Šeimos gydytoja: tai pasityčiojimas iš mūsų darbo

"Dalį laiko dirbu dispečere", – pastebi šeimos gydytoja. Taip atsitiko sveikatos apsaugos ministro sprendimu šeimos gydytojams karantino metu užkrovus pareigą užregistruoti pacientus pas siunčiamus gydytojus specialistus. Ministerija teigia, kad tai daryti gali nebūtinai šeimos gydytojai.

Įsisuka skambinimo ratas

Kaune šeimos gydytoja dirbanti Aurelija Proscevičienė sakė neskaičiavusi, kiek jos darbo dienos laiko vidutiniškai užima skambinimas į skirtingas gydymo įstaigas siekiant užregistruoti pacientus pas gydytojus specialistus. "Tačiau kartą užfiksavau, kad užregistruoti du pacientus pas gydytojus specialistus užtruko 1 val. 15 min. Ir tai ne vieninteliai tą dieną mano registruoti pacientai. Visa tai užima daug laiko dėl to, kad nurodytais gydymo įstaigų registratūrų telefonais prisiskambinti iš karto yra misija neįmanoma, – pasak gydytojos, tenka atkakliai ir ilgai skambinti, kol prisiskambini. – Pagaliau, kai jau pavyksta užregistruoti, skambini pacientui ir praneši, kada užregistravai, viską išaiškini: kur, prieš kiek laiko jam reikės būti, kokias apsaugos priemones turėti. Be to, nors su pacientu iš anksto aptari jam tinkamą registruotis laiką, ne visada tokiu laiku būna laisva – kartais gydymo įstaiga, kurioje registruoji, pasiūlo visai kitą laiką. Kartais paaiškėja, kad tas laikas pacientui netinkamas. Tada skambinimo ratas įsisuka iš naujo."

Šeimos gydytojas gali pats ir kabinetą išsivalyti, bet niekur taip nedaroma. Principas, kad aukštos kvalifikacijos specialistas turi dirbti tą darbą, kuris atitinka jo kvalifikaciją, turi būti išsaugotas.

Pašnekovė stebėjosi, kad šiuo metu šeimos gydytojo siutimas, kurį galima rasti ir elektroninėje erdvėje, tampa beveik nieko vertas, nes šie gydytojai dar turi ir patys registruoti pacientus pas siunčiamus gydytojus. Pasak A.Proscevičienės, itin sudėtinga užregistruoti pacientus pas tretinio lygio paslaugas teikiančius specialistus. Ypač daug laiko užima atvejai, kai, pagal dabartinius karantino reikalavimus, šeimos gydytojai registruojasi į nuotolinę gydytojo specialisto konsultaciją patys. "Tas nuolatinis skambinimas – pasityčiojimas iš mūsų darbo. Tol, kol dirbu tokį dispečerės darbą, negaliu atlikti tiesioginių savo pareigų – konsultuoti ligonių, rašyti elektroninių receptų", – apgailestavo gydytoja.

Ne pagal kompetenciją

Lietuvos bendrosios praktikos (šeimos) gydytojų asociacijos (LBPGA) prezidentas profesorius Julius Kalibatas prisipažino sulaukiantis nemažai kolegų nusiskundimų dėl jiems užkrautos pareigos registruoti pacientus pas gydytojus specialistus. "Žinoma, kad šeimos gydytojas turėtų išrašyti tik siuntimą pas gydytojus specialistus – registruotis pas juos turėtų pats pacientas. Išsivysčiusiose šalyse, kur šeimos medicina turi tikrai gilias tradicijas, visa tai atlieka sekretorės. Gydytojas niekuomet neskambina registruoti pacientų", – J.Kalibato įsitikinimu, esant reikalui, tokį darbą Lietuvoje galėtų atlikti slaugytojos.

Jo žodžiais, dabartinė tvarka yra neteisinga, nereikalinga, taip šeimos gydytojas apkraunamas nereikalingu darbu, neatitinkančiu jo kompetencijos. "Telefonu paskambinti ir užregistruoti gali ir žmogus, neturintis aukštojo medicininio išsilavinimo. Intelektas turi būti panaudojamas racionaliai, o ne švaistomas. Aišku, šeimos gydytojas gali pats ir kabinetą išsivalyti, bet niekur taip nedaroma. Principas, kad aukštos kvalifikacijos specialistas turi dirbti tą darbą, kuris atitinka jo kvalifikaciją, turi būti išsaugotas. Pašalinių darbų skyrimas aukštos kvalifikacijos specialistui – gydytojui – yra ydinga praktika", – profesoriaus žodžiais, tai trukdo šeimos gydytojams tinkamai atlikti savo tikrąsias funkcijas.

J.Kalibato teigimu, LBPGA planuoja kreiptis į Sveikatos apsaugos ministrą, ragindama atšaukti nurodymą šeimos gydytojams registruoti pacientus pas gydytojus specialistus. "Šią kadenciją labai ryškiai pasireiškia Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) konservatyvumas priimant sprendimus. Jei ministerija jau priėmė sprendimą, jie stengiasi jį ginti iki pat galo. Nė karto SAM šią kadenciją neatsiprašė, kad nesąmoningą sprendimą priėmė. Kalbu apie dabartinę kadenciją. Kitų kadencijų ministrai konsultuodavosi, pasikviesdavo. Pono Aurelijaus Verygos autokratiniai valdymo metodai tikrai nepadeda – jie skirti ne mūsų laikmečiui", – kritikos sveikatos apsaugos ministrui negailėjo LBPGA prezidentas.

Šią kadenciją labai ryškiai pasireiškia Sveikatos apsaugos ministerijos konservatyvumas priimant sprendimus.

Gali ne tik gydytojai?

SAM Spaudos tarnybos klausėme, kodėl, turėdami šeimos gydytojo siuntimą, pacientai šiuo metu patys negali užsiregistruoti pas gydytoją specialistą – kodėl tai padaryti turi šeimos gydytojas? Sulaukėme SAM Asmens sveikatos departamento Pirminės sveikatos priežiūros ir slaugos skyriaus patarėjos Gitanos Ratkienės atsakymo. Juo primenama, kad ir karantino laikotarpiu nuo balandžio 30 d. pirmenybė teikiama nuotolinėms konsultacijoms – tai įtvirtinta sveikatos apsaugos ministro, kuris yra ir valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovas (OV), sprendimu.

"Šeimos gydytojas, norėdamas pasikonsultuoti su gydytoju specialistu nuotoliniu būdu, turi  užsiregistruoti pats. To pacientas padaryti negali, nes konsultacija teikiama ne pacientui, o gydytojui. (…) Jei šeimos gydytojas ar gydytojas specialistas nusprendžia, kad pacientui reikalinga gydytojo specialisto tiesioginio kontakto su pacientu konsultacija, tokiu atveju (...) pacientas registruojamas antrines ir / ar tretines ambulatorines konsultacijas teikiančios gydymo įstaigos vadovo nustatyta tvarka, – rašo G.Ratkienė. – Taigi OV sprendime nėra apribojimų, kas turi registruoti į gydytojo specialisto konsultaciją. Įstaigos, kurioje teikiamos gydytojo specialisto paslaugos, vadovo patvirtintoje tvarkoje gali būti nustatyta, kad į tiesioginę konsultaciją registruoja šeimos gydytojas ir / ar slaugytojas ir / ar slaugytojo padėjėjas ir / ar registratūros specialistas ir / ar pacientas (ar jo atstovas)."

G.Ratkienė teigė, kad tik ambulatorines asmens sveikatos priežiūros paslaugas teikiančios įstaigos vadovas gali nuspręsti, kas iš išvardytų specialybių atstovų turi registruoti pacientą karantino metu į gydytojo specialisto konsultaciją.

Į klausimą, ar yra apskaičiuota, kiek gydytojų darbo valandoms, kuriomis skambinama, apmokėti yra ir bus iššvaistyta biudžeto lėšų, SAM Spaudos tarnyba neatsakė. Kaip ir į klausimą, ar greitu metu nurodymą šeimos gydytojams (ar kitiems specialistams) patiems registruoti pacientus pas gydytojus specialistus planuojama atšaukti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KAUNIETĖ

KAUNIETĖ portretas
TOKIOS NETVARKOS, KOKIA PADARYTA DABAR, IR GERAS MĄSTYTOJAS NESUGALVOTŲ. LIGONINĖSE ŽMONES, KAD IR, PVZ., PO ŠIRDIES OPERACIJŲ, APKREČIA COVID19, NUMARINA. SVEIKATOS SISTEMA NUMARINTA, KOKIOS PAGALBOS, MIRK, KENTĖK, ŽIŪRĖK, KAIP KENČIA ARTIMIEJI. AČIŪ MINISTRUI.

Lukka

Lukka portretas
Buvau poliklinikoje. iš principo visa poliklinika tuščia. Viena registratorė, du pacientai. po koridorius blaškosi personalas su puodukais.sako kad reikės laukti eilėse pas specialistus, bet faktiškai čia jau net ne eilė. pas eilini eilines poliklinikos traumotologą iki telefonino vizito laukti 20 dienų, jau dabar žinau kad reikia echoskopijos, tai po 20 dienų dar plius mėnuo,nezinau kaip greitai traumotologas priims su echoskopijos atsakymų, manau dar 2 savaites. tai 2 mėnesiai kad sužinoti ar plyšusi sausgyslė, mano atveju dar reikia pridėti 3 mėn karantino . Tai galimas sausgyslės plyšimas būtų diagnozuotas per pusę metų. Ir tai dabar kai jau visi pripažįsta kad korona ir karantinas buvo klaida.

Iššūkis

Iššūkis portretas
Šeimos gydytojai jau seniai dirba dispečeriais , paciento vizitui buvo skiriama 15 min. laiko, per tą laiką gydytojas vos spėdavo aptarnauti kompiuterį, kad parašyti e-receptą. Ir viskas, vizitas baigtas. Tokius darbus gali atlikti slaugytojos, bet jų trūksta. Diagnozes nustato medicininiai-diagnostikos aparatai, specialistai skiria gydymą, o šeimos gydytojai rašinėja siuntimus ir e-receptus. Dabar ir šių paslaugų neliko, iš medicinos paslaugų teikimo pricedūros Veryga pašalino paslaugos gavėją, pacientą, todėl medikai dabar žaidžia tarpusavyje. Toks procesas turi savo pavadinimą...
VISI KOMENTARAI 68

Galerijos

Daugiau straipsnių