Sergantiesiems onkologinėmis ligomis – daugiau kompensuojamų vaistų

Racionalus lėšų naudojimas per pastaruosius dvejus metus leido į kompensuojamųjų vaistų sąrašą įtraukti 66 naujus, iki šiol nekompensuotus vaistus. Iš jų beveik pusė – 31– skirti onkologinėms ligoms gydyti, tvirtina Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

2018 m. į kompensuojamųjų vaistų sąrašą įtraukti 22 vaistai, skirti onkologinėms ligoms gydyti, 2019 m. – dar 9. Be to, artimiausiu metu, įvertinus Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšų sutaupymą, sąrašas, tikėtina, bus toliau plečiamas.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, Lietuvoje kasdien šimtai žmonių išgirsta skaudžias diagnozes, kurios neretai užklumpa netikėtai. Pasak jo, svarbu, kad žmonės žinotų, jog pagalbą jie gaus, nes šalyje yra ir aukštos kvalifikacijos specialistų, ir naujausios gydymo priemonės, ir inovatyvūs kompensuojamieji vaistai.

„Dedame visas pastangas, kad žmogus, užkluptas sudėtingos ligos, turėtų galimybes gauti kokybišką gydymą, reikalingus vaistus. Kartu su pacientų organizacijų atstovais nuolat ieškome būdų, kaip tobulinti sistemą, imamės tų sprendimų, kuriems iki šiol pritrūkdavo ir finansų, ir politinės valios. Tai, kad vaistai, ne vienerius metus buvę rezerviniame sąraše, nes jiems vis pritrūkdavo lėšų, pasieks pacientus – mūsų visų laimėjimas“, – sako ministras A. Veryga.

Pasak A. Verygos, ir toliau bus ieškoma būdų, kaip, racionaliai planuojant ir efektyviai naudojant PSDF lėšas, plėsti kompensuojamųjų vaistų sąrašą ir pagelbėti tiems sergantiesiems, kurie iki šiol negauna inovatyvaus gydymo.

Šiemet pradėtas kompensuoti ceritinibas, skirtas plaučių vėžiui gydyti, taip pat talidomidas, padedantis kovoje su daugine mieloma. Sergantiems inkstų vėžiu jau apmokamas gydymas nivolumabu bei cabozantinibu.

Užluptiems mantijos ląstelių limfomos – jau kompensuojamas ibrutinibas, sergantiems lėtine limfocitine leukemija – venetoklaksas.

Be to, susidūrusiems su ūmine mieloidine leukemija šiemet pradėtas kompensuoti decitabinas. Artimiausiu metu į kompensavimo sąrašus taip pat bus įtrauktas brentuksimabo vedotinas, skirtas Hodžkino limfomai gydyti, bei priešinės liaukos piktybiniam navikui gydyti naudojamas enzalutamidas.

Sveikatos apsaugos ministerija tvirtina, kad jos inicijuoti kainodaros pakeitimai per dvejus metus leido dvigubai (2,2 euro) sumažinti pacientų priemokas už kompensuojamuosius vaistus. Tai yra, nuo vidutiniškai 4,5 euro vienam receptui 2017 metų rugsėjį iki vidutiniškai 2,28 euro vienam receptui šių metų rugsėjį. Per pirmus tris šių metų ketvirčius pacientai kompensuojamųjų vaistų priemokoms išleido 25,7 mln. eurų mažiau, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu 2017 m.

Seimas jau pritarė SAM siūlymui, kad mažas pajamas gaunantys ir vyresni nei 75 metų žmonės kompensuojamuosius vaistus bei jiems reikiamas medicinos pagalbos priemones (MPP) gautų nemokamai. Šie pakeitimai įsigalios 2020 m. liepos 1-ąją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių