Kai kurie kompensuojamuosius vaistus išmeta pačioje vaistinėje: perka, kad turėtų nedarbingumą?

  • Teksto dydis:

Dažnas iki šiol nežino, kaip tinkamai atsikratyti nebenaudojamų ar pasibaigusio galiojimo vaistų. Daug žmonių vis dar juos išmeta su bendromis atliekomis arba nuleidžia tualete ar kriauklėje. Tokie utilizavimo būdai kenkia gamtai ir žmogui, praneša LNK.

Kaip vaistais atsikratyti, kai kurie sprendžia savaip. Kiek tokių pagal gyventojus mažiau ar daugiau kenksmingų vaistų jau pateko į aplinką – buvo išmesti kartu su šiukšlėmis, nuleisti į klozetus ar kriaukles?

„Sudėtinga paskaičiuoti ir pamatuoti. Lietuvoje nedaryti tokie tyrimai“, –  sakė „Vilniaus Tech“ Aplinkos apsaugos ir vandens inžinerijos katedros docentė Aušra Zigmontienė.

Suskaičiuoti galima tik tiek, kiek sunešta į vaistines.

„2019 m. vien mūsų tinkle buvo surinkta 933 kg vaistų. 2021 m. – 2 435 kg“, – pasidalijo „Eurovaistinės“ komunikacijos vadovė Rolanda Lipnevičiūtė.

„Kiekiai tikrai nemaži. Būna, kad vienas žmogus atneša keturis ar penkis maišus vaistų“, – sakė „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Laura Vanagaitė.

Būna ne tik įspūdingi kiekiai, bet ir poros metų senumo. Dažniausiai atnešami vaistai nuo kraujospūdžio. Iš nereceptinių – nuo skausmo ir peršalimo.

„Dažniausiai būna nepanaudoti vaistai ar užsilikę mirus pacientui“, – pabrėžė „Camelios“ vaistininkas Rimvydas Blynas.

Kai kuriose vaistinėse atnešamiems vaistams turi būti pastatytos specialios spintos. Vaistai neužsibūna, jie reguliariai perduodami įmonėms saugiai sunaikinti.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Pernai buvo atnešta 30 t nereikalingų vaistų, prieš penkerius metus šis skaičius buvo perpus mažesnis.

Į visas šalies vaistines per praėjusius metus atneštas įspūdingas kiekis preparatų.

„Skaičius kasmet auga. Pernai buvo atnešta 30 t nereikalingų vaistų, prieš penkerius metus šis skaičius buvo perpus mažesnis“, – įspūdingą statistiką pristatė Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos atstovė Aistė Tautvydienė.

30 t vaistų – tiek vidutiniškai sveria šeši Afrikos drambliai. Už tokius rezultatus sveikatos apsaugos ministras gyventojams gerų žodžių neturi, priešingai – mato aštrią problemą ir prabyla apie valstybės skiriamas kompensacijas vaistams.

„Tai įrodo, kad mes nepakankamai gerai įvertiname valstybės indėlį, kuriamą gerovę“, – prabrėžė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Anot ministro, yra pavyzdžių, kai žmonės nusiperka kompensuojamųjų vaistų ir tik pradėję gydymą jį nutraukia. Vaistai, už kuriuos sumoka valstybė, numesti į šalį tampa atliekomis.

„Yra dar negražesnių atvejų, kai žmonės pasiima valstybės kompensuojamuosius vaistus ir išmeta pačioje vaistinėje. Nesiruošia jų vartoti, o perka, kad turėtų nedarbingumą“, – apie žmonių piktnaudžiavimą užsiminė sveikatos ministras.

„Iš aplinkosauginės pusės, ko gero, į vaistus reikėtų žiūrėti kaip į chemines medžiagas, kurios vėliau gali tapti pavojingomis atliekomis“, – sakė „Vilniaus Tech“ Aplinkos apsaugos ir vandens inžinerijos katedros docentė A. Zigmontienė.

Į gamtinę aplinką patekusios kontraceptinės tabletės veikia žuvų populiaciją, nes žuvys patinai moteriškėja ir pradeda išmirti.

Išmesti vaistai ištirpsta, nukeliauja į paviršinius vandenis, gali pasiekti ir gruntinius. Ratas ima suktis – veikiama aplinka, gyvūnija, pasiekiamas žmogus.

„Pavyzdžiui, į gamtinę aplinką patekusios kontraceptinės tabletės veikia žuvų populiaciją, nes žuvys patinai moteriškėja ir pradeda išmirti“, – akcentavo A. Zigmontienė.

Medikamentų likučių atsiduria ir upėse, ir jūrose. Mokslininkai gali gan aiškiai pasakyti, kuriose savivaldybėse kuo žmonės serga, o kur vartojami net draudžiami preparatai. Mėnesio pradžioje Lietuvos ir Latvijos mokslininkai pristatė atlikto tyrimo duomenis – Klaipėdos kanale ir upėse rasta draudžiamo vartoti dopingo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
O čia jau SM ministrų kaltė;kaitaliojo į pigesnius,kad tik valstybei būtų nauda,o vartotojui žala.Tai va,Veryga,ir Dulky,jūsų veiklos rezultatai:išmetami nepanaudoti vaistai.O vaistinių reklamos irgi ne visada pateisina lūkesčius.Kada bus tinkamai pasirūpinta sergančiu žmogumi Lietuvoje?Klausimas VYRIAUSYBEI IR PREZIDENTUI.Viskas ukrainiečiams,tik kodėl?Mes lietuviai jus rinkome,ir ne tam ,kad mus skriaustumėt.

Klaipėdietis

Klaipėdietis  portretas
Džiaukitės, kad žmonės tampa sąmoningesni ir vis dažniau atiduoda vaistui utilizavimui į vaistines. Pas kau kuriuos yra užsilikę iš seniau. Nepradėkite kurti pasakų apie vaistinėse išmetamus įsigytus kompensuojamuosius vaistus dėl to, kad turėtų nedarbingumą. Panašu, kad tikslas - visus šerti pigiausiais kompensuojamais vaistais, nesvarbu ar tinkančiais, ypač lėtinėmis ir kitomis ligomis sergantiems asmenims. Apie pigiausius kompensuojamuosius vaistus SAM jau ne kartą pastaruoju metu pasisako, vis akcenduodami apie krūvomis neva utilizuojamus vaistus. Nereikia pigiausio vaisto - reikia efektyviausio ir labiausiai tinkančio.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių