininkai „turėtų jau dabar rinkti informaciją, ją vertinti, kad šalys būtų pasiruošusios panašiems iššūkiams ateityje“.

„Jie galėtų vertinti, kokių priemonių imtis, kaip vertinti rizikas tai pačiai ekonomikai, socialinei aplinkai, galų gale, žmonių psichikos sveikatai. Tai tikrai yra daugybė dalykų, kuriuos reikia dabartinėje situacijoje jau vertinti, rinkti medžiagą, ją analizuoti ir paskui iš tų pamokų mokyti“, – kalbėjo jis.

Lietuvos mokslo taryba trečiadienį pakvietė šalies mokslininkus telkti pajėgas COVID-19 pandemijai ir jos sukeltiems padariniams analizuoti bei teikti moksliniais tyrimais grįstas išvadas ir rekomendacijas valdžios institucijoms.

Paskelbtas specialus paraiškų konkursas taikomiesiems moksliniams tyrimams atlikti, kuriam numatyta skirti iki 0,7 mln. eurų. Taryba paraiškų laukia dvi savaites, keliama sąlyga, jog patys tyrimai turėtų būti atlikti ne vėliau nei iki 2020-ųjų metų pabaigos.

Mokslininkai kviečiami atlikti tarpdalykinius tyrimus, kurie padėtų pateikti rekomendacijas koronaviruso pandemijos sukeltų padarinių švelninimui. Rekomendacijas, pasiūlymus, išvadas, metodus, technologinius sprendimus ir visą kitą informaciją mokslininkai raginami teikti interneto svetainėje www.lmt.lt.

Spaudos konferencija čia:

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Susikiškite tas savo rekomendacija į vieną vietą. Geriau tvarkykite korupciją LR institucijose, nes net nupušį STT mano, kad nukentėję žmonės yra kviečiami į nešvarius susitarimus ir kyšių davimus kaip stebėtojai, kad turėtų įrodymus. Klaunai. Dėl koronos skaičiai aiškus: 80% neturi simptomų ir tik 0.7% iš susirgusių turi rimtas komplikacijas. Tad valgykite spagčius patys ir supraskite, kad išnykus lietuviams - išnyks ir lietuviškas lovys, bei jums prie lenkiško ar kokio ten lovio - vietos nebus. Klaunai.

Koks skirtumas

Koks skirtumas portretas
Vyksta perdalijimas.

AŠ portretas
Kodėl nesako kokio amžiaus serga? Valstybinė paslaptis?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių