Liberalų lyderė: A. Veryga nepagrįstai pasidavė spaudimui dėl kontracepcijos

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pasidavė spaudimui, nusprendęs peržiūrėti sprendimą dėl hormoninės spiralės įtraukimo į kompensuojamųjų vaistų sąrašą, sako opozicinio Liberalų sąjūdžio pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Kelia didžiulį susirūpinimą tai, kad ministras pasiduoda tokiam spaudimui grupelės aktyvistų, kurie prisidengdami morale, bando užblokuoti lytiškai aktyvioms ir stokojančioms lėšų merginoms galimybę kontracepcijai ir stumia į ankstyvus nėštumus su visomis to pasekmėmis“, – spaudos konferencijoje kalbėjo parlamentarė.

„Statistika iškalbinga: per metus Lietuvoje pagimdo apie 300 paauglių. Apytikriai 100 vidurinės mokyklos klases moksleivių kasmet yra priverstos nutraukti mokslus dėl nėštumų. Nepaisant aukštos paslaugų kokybės, paauglių nėštumai ir gimdymai yra rizikingesni, su daugiau komplikacijų, vėliau susiduria su socialinės atskirties rizika“, – pridūrė ji.

Anot jos, ministras turi priimti sprendimus įsiklausydamas į medikų, mokslininkų argumentus, o ne į asmenų, turinčių tam tikras pažiūras, nuomonę.

Statistika iškalbinga: per metus Lietuvoje pagimdo apie 300 paauglių. Apytikriai 100 vidurinės mokyklos klases moksleivių kasmet yra priverstos nutraukti mokslus dėl nėštumų.

Antradienį spaudos konferencijoje A. Veryga sakė, kad dėl paauglėms skirtos hormoninės spiralės įtraukimo į kompensuojamų vaistų sąrašą buvo paskubėta, o galutinis sprendimas bus priimtas, sulaukus detalesnių išaiškinimų.

Sveikatos apsaugos ministras balandžio 21 dieną pasirašė įsakymą, kuriuo į kompensuojamų vaistų sąrašą įtrauktas vaistinis preparatas „Levonorgestrel“.

Įsakyme nurodoma, kad vaistas skiriamas „merginoms nuo 15 iki 20 metų, kurios kreipiasi į ginekologą konsultacijos dėl kontracepcijos“. Kompensuojamųjų vaistų sąraše šis vaistas priskirtas prie „būklių, sukeliančių grėsmę sveikatai“.

Beveik trečdalis vienuoliktokų, dvyliktokų turi lytinių santykių

Spaudos konferencijoje dalyvavusi Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacijos direktorė Esmeralda Kuliešytė sako, kad jau dabar 16 metų ir vyresnės merginos pačios gali įsigyti hormoninę spiralę, tačiau – tik pasiturinčios.

Nuo šio amžiaus, teikiant sveikatos priežiūros paslaugas, tėvų sutikimo nebereikia.

„Nepasiturinčios merginos to padaryti negali. Kontraceptinės spiralės kainos kompensavimas padėtų jaunoms ir lytiškai aktyvioms merginoms išvengti neplanuoto nėštumo ar aborto, taip pat galimo naujagimio žudymo ar kūdikio atsisakymo“, – kalbėjo E. Kuliešytė.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto docentė Kristina Jarienė sako, kad apklausus maždaug 10 tūkst. paauglių, besimokančių vienuoliktoje ir dvyliktoje klasėje, nustatyta, kad iš jų lytiškai santykiauja 34 procentai.

„Pakalbėjome su visuomenės sveikatos specialistais, kurie moko vaikus, apie ką jie kalba lytinio švietimo pamokose, visi specialistai sakė, kad kalba apie viską, bet apie kontracepciją kalba tik pusė iš jų, apie lytinį gyvenimą – tik pusė iš jų“, – sakė K. Jarienė.

„Pradėkime kalbėti apie lytinį švietimą, gal tada reikės mažiau kalbėti apie abortus ir nėštumus paauglių. (...) Labai siekčiau, kad negalvotume, jog Lietuvoje santykių nėra, kad lytinio švietimo programa tobula, o mes, kaip ginekologai, siekiam pakenkti paaugliams“, – pridūrė ji.

Lietuvos akušerių ir ginekologų draugija teigia, jog įtraukti šią hormoninę spiralę į kompensuojamų vaistų sąrašą pasiūlyta, įvertinus daug kriterijų: efektyvumą, veiksmingumo trukmę, poveikį merginų sveikatai, ekonominę naudą ir kitų šalių patirtį.

„Labai svarbu mums buvo atsižvelgti ne tik į mūsų, kaip akušerių ginekologų, rekomendacijas, bet ir į mums autoritetingų organizacijų rekomendacijas. Tokių kaip Amerikos pediatrų akademija, Amerikos akušerių ir ginekologų kolegija, Nacionalinis sveikatos ir klinikinės kompetencijos institutas Didžiojoje Britanijoje“, – teigė draugijos valdybos narė Žana Bumbulienė.

„Visi jie pasisako, kad būtent ilgalaikio veikimo grįžtamosios kontracepcijos metodai, kuriems priklauso ir gimdinė spiralė, yra veiksmingiausi ir pirmo pasirinkimo kontracepcijos metodai paaugliams. (...) Po spiralės pašalinimo vaisingumas grįžta iš karto ir yra toks pats, koks, sakykim, po naudojimo barjerinės kontracepcijos ar tablečių“, – kalbėjo ji.

Hormoninė spiralė Baltijos šalyse parduodama naudojant „Fleree“ prekės ženklą.

Reikalauja atšaukti ministro įsakymą

Antradienį Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Vilija Aleknaitė-Abramikienė, Antanas Matulas, Raimundas Martinėlis, Audronius Ažubalis, Rasa Petrauskienė ir Laurynas Kasčiūnas kreipėsi į premjerą Saulių Skvernelį ir sveikatos apsaugos ministrą A. Verygą, reikalaudami atšaukti ministro įsakymą, kuriuo kontraceptinė spiralė įtraukta į kompensuojamųjų vaistų sąrašą.

„Sprendimas valstybės lėšomis kompensuoti kontraceptinį vaistinį preparatą „Levonorgestrel“ buvo priimtas skubos tvarka, nepasitarus nei su visuomene, nei su medikų bendruomene, nei su tėvams atstovaujančiomis organizacijomis. Jis nebuvo derintas nei su Seimo Sveikatos reikalų komitetu, nei su kitomis institucijomis“, – teigė V. Aleknaitė-Abramikienė.

Trečiadienį Laisvos visuomenės institutas taip pat pranešė, kad mokslininkų, gydytojų ir organizacijų grupė kreipėsi į valdžios institucijas dėl A. Verygos sprendimo kompensuoti hormoninę spiralę paauglėms.

Kreipimesi teigiama, kad duomenys, kurie pateikiami, siekiant įrodyti hormoninės spiralės kompensavimo būtinumą „yra naudojami neetiškai“.

„Šios priemonės oficialus aprašas teigia, kad „negimdžiusioms moterims „Fleree“ nėra pirmojo pasirinkimo kontraceptinis preparatas, nes klinikinė patirtis yra ribota“, be to, egzistuoja negimdinio nėštumo ir kitų jaunoms merginoms pavojingų nepageidaujamų reakcijų rizika“, – pranešime rašo instituto direktorė Diana Karvelienė.

Anot Laisvos visuomenės instituto, moksliniai tyrimai rodo, kad kontraceptinių priemonių paauglėms prieinamumo padidinimas yra susijęs su dažnesne lytinių partnerių kaita ir lytiškai plintančių infekcijų užsikrėtimo rizika.

Viešą kreipimąsi prezidentui Gitanui Nausėdai, Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui, Seimo Sveikatos reikalų komitetui, premjerui S. Skverneliui, sveikatos apsaugos ministrui A. Verygai pasirašė Laisvos visuomenės institutas, Pasaulio gydytojų federacijos „Už žmogaus gyvybę“ Lietuvos asociacija, Krizinio nėštumo centras, asociacija „Už gyvybę“, Šeimos institutas, asociacija patiriantiems nėštumo sunkumus „Tu – ne viena“, Biomedicinos etikos ir teisės institutas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bufetava

Bufetava portretas
Bukaprociu valdzia, kompensuoti spirale o ne vaistus sunkiomis ligomis serganciam zmogui. Zmones, emigruokit kurie tik galit ir kuo greiciau. CIA idiotu salis ir tai niekad nepasikeis

nebejuokinga

nebejuokinga  portretas
ar dar mazai lietuvoj prostituciu,skiepykit mergaitems pagarba sau ir savo kunui o ne dulkintis su kiekvienu atsitktiniu partneriu, tik prostitute galejo pateikti toki pasiulyma!

Nuomonė.

Nuomonė. portretas
Nereikia per visus kanalus,portalus rodyti ,siūlyti lig tai būtu normalu nuogybę ,seksą.Filmai,rašiniai kaip suvilioti dieduką,nuogos lovoje ar tai normalų vaikams matyti? Tai juk ir yra pornografija.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių