Ligoninės direktorius apie sergamumą COVID-19: buvo pramuštas dar vienas dugnas

Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorius Remigijus Mažeika tvirtina, kad koronaviruso situacija gydymo įstaigoje yra itin sudėtinga. Jo teigimu, pastarąją parą „buvo pramuštas dar vienas dugnas“, kai didžioji dalis iš 20 sudėtingos būklės hospitalizuotų asmenų priklauso 40-60 metų amžiaus grupei.

R. Mažeika atkreipė dėmesį ir į grėsmingą nėščiųjų situaciją.

„Visų būklės yra rimtos, yra patvirtinti labai sudėtingi plaučių uždegimai, apėmę visus plaučius. Taigi situacija tikrai yra rimta. Suprantu, kad visuomenė norėtų girdėti kažkokias geras naujienas, bet nesakyti tiesos šiandien nebegalime. Artėjame prie ribos, kada ligoninės bus perkrautos“, – perspėjo ligoninės vadovas.

Jo teigimu, iš viso Respublikinėje Šiaulių ligoninėje jau gimdė 8 koronavirusu užsikrėtusios nėščiosios.

„Skaičius yra tikrai didelis. Keletui iš jų bei naujagimių buvo gelbėjamos gyvybės. Tarp nėščiųjų yra didelis sergamumas COVID-19 liga. Yra nemaža dalis pasveikusiųjų, tačiau pasaulio ekspertai dar neturi informacijos, kokias pasekmes turės COVID-19 liga ateityje naujagimiams ir vaikams“, – pabrėžė R. Mažeika.

Didžioji dalis iš 20 sudėtingos būklės hospitalizuotų asmenų priklauso 40-60 metų amžiaus grupei. Tarp nėščiųjų yra didelis sergamumas COVID-19 liga.

Nemažai koronavirusu sergančių nėščiųjų, taip pat atkreipė dėmesį medikas, patiria persileidimus.

„Šiais pavyzdžiais noriu pasakyti, kad jauni žmonės, kurie galvoja, jog jie neserga, kad serga besimptomėmis formomis – ne visai taip yra. Jaunimas turi labai rimtai žiūrėti į šią ligą ir viruso plitimą“, – akcentavo Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorius, pažymėjęs, kad visi gydytojai, kiek įmanoma, yra mobilizuoti, o visos Telšių ir Šiaulių ligoninės yra atidariusios koronaviruso pacientams skirtus skyrius, kurie jau yra užimti daugiau nei 80 proc.

„Mes esame labai arti perkrovimo, labai. Visuomenė turėtų įsiklausyti į tą situaciją“, – pridūrė R. Mažeika.

Šiaulių medikai: miestas serga, ištraukėme blogą bilietą

„Ištraukėme blogą loterijos bilietą. Miestas vėl tapo koronaviruso židiniu. Per pastarąsias dvi savaites turėjome 1400 susirgimo atvejų 100 tūkstančių gyventojų. Tai yra didžiausias rodiklis Lietuvoje, o šalies vidurkį pagal sergamumą viršijame du kartus. Turint tokią aplinką, atitinkama yra ir ligoninės situacija, patiriame didžiulį spaudimą“, – sakė Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorius.

M. Morkevičiaus/ ELTOS nuotr.

Ribojimų per mažai

R. Mažeikos teigimu, didžiausią nerimą kelia tai, kad pastarųjų septynių parų užsikrėtimų augimas, lyginant su praėjusia savaite, yra apie 16 proc.

„Taigi užsikrėtusiųjų sparčiai daugėja, o apie 5 proc. jų patenka į ligoninę. Šiomis dienomis per parą daugiausiai buvome priėmę 21 pacientą, vidutiniškai per dieną hospitalizuojame 14-15 žmonių. Tokie skaičiai mums yra milžiniškas krūvis“, – pažymėjo ligoninės vadovas.

Pasak R. Mažeikos, šiuo metu koronaviruso pacientų gydymui ligoninėje yra skirti 5 skyriai, kai dar neseniai buvo vienas.

Per savaitę, profilaktiškai testuojant mūsų personalą, nustatėme net 65 užsikrėtimus koronavirusine infekcija.

„Dabar yra 120 lovų, iš jų 19 intensyvios reanimacijos skyriuje, bet jų greičiausiai nepakaks, tad artimiausiu metų reanimacija išsiplės dar 14 lovų. Su koronavirusu dirba visi mūsų gydytojai, pasiskirstę pagal kompetenciją ir patirtį, tad pajėgumai įtempti iki maksimumo“, – teigė direktorius.

Ligoninės vadovo teigimu, toks režimas susijęs su didele rizika, mat iškrinta patys medikai.

„Per savaitę, profilaktiškai testuojant mūsų personalą, nustatėme net 65 užsikrėtimus koronavirusine infekcija. Dažniausiai užsikrečiama už ligoninės ribų, tiesiog miestas serga, o tada virusas atnešamas į darbovietę“, – sakė R. Mažeika. Anot jo, kadangi epidemiologų prognozės nieko gero nežada, ligoninė ruošiasi dar didesniems krūviams.

„Šiuo metu visame Šiaulių regione turime paruošę 340 lovų, įskaitant mažesnes Plungės, Mažeikių, Kelmės, Raseinių ligonines. Joms krūvis taip pat neabejotinai didės, tačiau svarbiausia, kad būtų kam tuos pacientus gydyti“, – pabrėžė R. Mažeika.

Jo, manymu, virusas išplito, nes priemonės pandemijai užkardyti pasirodė neefektyvios.

„Matau vienintelę išeitį – visuomenės gyvenimo ribojimų didinimą, atsižvelgiant į sergamumą. Lietuvoje, lyginant su kitomis šalimis, jie per maži. Tuo pat metu reikėtų didinti testavimo apimtis ir prieinamumą, įskaitant profilaktinius tikrinimus. Naujajai sveikatos sektoriaus vadovybei čia teks dideli iššūkiai, ne tik valdant pandemiją, bet ir apskritai stiprinant sveikatos sektorių, mažinant joje politikos ir biurokratijos įtakas“, – sakė R. Mažeika.

Remigijus Mažeika. M. Morkevčiaus/ ELTOS nuotr.

Viruso pasekmės užsilieka ilgam

Didžioji dalis užsikrėtusiųjų koronavirusu Šiaulių ligoninėje guldomi į Infekcinių ligų skyrių.

„Mūsų skyrius ėmė plėstis nuo spalio pradžios. Šiomis dienomis COVID-19 pacientų skaičius skyriuje vyrauja nuo 80 iki 100, didžioji dalis gydosi pas mus, dalį perkeliame į atramines regiono ligonines, dalis pasveiksta, dalis, deja, miršta. Žmonės miršta po kelis kas savaitę“, – sako skyriaus vedėjas Aidas Kaušas.

Infektologo teigimu, specifiniam koronaviruso gydymui naudojamas vienintelis patvirtintas antivirusinis vaistas remdesiviras.

„Deja, stebuklų jis nepadaro, tik pagreitinta sveikimą ir gulėjimo ligoninėje trukmę, bet tai nėra tas vaistas, kuris per kelias dienas panaikina dusulį ir kitus simptomus. Juo labiau kad praktiškai visus pacientus turime gydyti ir nuo gretutinių ligų, nuo plaučių uždegimo. Tam reikia nemažai laiko. Jei virusas lengvesnės formos, paprastai pakanka 5-6 dienų stacionarinio gydymo, o pacientas sveikti baigia namuose. Jei sunkesnės pneumonijos, tuomet reikia dviejų savaičių ar net mėnesio“, – sakė medikas.

Jis pažymėjo, kad pastaruoju metu į ligoninę tenka guldyti vis jaunesnius pacientus, daugiausia nuo 40 metų, daugiau vyrus.

„Ypač virusas pavojingas tiems, kurie serga cukriniu diabetu, yra nutukę. Apskritai koronavirusas bjaurus dar ir tuo, kad nors dauguma ligonių pasveiksta, tam tikrų pasekmių jis negali atsiratyti ilgai. Tyrimais pagrįstų duomenų dar nėra, bet plaučių pažeidimas, priklausomai nuo gretutinių ligų, be pasekmių nelieka: sunkesnis kvėpavimas, nuovargis, bendras silpnumas gali varginti dar ilgai“, – sakė A. Kaušas.

Apskritai, kalbant apie visuomenėje sklandančius mitus, neturiu komentarų. Tas pats yra kalbėti, kad mėnulio nėra, nes ten nebuvau.

Infektologas nesiryžo prognozuoti, kaip situacija kis toliau, bet kol neturėsime savo rankose vakcinos, virusas vešės.

„Privalome laikytis bendrųjų taisyklių, dviejų metrų atstumas, kaukių dėvėjimas ir rankų dezinfekcija, tai išties efektyvu ir nieko geresnio nėra sugalvota. Žinoma, užsikrėtusiųjų greičiausiai daugės, dauguma gydysis namuose, dviejų tūkstančių per dieną į ligonines nesuguldysi, tad didelė atsakomybė tenka šeimos gydytojams. Ką vertėtų žinoti gydantis namuose? Kuo dažniau kontaktuoti su gydančiu mediku, temperatūrą mušti tik tuomet, jei yra 38 laipsniai ir daugiau, o jei karščiavimas trunka ilgiau nei savaitę, nepraeina kvėpavimo sunkumai, jau būtina kviestis greitąją“, – patarė medikas.

Iš skeptiko tapo realistu

Šiomis dienomis Šiaulių ligoninės Infekcinių ligų skyriuje beveik visos vietos užimtos. Su skyriaus vedėju aplankėme keletą COVID-19 pacientų. 48 metų Ina, tos pačios ligoninės medicinos seselė, užsikrėtė lapkričio pradžioje, skyriuje guli jau dvidešimt dienų.

„Dėl plaučių uždegimo paūmėjimo reanimacijoje pragulėjau savaitę, dar dvi savaites skyriuje, jau kiek laiko praėjo, bet iki šiol jaučiuosi blogai, dėl bendro silpnumo praktiškai prikaustyta prie lovos. Atsibodo juodai“,  – sakė Ina.

Pacientė atkreipė dėmesį, kad jos vyras buvo didelis koronaviruso skeptikas. „Kiek ironiška, kaip kardinaliai apsivertė jo požiūris, jis dabar aplinkiniams aiškina apie realius viruso pavojus. Apskritai, kalbant apie visuomenėje sklandančius mitus, neturiu komentarų. Tas pats yra kalbėti, kad mėnulio nėra, nes ten nebuvau“,– sakė Ina.

Kitoje palatoje gulintis ir prie deguonies kaukės prijungtas 58-ių Stasys prisipažino, kad buvo ištrauktas iš mirties nagų.

„Jei ne personalas, kuriems esu be galo dėkingas, manęs jau nebebūtų. Tokiomis sąlygomis jie čia dirba pasigerėtinai“, – sakė koronavirusu užsikrėtęs vyras. Stasio teigimu, nors ligoninėje guli jau ne pirmą savaitę, iki šiol nueiti iki tualeto jam yra didžiausias žygdarbis

„Neduok Dieve, niekam tokios patirties nelinkėčiau. Žmona, tiesa, persirgo namie, jai buvo lengviau, mes vyrai, deja, esame silpnoji lytis“, – sakė Stasys. Dabar labiausiai jį vargina ne tik vis dar labai prasta sveikata, bet ir vienišumo jausmas. „Kol gulėjau reanimacijoje, artimieji patyrė tikrą košmarą ir iki šiol manęs nemato, lankyti mus yra uždrausta“, –teigė Stasys.

Praėjusią parą Šiaulių apskrityje fiksuoti 266 susirgimai COVID-19, mirė trys žmonės, priklausę 70-79, 80-89 metų amžiaus grupėms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lina

Lina portretas
Ačiū medikams.

Lapė kanapė

Lapė kanapė portretas
Reikėtų pasidomėti, ar tos nėščiosios nelankė kartu kokios nors "pozityvaus gimdymo" mokyklos.

KNŠ

KNŠ portretas
Mhm asilams tinka,jie juk asilai.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių