Seimas imasi sveikatos draudimo įsigaliojimo termino peržiūros

  • Teksto dydis:

Seimas imasi pataisų, pagal kurias privalomasis sveikatos draudimas (PSD) visiems žmonėms turėtų įsigalioti iš karto, pradėjus mokėti įmokas, o ne po trijų mėnesių, kaip yra dabar.

Pataisas pristatęs Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis sakė, kad naują tvarką vietoj galiojančios reikia nustatyti, nes Konstitucinis Teismas sukritikavo ją, kadangi gyventojams, kurie savarankiškai moka sveikatos draudimo įmokas, PSD įsigalioja ne iš karto.

Pataisoms prieštaravę parlamentarai aiškino, kad jos skatins nemokėti įmokų ir dėl to "Sodra" patirs dar daugiau nuostolių.

"Žmogus bus suinteresuotas mokėti įmoką tada, kai jam reikės. Susitvarkys reikalus ir vėl jų (įmokų - BNS) 10 ar 11 mėnesių nebus", - priekaištavo konservatorius Sergejus Jovaiša.

Ekonomikos komiteto narys Jurgis Razma prognozavo, kad pataisos paskatins dar daugiau žmonių gudrauti - nesidrausti visą laiką, o tai padaryti tik tada, kai atsiras reikalas.

"Ir tikrai bus praradimai sveikatos draudimo fondo biudžetui", - sakė J.Razma.

Parlamentaras siūlo leisti sveikatos draudimui įsigalioti iš karto sumokėjus įmoką, bet nustatyti tiems gyventojams, kurie draudžiasi ne nuolat, o retkarčiais, didesnes įmokas: "Tegu įsigalioja iš karto, bet tegu sumoka didesnę įmoką - už pusę metų ar metus, jeigu jis ilgai nesidraudė".

V.P.Andriukaitis sako, kad iš tų žmonių, kurie nemoka PSD šios įmokos turi būti išieškotos. 

Pasak ministro, dabar 300 tūkst. Lietuvos gyventojų yra išvengę sveikatos draudimo įmokų ir, pasak V.P.Andriukaičio, dėl to "Sodra" negavo virš 60 mln. litų pajamų.

Dabar jeigu žmogus bent vieną dieną pavėluoja sumokėti 90 litų įmoką, draudimas nustoja galioti, ir jį atnaujinti galima tik vėl mokant tris mėnesius iš eilės.

Konstitucinis Teismas gegužę prieštaraujančioms Konstitucijai pripažino Sveikatos draudimo įstatymo nuostatas, kad kai kurių asmenų privalomasis sveikatos draudimas įsigalioja tik tuomet, kai tris mėnesius iš eilės už juos buvo mokamos įmokos arba jie patys jas mokėjo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

LLL

LLL portretas
Pagal straipsnelio medžiagą akivaizdu, kad tie save vadinantys konservatoriais yra akivaizdūs Lietuvos žmonių priešai, siekiantys, kad būtų kiek tik galima blogiau žmonėms gyventi Lietuvoje. Ir kokie kvailiai juos renka? juos reikia sodinti už grotų už valstybės interesų išdavystę
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių