Seimas linkęs pritarti A. Dulkio parengtai gydymo įstaigų tinklo reformai

Seimas ketvirtadienį po pateikimo pritarė Arūno Dulkio vadovaujamos Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) parengtam gydymo įstaigų tinklo reformos projektui. Kaip teigė A. Dulkys, reformomis siekiama užtikrinti kokybiškų sveikatos priežiūros paslaugų teikimą visiems Lietuvos gyventojams bei moralinį pasitenkinimą gydymo įstaigų darbuotojams.

„Tikslas, be abejo, yra kokybiškos sveikatos priežiūros paslaugos, o jeigu taip atvirai kalbant – tai nesirgti, nenumirti ir kuo ilgiau ne apskritai gyventi, o gyventi sveikai. Po susitikimo su sveikatos sistema žmogus turi galėti ne tik kvėpuoti, bet ir kuo greičiau sugrįžti į namus, į darbą, į visuomenę, aprūpinti savo šeimą ir toliau kurti savo gyvenimą. Gydytojai turi patirti ir moralinį pasitenkinimą savo darbu“, – pristatydamas reformą kalbėjo A. Dulkys. 

Projekte nurodoma, kad reformomis planuojama savivaldybėse steigti sveikatos centrus. Tokių įstaigų tikslas būtų kartu su savivaldybės gydytoju koordinuoti paslaugų teikimą savivaldybės teritorijoje ir rūpintis, kad paslaugų kokybė ir prieinamumas gyventojams gerėtų. A. Dulkio teigimu, jau 54 savivaldybės pranešė, kad yra pasirengusios tai įgyvendinti. 

„Noriu pasidžiaugti, kad jau 54 savivaldybės jau yra davusios žinutę, kad jos yra pasiruošusios daryti sveikatos centrus. Dar įstatymas Seime nepriimtas, bet jos jau tą žinutę skleidžia“, – pabrėžė ministras.

A. Dulkys akcentuoja, kad pagrindinis reformos principas yra tai, kad kuo daugiau būtų teikiama ambulatorinių sveikatos priežiūros paslaugų mažinant stacionarinės pagalbos paslaugų teikimo krūvį. 

„Faktas toks, kad kai kuriose savivaldybėse net 20 proc. gyventojų važiuoja į didžiąsias gydymo įstaigas vien elementariai konsultacijai ir taip sudaro ten eiles. Vidutiniškai apie 50 proc. savivaldybių gyventojų vyksta jau į didesnius miestus ir pradeda ten kreiptis dėl paprasčiausių elementarių ambulatorinių paslaugų. Mūsų reformos tikslas yra būtent sugrąžinti iki 80 proc. visų įmanomų atvejų į savivaldybes“, – kalbėjo A. Dulkys. 

Taip pat projekte numatyta, kad Sveikatos apsaugos ministerija nustatytų bazinį medicinos paslaugų paketą, kuris būtų privalomas visoms gydymo įstaigoms.

Ministras pažymi, kad tiek visuomenė, tiek gydytojai yra nepatenkinti dabartiniu sveikatos įstaigų tinklu, todėl būtina ryžtingai „gydyti“ sistemą, kol įstaigos pačios dar neišnyko.

„Sistema nuolat dirba, bet visi nuolat nepatenkinti: daug ligoninių, bet mirtingumas didelis, o gyvenimo trukmė trumpesnė nei kitose Europos Sąjungos valstybėse. Lietuvos sveikatos sistemą būtina ryžtingai gydyti dabar, kai kurios įstaigos pačios išnyks, jei neliks pacientų ir specialistų“, – kalbėjo ministras.

Po pateikimo už balsavo 71 parlamentaras, prieš – 35, susilaikė 20 Seimo narių. 

ELTA primena, kad Seimas pavasario sesijoje planuoja svarstyti sveikatos priežiūros įstaigų tinklo reformą, kuria numatoma uždaryti dalį ligoninių ar jų skyrių šalies rajonuose.

Ministerija užsimojusi, kad šis tinklas būtų sukurtas nei ilgiau nei per 5 metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Blusius

Blusius portretas
Nieko naujo vienas sprendimas kvailesnis už kitą.....

Dėkinga Kauno skubios pagalbos centrui senjora.

Dėkinga Kauno skubios pagalbos centrui  senjora. portretas
Julija, kad atvažiuotu į rajonines ligonines specialistai ,bet be šiuolaikinių kompiuterinės įrangos nieko nepadarys. O ta įranga brangi. Tokia įrangą ir specialistus turi turėti tik dideli miestai ir skubiai ištirti.Man patiko skubios pagalbos centras Kaune. Te prabūni puse paros ,bet tave ištiria. Ir senukai iš visos apskrities suvežami. Ir tikrai jais rūpinasi. Nes per du mėnesius buvau du kartus ir mačiau . Ir ne kiekvienas ten galėtu dirbti. Senukai neprigirdi, įnoringi. O jiems atlieka reikalingus tyrimus. Ir arba namo ar į ligonines paskirsto.

kasininkas ir...

kasininkas ir... portretas
...gydymo įstaigų reforma... KAŽKAIP NESUPRANTU KAIP TAI ĮMANOMA???
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių