Saulėje per dieną negalima būti nė pusvalandžio

Vasarą saulės išvengti sunku. Beje, daugelio mamos ir močiutės sako, kad saulė – sveika, gydo odą. Kaip yra iš tiesų? Ką būtina žinoti deginantis?

Ligos ir kitos bėdos

Odos specialistė Ilona Zakšauskienė sako: saulė gali būti ir vaistas, ir nuodas. Svarbu žinoti, kiek galima joje praleisti laiko, ir tuo nepiktnaudžiauti.

Saulė gali padėti greičiau panaikinti nepageidaujamus spuogelius, pagražinti odą, tačiau deginantis pernelyg ilgai ir nepaisant dermatologų nurodymų, galima susirgti saulės akne. Šią ligą  išgydyti prireiks daug laiko, pastangų ir pinigų.

I.Zakšauskienė teigia, kad specialistai rekomenduoja saulėje praleisti vos 20 minučių, daugiausia – pusvalandį. Tačiau retas kuris šių nurodymų laikosi ir paplūdimyje kūną kepina kartais kelias valandas, o kartais ir visą dieną. Ir visai nesvarbu, ar esi jaunas, ar senas, kokia tavo sveikata ar odos tipas – 20 minučių yra limitas kiekvienam. Specialistė sako, kad piktnaudžiavimas saule gali sukelti ne tik ligą, bet ir kitaip pažeisti odą: nudegimas gali būti itin skausmingas, gali atsirasti pigmentinių dėmių.

Deginimasis saulėje kiekvieną vasarą gali sukelti ir labai sunkią ligą – odos vėžį.

Vyrai ir moterys

Specialistės teigimu, vis daugiau moterų susimąsto apie saulės poveikį odai, tačiau vyrai nėra tokie rūpestingi. Jiems mažiau rūpi nudegimai ar pigmentinės dėmės, vyrai labiau linkę piktnaudžiauti buvimu saulėje, pamiršta pasitepti kremu.

"Džiaugiuosi, kad sugrįžo baltos odos mada", – teigia I.Zakšauskienė.

Norintieji išlikti balti ir vengiantieji saulės gerokai dažniau išvengia jos sukeliamų problemų. Tokių žmonių oda išlieka skaistesnė, elastingesnė, neatsiranda pigmentinių dėmių ar randų nuo nudegimų.

I.Zakšauskienė pataria nuo saulės saugotis tik kokybiškais produktais: "Kai kuriuose kremuose nuo saulės tiek visko pridėta, kad nuo nudegimų apsaugo, bet padaro ir daug žalos. Kai kuriuos kremus galima sulyginti su nafta: storą sluoksnį užsitepus ant odos tikrai nenudegsi, tačiau nei sau, nei organizmui tikrai nepadėsi."

Specialistė sako, kad išsirinkus kokybišką priemonę nuo saulės, ją galima naudoti tiek kūnui, tiek veidui. Paprastai geruose kremuose būna nemažai drėkinančių sudedamųjų dalių, todėl jos itin tinka veidui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

aha

aha portretas
labai idomu, kaip žmonija būtų tiek evoliucionavusi ir ištempusi iki šių dienų, jei per tukstančius metu saulėje būtų tik 30 minučių per parą...

E.

E. portretas
Saulėje galima ir reikia būti tiek, kiek širdis geidžia. O panašios rašliavos skirtos modifikuotiems, urbanizuotiems, technologizuotiems ir steriliems kūno invalidams - klaviatūrų riteriams . Eikit jūs pokemonų gaudyti, "patarėjai". Ir dar "Klaipėdoje" rašinėja :))
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių