Šarlatanų atliekamų grožio injekcijų komplikacijos: nuo mėlynių iki apakimo

Pastaraisiais metais itin išpopuliarėjo estetinės dermatologijos paslaugos: lūpų putlinimas, veido raukšlių lyginimas naudojant vadinamąsias grožio injekcijas. Padaugėjo ir žmonių, dėl nekokybiškų paslaugų besikreipiančių pagalbos į medikus.

„Prieš eidami šių paslaugų, pasidomėkite, kas jas teikia“, – ragina Santaros klinikų Dermatovenerologijos centro vadovas gydytojas dermatovenerologas Tadas Raudonis. Šio centro medikams tenka taisyti apsišaukėlių grožio specialistų, dažnai neturinčių reikiamos kvalifikacijos, klaidas ir gydyti dėl jų kylančias komplikacijas.

– Gydytojau, pirmiausia paaiškinkite, kas yra estetinė dermatologija?

– Tai būdas tobulinti savo išvaizdą, galbūt paslėpti trūkumus, užmaskuoti kompleksus. Tai gali būti labai raukšlėta kakta, nelygi veido oda ar veido asimetrija. Tai priemonė, dažnai leidžianti pagerinti žmogaus gyvenimo kokybę ir pasitikėjimą savimi. Estetinė dermatologija sprendžia kai kurias problemas, kurios atrodo ne visai estetinės, kaip, pvz., padidėjęs prakaitavimas. Tai irgi priskiriama estetinei dermatologijai, nors ir nelabai susiję su grožiu.

Tadas Raudonis./ Santaros klinikų nuotr. 

Kai atliekamos procedūros, kur reikia adatos su švirkštu, tai jau nebe kosmetologų, o gydytojų dermatovenerologų sritis.

– Ar šios procedūros saugios?

– Šias procedūras turi atlikti kvalifikuoti specialistai. Deja, Lietuvoje – iškreipta rinka, kurioje labai sunku susigaudyti pacientui ar klientui, ieškančiam tokių paslaugų. Dėl estetinės dermatologijos paslaugų reikėtų kreiptis į gydytoją dermatovenerologą arba į gydytoją plastinės rekonstrukcijos chirurgą. Tai dvi pagrindinės specialybės Lietuvoje, kurių atstovai gali teikti estetinės dermatologijos paslaugas. Visi kiti specialistai šių paslaugų Lietuvoje teikti negali. Todėl, renkantis kliniką tokioms paslaugoms, visada reikėtų atsidaryti Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos (Akreditavimo tarnybos) puslapį internete, kur surašyti visi sveikatos specialistai ir jų turimos licencijos, ir pasitikrinti konkretaus gydytojo, pas kurį ruošiatės eiti tam tikros procedūros, kvalifikaciją.

Procedūra savaime netampa saugi, pasirinkus gydytoją dermatovenerologą arba plastinės rekonstrukcijos chirurgą. Visiems gydytojams dirbant pasitaiko komplikacijų, nepageidaujamų reiškinių. Tai medicina ir niekas negali duoti 100 proc. garantijų, kad viskas puikiai pavyks. Tačiau pagrindinis skirtumas, skiriantis juos nuo neprofesionalų, yra tai, kad jie prisiima atsakomybę už kylančias problemas ir geba su jomis tvarkytis, padėti pacientui ar bent jau nusiųsti į gydymo įstaigą, kur juo pasirūpins.

– Iki šiol buvome įpratę, kad odos estetika, jos gražinimu rūpinasi kosmetologai. Kur čia prasideda medicinos sritis?

– Kosmetologai turėtų užsiimti procedūromis, kurias atliekant nenaudojamos adatos, t. y. veido valymu, šveitimu, įvairiomis pigmentą šalinančiomis procedūromis, naudojant kosmetines priemones, kad oda būtų gražesnė, padrėkinta, neturėtų ligos požymių.

Tačiau kai atliekamos procedūros, kur reikia adatos su švirkštu, tai jau nebe kosmetologų, o gydytojų dermatovenerologų sritis. Čia  pradedame nuo odos paviršinių sluoksnių. Tai procedūros, kurių metu preparato leidžiama į epidermį arba dermą. T. y. pačiame odos paviršiuje atliekamos procedūros, kaip, pvz., biorevitalizacija, mezoterapija, redermalizacija, PRP terapija (paciento kraujo plazmos injekcijos į problemines vietas – red. past.). Visų šių procedūrų rizika ganėtinai minimali, blogiausia, kas gali atsitikti, – adata pradūrus odą, atsirasti mėlynė veide. Šių procedūrų tikslas – pagerinti paviršinę odos struktūrą, užpildyti labai smulkias paviršines raukšleles, mažinti veide susikaupusį pigmentą.

Į raumenis leidžiame botulino toksiną (botoksą). Jis skirtas mimikos raumenims atpalaiduoti, kad jie, pvz., kaktoje, aplink akis būtų lygesni. Botulino toksinas gali būti naudojamas ir bruksizmui (griežimui dantimis) gydyti, leidžiant jo į kramtomąjį raumenį ar į kaklo zoną.

Taip pat giliau, po oda arba į riebalinį audinį, dažniausiai leidžiama audinių užpildų arba hialurono rūgšties. Tas medžiagas reikėtų vadinti medicininiais implantais, kurie suleidžiami ir lieka toje vietoje. Jos sukuria tūrį audiniuose, gali keisti jų formą. Tai viena rizikingesnių procedūrų. Blogiausia, kas gali nutikti, ypač jei leidžiama aplink nosį, akis, – pacientas gali apakti. Gali susidaryti odos nekrozė – likti randų veide. Taigi, reikia labai atsargiai rinktis specialistą tokioms procedūroms.

Kitas dalykas, labai populiarus estetinėje dermatologijoje, – lazerinės procedūros, kurių yra begalė. Šioje srityje naudojami prietaisai, skirti grožio terapeutams-kosmetologams. Tai mažesnės energijos prietaisai, negalintys padaryti didesnės žalos. Medicininės paskirties įrenginius turėtų  naudoti tik gydytojai dermatovenerologai, nes, juos naudojant, gresia odos nudegimai, randėjimo procesai, pacientams gali likti duobių veide ar kitose kūno vietose, visam laikui pakisti arba išnykti odos pigmentas. Todėl kiekvieną kartą, pasiryžus tokioms procedūroms, reikia domėtis, ar ją atliks reikiamą kvalifikaciją turintis specialistas, ar jis turi patirties dirbti su tokia įranga.

Būna atvejų, kai užpildo į lūpas suleidžiama tiek, kad jos nebeužsičiaupia.

Reikėtų žinoti, kad pas kosmetologę procedūra gali būti tik labai paviršinė. Galbūt jums išvalys poras, naudos ultragarsą, vakuumą ar kitą priemonę, kuri nepažeidžia odos vientisumo, kurioje nenaudojami aštrūs instrumentai, adatos. Kosmetologės gali išvalyti miliumus – baltus grūdelius po oda. Tuos darinukus šalinant, galima šiek tiek pradurti odos paviršių, kad būtų galima juos išspausti. Tačiau jokių leidžiamų preparatų kosmetologės negali naudoti. Gydytojų dermatologų atliekamų procedūrų spektras – labai platus.

– Ar Lietuvoje yra aiškiai teisiškai reglamentuota, kas gali atlikti jūsų minėtas procedūras?

– Teisinis reglamentavimas yra, tačiau anksčiau kai kurie specialistai jį interpretuodavo taip, kaip jiems patogu. Metų pradžioje gavome Akreditavimo tarnybos paaiškinimą, kad estetines paslaugas, kurių metų atliekamos injekcijos, Lietuvoje gali atlikti tik gydytojas dermatovenerologas, plastinės rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas ir tam tikros apimties – veido ir žandikaulių chirurgas. Visi kiti specialistai to atlikti negali. Tačiau ne paslaptis, kad Lietuvoje šias procedūras kartais atlieka ir kosmetologės, ir slaugytojos, ir medicinos gydytojai. Todėl, vykdami tokių procedūrų, pasitikrinkite, pas kokį gydytoją ir, apskritai, ar pas gydytoją einate – atsidarykite jo biografiją internete, pasižiūrėkite, kokia jo specialybė. Reikėtų suprasti, kad estetinės medicinos gydytojai Lietuvoje teisiškai neegzistuoja. Nesvarbu, kad kai kurie vadinamieji specialistai taip prisistato. Oficialiai tokia specialybė Lietuvoje nepripažinta. Tokiomis procedūromis užsiima arba medicinos gydytojai, neretai – šeimos gydytojai, arba pediatrai, neurologai, psichiatrai. Jų nereikėtų rinktis aklai – būtinai turėtumėte pasidomėti, pas ką iš tiesų einate. Juk reklamų – begalės, pasitelkiami ir nuomonės formuotojai. Egzistuoja stiprūs finansiniai interesai. Įvairios grožio klinikos suinteresuotos turėti didesnį pelną, todėl neretai samdo mažiau apmokamus specialistus. Nuomonės formuotojai dažnai reklamuoja bet ką, už ką tik jiems sumokama.

– Ar į jūsų vadovaujamą centrą atvyksta pacientų, nukentėjusių nuo šios srities paslaugas teikiančių nelegaliai?

– Pasitaiko. Tačiau tokie asmenys dažniau vyksta ne į Santaros klinikas, bet į kitas privačias klinikas, pas žinomus, labiau patyrusius gydytojus. Kita problema – nukentėję pacientai dažnai nutildomi: jiems grąžinami sumokėti pinigai, pasiūloma nemokamų procedūrų, kad tik nerašytų skundų ir niekur nesikreiptų. Be to, dažnai tokie žmonės bijo kur nors kreiptis. Ypač šioje srityje nelegaliai dirbančios slaugytojos prigrasina: mes su jumis susidorosime, jei visa tai viešinsite. Žmonės išsigąsta ir tyli.

Estetinės medicinos gydytojai Lietuvoje teisiškai neegzistuoja. Nesvarbu, kad kai kurie vadinamieji specialistai taip prisistato.

– Kurios šios srities paslaugos yra nemokamos, kitaip tariant, kompensuojamos iš PSDF?

– Šios paslaugos Lietuvoje nekompensuojamos. Vis dėlto jos priskiriamos estetikai, tai ne gyvybę gelbstinčios procedūros. Daugelyje Europos šalių šios procedūros neapmokamos valstybės lėšomis. Plastinėje chirurgijoje tam tikrais atvejais, kai, pvz., dėl krūties vėžio pašalinama krūtis, jos rekonstrukcijos procedūros yra kompensuojamos. Akių vokų plastika gali būti kompensuojama, kai užkritę vokai trukdo paciento regėjimui ir tai pagrindžiama mediciniškai. Estetinės dermatologijos srityje kompensuojamųjų procedūrų šiuo metu nėra. Nesame tokia turtinga valstybė, kad galėtume tai sau leisti. Turime problemų dėl vaistų ir medicinos priemonių kompensavimo gydant daugelį ligų ir norime, kad, visų pirma, tai būtų prieinamiau pacientams. Estetinės procedūros dar turės palaukti.

– O jei kreipiasi nuo šarlatanų, apsišaukėlių specialistų nukentėjęs žmogus?

– Komplikacijas, žinoma, padedame gydyti. Tokiu atveju, jei pacientas kreipiasi į valstybinę įstaigą, jam priklauso nemokamos medicinos paslaugos – už apsišaukėlių padarytas klaidas sumoka valstybė. Neseniai turėjome pacientę su granuliomomis (kietas uždegiminis mazginis darinys – red. past.) nosyje ir ant kaktos, susidariusiomis, kai į zoną tarp antakių buvo suleista hialurono rūgšties užpildo. Tai zona, kur šios medžiagos neturėtų būti leidžiama, nes joje yra į akis einančios arterijos. Atliekant tokias injekcijas šioje srityje, yra labai didelė rizika, kad pacientas apaks. Ačiū Dievui, to neatsitiko, bet pacientė atvyko su susiformavusiais kietais guzeliais. Gydyti tokią komplikaciją reikia medikamentų, leidžiamų vaistų. Kartais prireikia darinį šalinti skalpeliu.

Kita problema – kad tie vadinamieji specialistai dažnai neprisiima atsakomybės. Klausimas, kiek tokių apsišaukėlių, įstaigų apskritai moka įmokas į valstybės įsteigtą pacientų žalos atlyginimo fondą. Kiekvienu žalos pacientui atveju jam turėtų būti kompensuojama iš šio fondo, tačiau privačios įstaigos vis dar išlieka pilkojoje zonoje, ką jau kalbėti apie slaugytojus ar kosmetologus, kurie kartais tas procedūras atlieka savo privačiuose kabinetuose, neturėdami nei higienos paso, nei sveikatos priežiūros įstaigos licencijos.

Deja, neretai, siekdami sutaupyti, gauti paslaugą perpus pigiau, žmonės nusprendžia eiti į kažkokį neaiškų kabinetuką ar kirpyklą ir gauti tas paslaugas rizikuodami savo sveikata. Tenka girdėti ir apie tokius atvejus, kad kosmetologės ar kiti panašūs vadinamieji specialistai vieną hialurono švirkštą padalija dviem žmonėms, nors tai nesterilu ir neatitinka higienos normų.

Žmonės turėtų suprasti, kad šioje srityje taupyti nereikėtų. Vis dėlto jūs rizikuojate savo sveikata ir veidu – kūno dalimi, kurią mato visi. Reikėtų labai atidžiai pagalvoti, pas ką einate ir kokios procedūros.

– Kokios procedūros kelia didžiausią riziką?

– Pradėkime nuo veido viršaus – kaktos. Siekiant pakeisti kaktos kontūrą, palyginti raukšles, į ją kartais neleistinai leidžiama hialurono rūgšties užpildų. Tai zona, kur jų neturėtų būti leidžiama, nes ten yra daug arti kaulo einančių kraujagyslių. Gali atsitikti taip, kad medžiagos bus suleista į jas ir tai komplikuosis nekroze veido odoje, randais ir kitų kraujagyslių okliuzija (užakimu – red. past.)

Toliau – jau minėtas tarpuantakis.

Kitas labai rizikingas dalykas yra nosies korekcija užpildais. Kai kurie specialistai atlieka injekcijas, siekdami panaikinti nosies kuprelę ar šiek tiek išriesti nosį labiau į viršų. Tai vadinama nechirurgine nosies korekcija, bet nosis yra pati rizikingiausia sritis veide ir dažnai kitą dieną po tokių injekcijų pacientai bėga tirpdyti suleisto hialurono, nes nebejaučia nosies arba ją siaubingai skauda.

Kita pavojinga zona – paakiai, kur leidžiamas hialuronas. Dirbama arti akies, o tai yra jau minėta pavojinga zona.

Į lūpas dažniausiai leidžiama hialurono rūgšties. Čia reikia turėti saiką. Lūpose yra labai daug kraujagyslių. Svarbu leidžiant nepataikyti į jas. Jei, leidžiant hialurono rūgštį, pataikoma į kraujagyslę, ji užsikemša – kraujotaka toje vietoje sustoja. Paprastai tariant, tokiu atveju, jei per pirmąsias 24 valandas nebus suteikta pagalba, pacientas gali netekti dalies lūpos, taigi, taip atsitikus, pagalbos reikia kreiptis kuo greičiau.

Kalbant apie hialurono rūgštį apskritai, egzistuoja jos priešnuodis – hialuronidazė. Tai preparatas, kuriuo galima ištirpdyti ne vietoje suleistą hialurono rūgštį. Tačiau visa tai turi būti atliekama kuo skubiau po procedūros, nes, praėjus parai po jos, galimi nebeatitaisomi, negrįžtami pažeidimai.

Kartais matome dideles išpūstas lūpas, kai persistengiama ir įleidžiama per daug užpildo. Tada pertempiami audiniai ir lūpos gali likti šiek tiek pabliūškusios, nenatūralios formos. Būna atvejų, kai užpildo į lūpas suleidžiama tiek, kad jos nebeužsičiaupia. Tai keičia ir paciento burnos gleivinę – ji stumiasi gilyn, tada gali pradėti kentėti dantenos, atsirasti kitų rizikų.

Botulino toksino kartais leidžiama siekiant koreguoti per aukštai kylančią lūpą ir matomas dantenas. Po tokių injekcijų galima lūpų asimetrija, žmogus gali atrodyti tarsi po insulto, kai pusė veido yra nusileidusi žemyn ir nejudanti kalbant. Tai nėra negrįžtama žala – maždaug per pusę metų viskas susitvarko savaime. Tik tiek, kad retas kuris, susimokėjęs už paslaugą, nori taip atrodyti.

Viena naujesnių procedūrų – atliekamos aukšto dažnio ultragarsu, vadinamuoju HiFu. Šios procedūros kaina gali siekti iki 2 tūkst. eurų. Tačiau, ją netinkamai atlikus, veide gali atsirasti duobių – sunykti riebalinis poodinis audinys, kurio, deja, negalime atkurti. Taigi, rizika yra ganėtinai didelė, o šias procedūras dažnai atlieka ir slaugytojos, ir kosmetologės. Žinoma, šios paslaugos pas jas kainuoja pigiau nei pas gydytojus, tačiau kiekvienas turėtų žinoti, kuo rizikuoja.

– Kaip dėl permanentinio makiažo? Ar, nekokybiškai atliktas, jis taip pat gali būti pavojingas?

– Deja, taip. Permanentinis makiažas – atskira sritis. Jį dažniausiai atlieka makiažo meistrės, kosmetologės. Tai jų sritis – nereikėtų tikėtis, kad gydytojas ar slaugytoja atliks šią procedūrą. Tačiau labai svarbu pasidomėti, kokie dažai, t. y. koks pigmentas, naudojami. Pigmentas turi būti sertifikuotas ES. Deja, dažnai makiažo meistrės siunčiasi dažus iš Kinijos: vietoj 50 eurų už indelį sertifikuotų dažų jos parsisiunčia iš Kinijos neaišku kokių dažų už 2 eurus. Tokiu atveju mes nežinome dažų sudėties, kokių alerginių reakcijų jie gali sukelti.

Po permanentinio makiažo, jei jis atliekamas lūpų srityje, gali dažnai kartotis herpeso infekcija. Kai daromas antakių permanentinis makiažas, antakiai gali pakeisti spalvą, pvz., pasidaryti oranžiniai. Darant permanentinį kontūrą aplink akis, dirbama labai arti akies gleivinės. Tai labai rizikinga zona.

Nosis yra pati rizikingiausia sritis veide ir dažnai kitą dieną po tokių injekcijų pacientai bėga tirpdyti suleisto hialurono, nes nebejaučia nosies arba ją siaubingai skauda.

Kitas dalykas – higiena. Adata privalo būti vienkartinė, nauja kiekvienam pacientui. Kitu atveju rizikuojama užkrėsti pacientą visomis krauju plintančiomis infekcijomis, hepatitais ir kt. Atėję pas meistrę, jūs turite matyti, kaip adata išpakuojama iš originalios pakuotės, – tik taip būsite tikri, kad ji nauja.

Be to, reikia suvokti, kad permanentinis makiažas – tatuiruotė ant veido, ji daroma visam gyvenimui. Žinoma, ji blunka ir kas keletą metų turėtų būti atnaujinama.

Kai permanentinio makiažo pigmentas pakeičia spalvą į žydrą, žalsvą arba oranžinę ir žmogus nori jį pašalinti, tai padaryti daug sunkiau. Šios tatuiruotės šalinamos lazeriu. Pašalinti lazerinį pigmentą gali kainuoti ir iki 10 kartų brangiau, nei atlikti permanentinį makiažą, ir tai gali užtrukti ne vienus metus. Kita problema – tos pačios grožio meistrės, kurios atlieka permanentinį makiažą, siūlo ir pigmento šalinimo paslaugą. Jos nusiperka mažų lazeriukų, su kuriais ir šalina pigmentą. Tai labai sunkiai reguliuojama sritis, nes tie specialistai neturi licencijų ir nelabai yra institucijų, prižiūrinčių jų veiklą.

– Kas šioje srityje jums kelia didžiausią rūpestį?

– Didelį rūpestį mums ir Akreditacijos tarnybai kelia slaugytojai, medicinos gydytojai ir kiti sveikatos priežiūros specialistai, kurie turi medicinos licencijas teikti savo srities medicinos paslaugas, tačiau  negali teikti estetinės dermatologijos paslaugų. Deja, šiuo metu teisinis reguliavimas toks, kad už neteisėtai teikiamas medicinos paslaugas tokie žmonės atsiperka tik baudomis iki 1 tūkst. eurų. Apie licencijos sustabdymą arba jos praradimą net nekalbama. Susimokėti kad ir 1 tūkst. eurų baudą tokiam vadinamajam specialistui yra menkas nuostolis. Dažnai beveik toks yra jų dienos uždarbis. Mes paskui valstybės lėšomis dar turime taisyti jų klaidas, jau nekalbant apie sužalotų pacientų emocinę būseną, prarastą darbingumą, kylančias sveikatos, taip pat ir psichologines, problemas. Kartais prireikia net ilgalaikės psichoterapijos, psichiatro pagalbos. Taigi, tokių klaidų našta yra didžiulė. Dar kartą noriu pabrėžti: prieš eidami estetinės dermatologijos paslaugų, pasidomėkime tiek specialistais, kurie teikia jas, tiek jų kokybe.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to>Mikas

to>Mikas portretas
matote , mes taip tikriname jus , vyrus - TIKRAI meilei baisumas ne kliūtis !

ale

ale portretas
kokios grazios lupytes-ikisciau savo schwanca

Mikas

Mikas portretas
Paaiškinkite kas nors, kodėl kai kurios moterys leidžiasi kažkokius botaksus, ar kaip ten ir padaro savo lūpas panašias į rūrą? Net vemti verčia pažiūrėjus, kad ir preciziškai atlikta procedūra
VISI KOMENTARAI 83

Galerijos

Daugiau straipsnių